Kérem Várjon!
Hírek
Új tulajdonos a Grand Tokajnál
bori
2021 September 26.

Befejeződött a Grand Tokaj Zrt. tulajdonosváltásának jogi folyamata, amelynek eredményeképpen megszűnt a magyar állam tulajdonosi szerepvállalása a Tokaji borvidéken és ezzel a teljes magyar bortermelésben. A társaság új tulajdonosa az idei évben megalapított, a Tokaji borvidék felemelkedését és borkultúrájának fejlesztését is célul kitűző Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány. A Grand Tokaj Zrt. a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel való együttműködés révén, versenypiaci alapokon folytatja tevékenységét, ugyanakkor korábbi régiós integrátori szerepét is megtartja.

Megtörtént a Grand Tokaj Zrt. tulajdonos-váltásának bejegyzése, amelynek értelmében az UNESCO világörökség részét is képező Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legjelentősebb borászataként tevékenykedő társaság százszázalékos tulajdonrészét a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány vette át.

„A Tokaji borvidék életében több mint 70 éve meghatározó szerepet betöltő, eddig állami tulajdonú társaság elkötelezett a régió megújításában, valamint a magyar bor külföldi presztízsének emelésében. Az új működési struktúra pedig lehetőséget kínál arra, hogy a minőségi borok készítésének gyakorlatát az eddiginél szorosabban összekapcsolják az elméleti és gyakorlati képzéssel, és tovább erősítsék a magyar borászatok szakember-utánpótlását is”- erősítette meg Szabó László, a Grand Tokaj Zrt. újonnan létrehozott Ügydöntő Felügyelő Bizottságának elnöke.

„A modellváltás eredményeképpen immár teljes egészében piaci alapokra helyezve tudjuk tovább folytatni a munkánkat, és építeni a vállalat pozícióit a minőségi borok termelése és értékesítése területén. Eközben a sárospataki székhelyű Tokaj-Hegyalja Egyetemmel induló közös munka megteremti a lehetőségét annak, hogy jól képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fiatal szakembereket is a társasághoz tudjunk vonzani” – fejtette ki Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető hozzátette: fontos, hogy az integrátori szerződéseken keresztül a vállalat továbbra is kiszámítható partnere tud lenni a helyi szőlőtermesztőknek. A minőségi alapanyagtermelésre képes termelők a jövőben is biztosan számíthatnak a Grand Tokaj Zrt. partnerségére. A legnagyobb tokaji borászat már évek óta állami forrás nélkül, stabil gazdálkodás mellett készít kiváló borokat a felvásárolt, ellenőrzött minőségű alapanyagból, Áts Károly főborász irányításával.

A korábban Tokaj Kereskedőházként ismert szőlőalapanyag felvásárló, borkészítő és értékesítő társaság megújulása 2013-ban kezdődött el, a szőlőtermesztés területén bevezetett minőségbiztosítás és a technológiai fejlesztések nyomán pedig látványosan javult a cég termékeinek piaci presztízse. A 2016. óta Grand Tokaj márkanéven értékesített borok csaknem minden hazai kiskereskedelmi lánc polcain megtalálhatóak, emellett a társaság ma már 38 országba exportálja termékeit. Ennek köszönhetően a Grand Tokaj Zrt. jelenleg éves szinten mintegy 5 millió palack bort készít és értékesít eredményesen.

„Eddigi talán legnagyobb szakmai sikerünket éppen az idei évben értük el. Ugyanis a 2021-es Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen a 2014-es 5 Puttonyos Aszúnk és a 2013-as évjáratú Eszencia egyaránt platina minősítésben részesült, mindkét tétel 97 pontot ért el” – hangsúlyozta a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

„A Grand Tokaj Zrt. tulajdonosi jogainak átvétele további értékes szinergiákat kínál az elméleti képzés és a gyakorlati termelés között. Mindez új lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék fejlődésének támogatására, a tokaji bor presztízsének és szerepének megerősítése és a térség lakosságmegtartó erejének fokozására” – emelte ki prof. dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért (THE) Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem képzési szerkezete az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Campus alapjain jött létre, több képzési szinten és munkarendben. Így mintegy 330 hallgatója összesen 15 alapképzést, mesterképzést, illetve felsőoktatási szakképzést nyújtó szakon folytatja vagy kezdi meg a jövőben tanulmányait. A szőlész-borász szak mellett a Comeniusi értékeket hordozó pedagógusképzés, kulturális örökség kutatás és számos turisztikai irányú képzés járul hozzá ahhoz, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem prominens szereplővé váljon a térség felsőoktatásában. A Sárospatak évszázados szellemi és infrastrukturális örökségén létrejövő új intézmény létrehozói nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy olyan szereplőt helyezzenek a magyar felsőoktatás térképére, amely nemzetközileg is megállja a helyét, valamint, hogy Tokaj-Hegyalja gazdasági és társadalmi szempontból fenntartható működését erősítse.

A minőségi szőlőtermesztés, valamint a tokaji borok készítése és kereskedelme területén sikeres és nagy szakértelemmel rendelkező Grand Tokaj Zrt. pedig, immár a THE csoport aktív tagjaként a piaci versenykörnyezetben is helyt álló gazdasági szereplőként tud ebben közreműködni.


A Grand Tokaj Zrt.-ről:

A Grand Tokaj Zrt. a Tokaji Borvidék legnagyobb felvásárlója, borászata, kulcsszereplője. A felsőoktatási modellváltás során a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány tulajdonába került pincészet a több mint 300 éves, s 2002 óta az UNESCO Világörökség része címet is viselő történelmi Tokaji Borvidék legnagyobb borászataként a magyar borkészítési tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban a szőlőalapanyag termelésére és felvásárlására, borkészítésre és borértékesítésre, valamint borkóstoltatásra épül. A Grand Tokaj Zrt. 67 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik több neves dűlőben, emellett közel 800 hektár területről, több mint 900 kistermelőtől vásárol fel szőlőt.