Kérem Várjon!
Cikkek
A bűvös nyolcvanhetes
Egy bor: Lelovits Villányi Primőr Portugieser 2012
zoranka
2012 December 14.

A keddi kóstolóinkon természetesen ilyentájt nagyon sok idei bor tűnik már fel, szezon van, jönnek a rozék, a friss fehérek, no meg az oportók. A portugieser régi cimborám, sokan nem értik, mit is szeretek benne, lelkük rajta. Csak mellékesen jegyzem meg, 2013-ban is lesz portugieser hétvége, remek programokkal, dolgozunk rajta. Viszont egyre több oportókedvelővel találom meg a közös hangot, egyre több jó portugieser kerül ki Villányból is. A primőrök között tavaly óta stabilan áll a kedvencek között Lelovits Tamás friss oportója.

Portugieser 2012 - Lelovits Tamás - Villány

Amikor egy primőr bor kerül a kezembe, majd a poharamba, az első szempont, hogy ne félkésznek tűnjön az a bor. nem siettessék, ne hamarkodjék el, készüljön el a maga tempójában, nem kell november 11-re erőnek erejével bort kihozni. Idén ez a feladat könnyebben ment, korai szüret volt. Ha valakinek mégsem sikerült, ott más a gond, de most nem ez az eset.

Ez a bor bizony sűrű, gazdag, pazar, oportós illattal nyit, tisztaság van benne, ami egyáltalán nem elhanyagolandó. Az orrunkat betöltik az igazán friss gyümölcsök, főleg szilva és meggy, de van benne kedveséget hozó tejkaramella, és még üdítő fűszeresség is. A korty tartalmas, kerek cserekkel, érett gyümölcsökkel, a sav éppen elég a lendülethez. A grillázs és a meggylekvár a végén hosszabbítja a korty tartósságát, tipikus portugieser, újbor a javából.

Nem kell róla sokat beszélni, nem kell itt szálazni, ez a bor arra termett, hogy a bontás utáni napra már ne maradjon belőle. Aztán arra emlékeztem, hogy tavaly is igen jól szerepelt Lelovits Tamás oportója a mustránkon, hozza a tavalyit, bár a nosztalgia a korábbit mindig szebbé festi. De akkor is 87 pont, tavalyi is, idén is.

Innen szereztük be, 1290 Ft, best buy címke szintúgy.