Kérem Várjon!
Hírek
Walter Scheel érem Szepsy Istvánnak
bori
2019 November 20.
2019. november elején újabb komoly elismerésben részesült a mádi borász, Szepsy István, akinek családja a 16. századtól készít borokat Tokaj-Hegyalján. A Walter Scheel Medal-t gondozó egyesület elnöke, Dr. Christoph Wirtz adta át a kitüntetést hazánk legismertebb borászának a németországi Bonnban, a Villa Hammerschmidt impozáns épületében, a Német Szövetségi Köztársaság egykori rezidenciáján.

A díjjal Szepsy István előtt tisztelegnek, akinek, ahogy fogalmaznak: „hozzájárulása rendkívüli a Tokaji Borvidék folyamatos fejlődéséért”. Ahogy a díj átadása kapcsán írják: „Az Ön megújító ereje és a minőség melletti elkötelezettsége, röviden: a világ egyik legjelentősebb borvidékének feltámadásában való formáló szerepéért szeretnénk elismerésünket kinyilvánítani.”

Az életmű-díjként is értelmezhető Walter Scheel Érem az európai kulturális örökség letéteményeseinek járó elismerés, amelyet évente olyan szaktekintélyeknek ítél oda a Walter Scheel Szövetség, akik a gasztronómia, a vendéglátás és a borászat területén alkottak kiemelkedőt és munkásságukkal hozzájárulnak Európa sokszínű, évezredes értékeinek megőrzéséhez, közvetítéséhez. A korábbi díjazottak sorában van Angelo Gaja, Hugh Johnson, Georg Riedel és Pierre-Emmanuel Taittinger is.

2013-ban Les Seigneurs du Vin (A Bor Urai) címmel kitüntetett Szepsy István ezen újabb elismerését, a Walter Scheel Érmet fia, ifj. Szepsy István vette át édesapja nevében a november 8-án megrendezett díjátadó ünnepségen, aki az elismerés kapcsán az alábbiakat fogalmazta meg:

„Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Abban hiszünk, hogy a borvidékünk természeti adottságai szőlő és bortermelési szempontból rendkívüliek, és Tokaj a nagyon szűk elitnek a tagja lehet újra. Jelenleg a tudás és ízlés fejlesztése zajlik és minden elismerés, amit édesapám, a családi márka kap, az megerősíti, hogy az irány jó.”