Kérem Várjon!
Cikkek
Hedonizmus határok nélkül
Misztikus táj tökéletes ízekkel
Promóció
2019 November 14.

A kontinentális turizmus fejlődése Horvátország keleti részén az utóbbi években erőteljes lendületben van. Szlavóniát és Baranyát a közvélemény egyre gyakrabban értékeli turisztikai gyöngyszemként, melyet már számos európai ország turistái fedeztek fel. Ez a gazdag kulturális örökség, helyi gasztronómia, számos borút, néphagyomány és a természet megőrzött oázisainak vidéke, melyek mindig elvarázsolja a vendégeket, függetlenül attól, hányadszor látogatnak ide.

A földrajzilag kiváló fekvésű Szlavónia és Baranya Horvátország többi részével, valamint Európával közlekedési szempontból jól összekapcsolt, megközelíthető folyami közlekedéssel a Dunán és Dráván keresztül, illetve országúton, vasúton és légi közlekedéssel is.

Szlavónia és Baranya bővelkednek természeti szépségekben, a Kopácsi rét pedig valódi természeti különlegességnek számít. Európai Amazonasnak is hívják, mert itt találkozik a két nagy folyó, a Duna és a Dráva, melyek így egyedülálló ökoszisztémát alkotnak, otthont biztosítva számos vadon élő faj számára. A halak legnagyobb ívóhelye az egész Duna-menti térségben, valamint Horvátország legnagyobb és egyben a világ egyik fontosabb ornitológiai rezervátuma is, melyben évente 140 madárfaj rak fészket.

Szánja rá magát egy kenuzásra, csónakázásra a hagyományos csiklóval vagy hajóval és hajózzon be a Dráva-Duna látványos torkolatába.

Az erdőkben és vizekben gazdag érintetlen természet lehetővé tette a vadász- és horgászturizmust, melyek egyre több turistát és e sportágakat kedvelő embert vonzanak ide. A vadászatnak a megye területén gazdag hagyományai vannak, különösen a nagy vadra, és manapság is nagy szarvas, vaddisznó és őz trófeákat kínál a nyílt vadászterületeken, valamint a bekerített vadászterületeken is, ahol dámvadak és muflonok találhatóak.

Az ötszáz éves đakovói (diakovári) ménes elmeséli majd önöknek a lipicaiak tenyésztéséről szóló történetet, melyek ma is e táj büszkeségei.

Savoyai Jenő kastélya a multikulturális Baranyában a történelem fuvallatát őrzi és felidéz egy titokzatos történetet a hercegről, hadvezérről és államférfiról, aki szabadidejét Baranya szépségeiben gyönyörködve töltötte. A valpovói Prandau Norman kastély az e vidék történelmét alakító nemességnek legrégebbi szimbóluma. A Pejačević család našicei és eszéki jó állapotban fennmaradt kastélyai ma is mesélnek a nagybirtokos Pejačević család életéről. Az alsómiholjáci Mailath kastély egyedülálló lehetőséget nyújt egy sétára a parkban, melynek természeti gazdagsága fennmaradt az évszázadok folyamán. A XVIII. században keletkezett Dráva parti barokk város ma egységes történelmi magot képez – az eszéki várat, az Európai sugárút szecessziós házsorai pedig versenyre kelhetnek a legjobb európai szecessziós létesítményekkel is.

Ismerkedjenek meg baranyai, erdődi, feričanci és đakovói borvidék nedűivel. Kóstolja meg a csúcsminőségű borokat, melyeket a történelem során kivételes helyzetekben, de ma is világszerte felszolgálnak a királyi udvarokon. A dimbes-dombos és sík területen elterülő napsütötte szőlőskertekben gazdag multikulturális Baranya olyan borokat kínál, melyek a világ legrangosabb díjait nyerik el sorra. A vendégek élvezhetik aromájuk és illataik teljes pompáját a múlt hangulatát árasztó, a szőlészek és borászok évszázados titkait őrző pincéikben.

A borászat mellett Szlavónia és Baranya gazdag gasztronómiai kínálattal is rendelkezik. Az őshonos asztal ma is fellelhető számos falusi háztartásban. Kóstolják meg a kulent, a töpörtyűt, a baranyai halászlevet és a csiptetős pontyot, majd édesítsék meg ínyüket ökológiailag termesztett gyümölcsből hagyományos módon készült lekvárokkal.

E táj ízei és illatai az autentikus környezetben ideális gyógyírként hatnak a rohanó életmódra jellemző mindennapos stressz ellen. Akár aktív és adrenalinnal telített, akár pihentető családi kikapcsolódásra vágynak.

Különleges élmény megismerni Szlavóniát és Baranyát a számos kerékpárút egyikén kerekezve. A kerékpárturizmus már jó ideje jelen van a Horvátország keleti részét felkereső turisták számára készült aktív turisztikai kínálatban. Egyre több falusi háztartás kínál ún. bike&bad ajánlatot is.

Szlavónia minden szeglete értékes és egyedülálló kulturális örökséggel, gazdag népviselettel, tradicionális zenével és egész sor érdekes rendezvénnyel büszkélkedhet.

A kissé még mindig elrejtett Szlavóniát és Baranyát nagy lelkesedéssel fedezik fel a turisták. Épp a házigazdák vendégszeretete és vendéglátása teszi különlegessé, mert ahogy mondják, a falusi háztartásokba talán úgy érkeznek, mint vendégek, de Szlavóniából és Baranyából barátként távoznak és ezért mindig újra meg újra visszatérnek.