Kérem Várjon!
Hírek
Szerkesztőnk Sánta Zoltán Emlékdíjas!
bori
2022 August 31.

Ötödik alkalommal szervezték meg az egyetlen magyar szervezésű nemzetközi borszakíróversenyt. Nem sok ilyen verseny van Európában, még kevesebb olyan, amelyik megélt 5 évet. Kis statisztika: a Hungarianwines.eu által 5 éve elindított versenyre eddig összesen 289 cikket neveztek több mint 50 országból. Idén 61 nevezés érkezett, a legtöbb nevezés hazai, a külön lengyel borszakírókra kiírt kategória is népszerű volt, és érkezett még pályázat az Egyesült Királyságból, Svédországból, Dániából, Olaszországból, az Egyesült Államokból, Spanyolországból. A szervező, a Hungarianwines.eu csapata idén először videós kategóriát is indított, hiszen a vizuális nyelv is fontos a borok népszerűsítése kapcsán. És nem mellékesen óriási a büszkeség: szerkesztőnk nyerte meg az összetett versenyt, plusz a Sánta Zoltán Emlékdíjat is!

A 8 kategóriát mind más-más zsűritagok bírálták, a Béres-kategória zsűrijében ott volt többek között Rose Murray Brown MW, a Koch-kategóriában Katie Mather brit újságíró, a lengyel kategóriában Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró, a videós kategóriában pedig Noah Kite amerikai énekes és dalszerző, a Wine Spectator videóversenyének egyik kiemelt szereplője. A zsűri választotta ki az egyes kategóriák döntőseit, utána a közönség szavazhatott a kedvencekre, így az is kiderült, hogy ki tud nagyobb követőtábort megmozgatni.

A 20 éves Béres Szőlőbirtok és a hárslevelű

A Béres-kategóra a 20. születésnapján ünneplő Béres Szőlőbirtok támogatásával valósult meg. Angol nyelven a hárslevelű szőlőfajta bemutatása volt a feladat, erre érkezett a legtöbb idegen nyelvű pályázat, a döntőbe pedig Marco Barbieri, Somogyi Gergely és Peder Lehmann Larsen jutottak.

Magyar nyelven a 20 éves Béres Szőlőbirtokról keresték a legjobb írásokat, itt a zsűri végül egy írást javasolt döntősnek, aki ezzel egyben meg is nyerte a versenyt. A két győztes: Somogyi Gergely, aki az angol nyelvű döntősök közül a legtöbb szavazatot gyűjtötte, illetve Dékány Tibor, akit már a zsűri győztesnek kiáltott ki.

Koch Borászat és a szűretlen pezsgő

A következő kategóriát a 2019-es Év Borásza, Koch Csaba indította útjára, a témát pedig egy izgalmas, kísérleti termék inspirálta: a Koch Szűretlen Chardonnay Brut pezsgő. Az angol nyelven írt cikkeket szűretlen bor vagy szűretlen pezsgő témában várták, a döntőbe Elizabeth Smith, Ercsey Dániel és Lázár-Kovács Szilárd jutottak. Magyarul ugyancsak a szűretlen borok bemutatására biztatták a szakírókat, itt Megyeri Sára, Silye Sándor és Dékány Tibor jutottak a döntőbe.

A legtöbb szavazatot Elizabeth Smith borszakíró kapta, aki egyenesen Kaliforniából jött a díjátadóra. A hazaiak döntősök közül Silye Sándor mozgatta meg a legtöbb követőt.

Lengyelek rólunk, hazaiak a fiatalokat célozva

A harmadik kategóriát Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatta, ez az a szervezet, amely minden borászat érdekét képviseli. Mivel Lengyelország fontos piac, ezért itt az idegen nyelvű kategória a lengyel borszakírókat célozta, tőlük vártak magyar borászatokat bemutató írásokat. A döntőbe jutott Anna Smolec, Michal Kiss és Olaf Kuziemka. A HNT a magyar borszakíróktól is várt írásokat, tőlük pedig olyan cikkeket kértek, amelyek képesek meggyőzni a Z generáció tagjait, hogy bekevert koktélok vagy cukros üdítők helyett 100% szőlőből készült, izgalmas és zamatos magyar borokat fogyasszanak. A három hazai döntős: Kocsis-M Brigitta, Borostyán-Kovács Tamara és Ruttkai Ágnes. A győztesek pedig a közönség szavazatai alapján: Michal Kiss és Borostyán-Kovács Tamara.

Mozgóképen a borok

A videó kategória újdonság volt idén, angol nyelven a döntőbe jutott Ercsey Dániel, Allison Slute és Vincent Bugozi, magyar nyelven pedig Balla Bence, Kielmayer Kristián és Ercsey Dániel. Ercsey Dániel mindkét nyelven tarolt, így ő a videó kategória dupla győztese.

Ki megy Spanyolországba?

Az összes győztes részt vehetett a díjátadót megelőző négynapos Budapest-Tokaj-Mátra-Hajós-Baja-Pannonhalma, a díjátadón pedig értékes borokat vehettek át. A két abszolút győztes viszont megkapta a fődíjat, egy-egy all inclusive négynapos spanyolországi bortúrát nyert. A magyar nyelvű írások és videók közül mind a négy kategóriát egybevéve Borostyán-Kovács Tamara pázmándi sommelier és blogger gyűjtötte a legtöbb szavazatot a Velence-tavi borászatokról, míg angol nyelven Ercsey Dániel videója volt a legnépszerűbb, ebben kezdő borfogyasztóknak magyarázza el a borkóstolás alapjait egy Pláne gyöngyözőbor kóstolásával.

Ercsey Dániel két évvel korábban már egyszer volt abszolút győztes, a spanyol bortúrát is megjette, ezért idén nagylelkűen lemondott róla, és az utat átadta Dandás Alexandra fiatal tokaji borász számára, mondván, hogy neki nagyobb szüksége van a külföldi tanulmányútra.

Sánta Zoltán Emlékdíj

A verseny legfontosabb, legnagyobb presztízsű díja a három éve hirtelen elhunyt Sánta Zoltán borszakírónak állít emléket. „Zoli végtelenül nagy tudással, kifinomult ízléssel és egyben kifogyhatatlan humorral közelített mindenhez, hiánya pedig nem halványul, most is gyakran emlegetjük, hivatkozunk rá, mindig mosollyal az arcunkon.” A győztes nevét Dr. Veszelszki Ágnes, az első Sánta Zoltán Emlékdíjas borszakíró jelentette be. A 4. Sánta Zoltán Emlékdíjat Ercsey Dániel kapta meg nemcsak a fent említett nagylelkűsége miatt, hanem állandú újításai, az írásainak alapossága és olvasmányossága, illetve a borokról való írás, videózás, posztolás iránti töretlen lelkesedése miatt.

A Pannonhalmi Főapátság Főapátság teraszán

A díjátadóra augusztus 25-én került sor, a pincészet árnyas teraszán 20 borászat kóstoltatott, nagyjából 220 vendég kóstolt, szórakoztatta őket a SinKotta improvizációs színház, az Era Nova Orchestra vonósnégyese, utána pedig DJ Prof I. T., aki nem mellesleg Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Borászat kereskedelmi és marketingigazgatója. A programot a REKONTIR Cégcsoport támogatta, a rendezvény főtámogatója pedig a Porsche Hungaria Kft. volt, az ő segítségükkel utaztatták a verseny győzteseit Tokajtól egészen Pannonhalmáig, olyan meseautókkal, mint a rendezvényen kiállított Volkswagen Arteon.


A nevezett döntős cikkek itt olvashatók: https://hungarianwines.eu/web-wine-writing-2022/

A díjátadó Hungarian Gettogether kiállítói itt láthatók: https://hungarianwines.eu/hungarianwines-gettogether-2022/

Fotók: Tokaji Balázs