2024. márc. 13.

Tatán, a Tavaszi Kvaterkán

 

A 7 csepp borvidék című könyvem megírása nyitotta fel a szemem, hogy a kevésbé ismert borvidékeinken is rengeteg értékes kincsre lelhetünk. Itt nem kell nemzetközi mércével mérve 95 pontos borokat keresni, inkább csak olyan hazai termelők lelkesedéssel készített nemes nedűire gondolni, akik küzdenek a szeretett borvidékük jó híréért és évről-évre folyamatosan fejlődve próbálnak valami újdonsággal előrukkolni. Mindegy melyiket hozzuk példának Bükköt, Tolnát, Hajós-Baját, mindenhol csodákat találhatunk. 

Az előbb felsoroltakból Neszmélyt se feledjük ki, amely már a rendszerváltás hajnalán Kamocsay Ákosnak köszönhetően felmászott a hazai bortérképre. Sajnos, a jó ár-érték arányú borokat előállító, szinte egyeduralkodó Hilltop révén, sokáig egyborászos borvidékként bélyegezték meg. A 21. század második évtizedétől elindult egy helyi hajtóerővel működő borászgeneráció, akik ismét rangot szeretnének adni a neszmélyi boroknak. Az utóbbi gondolat nem alaptalan. A gazadag múlt, számos érdekes  történelmi emléket tartogat számunkra. Itt mindenképpen meg kell említeni a Tatán szívesen tartózkodó, előszeretettel helyi borokat kortyolgató Luxemburgi Zsigmondot, de ne feledjük el az 1893-as nagy bortörvényt se,  mikor Mór, Etyek, Pannonhalma területeivel kiegészülve, Neszmély néven került be Erdélytől az Adriai-tengerig terjedő 22 borvidékünk közé. Mindezen túl, külön kiemelendő a borok erőteljes savgerince, ami a hosszan érlelhetőségről és szállíthatóságról gondoskodott. Gróf Eszterházy Ferenc 1905-ben erre alapozva építette fel a pezsgőgyárát, aminek élére Champagne egyik vezető pincészetének, a Moët & Chandon pezsgőmesterét, Hubert Emilt kérte fel. Azóta nagyot fordult a világ, a pincét a II. Világháború alatt még lőszerraktárnak is használták, viszont mára újra érlelnek pezsgőket az 1500 m2-es pincekomplexusban sőt, 2017-től minden évben az 500 m2-es boltíves rendezvénytermében bonyolítják le a borvidék legnagyobb boros összejövetelét, a Tavaszi Kvaterkát. 

Be kell vallanom, eddig még nem sikerült részt vennem rajta, valahogy a borvidék komolyabb merítése is kiesett a látókörömből, ezért mindenképpen érdekes volt elutazni erre a családias hangulatú sétálókóstolóra. Az ottlétem alatt néhány érdekes vörösbort is öntöttek a poharamba, ebben az írásomban mégis a többségben lévő fehérekre koncentrálok.  

A Hauzer-Prém Zsuzsa vezette Hauzer Bormanufaktúra 2023-as királyleánykáját, gyönyörű savgerincével, citrus, alma, szőlő aromavilágával, zöldfűszeres reflexeivel, enyhén krémes, közepes testével, picit kesernyés végével, az est legszebb királyleánykájának kiáltottam ki. Sauvignon blanc helyett is szívesen elkortyolgatnám. -6 pont 

A borvidék nyugati felében, Ászáron gazdálkodó Petőcz Pincészet legegyedibb nevű tétele a cilifánt, ami nem más, mint az ezerjó egyik régies elnevezése. Igaz, az is érdekes volt, én mégis a 2023-as, enyhén ásványos, citrusokkal teli, némi barackkal, csonthéjas ízekkel bíró, jó savgerincű szürkebarátját emelem ki, amely frissességével könnyedén beleférne egy észak-olasz pinot grigio sorba. 5 pont 

Rábai Katalin 2023-as Miklós atya szürkebarátja az előbb említett fajtatársánál már valamelyest nagyobb testű, a tömzsi, nehézkes badacsonyiakhoz képest mégis sokkal fogyasztóbarátabb, gyümölcsösebb arcot mutat. Az elegáns savgerincű, csonthéjas, körte, fehér húsú gyümölcsös aromái, némi krémes elemet is tartalmaznak. Még fiatal, időt kíván. -6 pont 


A Kisbaka Családi Borbirtok nagy hangsúlyt fektet a kihalással fenyegetett ősi szőlőfajtákra. Számomra a juhfark, sárfehér, bálint fajtákból házasított Örökség tétele volt a rendezvény legkülönlegesebb bora. A neutrális alapanyagokból készült isteni nedű enyhén fűszeres, könnyed, friss fehér húsú gyümölcsös ízekkel és jó savgerinccel bír. 5 pont 

Néhány éve a Szivek Pince a ZV Trilógiával gyorsan megismertette Pilis Kesztölc területét a hazai borbarátokkal. A 2022-es ZV Trilógia III-as tétele egy új dimenziót nyitott a hazai zöldveltelini palettán. A jó közepes feszes testbe lendületes savak, citrusok, zöldfűszerek, vágott fű, érett fehér gyümölcsös aromák keverednek meszes ásványokkal. Erre egy intenzív, mégis vékony réteget képező hordó csokis világa rakódik.  Hosszú lecsengésű. Erős 6 pont. 

Míg a borvidék szerethető kedves borát a királyleányka adhatná, addig a nagy bort a chardonnay. A benne lévő erőt, már sok-sok éve Kamocsay is látta, ezért mesterin nyúlt a fajtához. A témában elsőként a Hilltop 2021-es, tartályban érlelt, chips-szezett tételét emelném ki, ami fajtajelleges, kerek és jó ivású. Kortyában a gyönyörű savgerince köré, citrusok, közepesen érett fehér húsú gyümölcsök, bevillanó zöld almás, krémes, fás, pirítós jegyek rétegződnek. 6 pont  

Magyarország legrégebben működő szállodájáról, a tatai Kristály Imperiál Hotelről elnevezett borászat főleg kékszőlőkkel foglalkozik, ettől még a 2022-es barrique chardonnay-ja mellett nem tudtam szó nélkül eljönni. A nagy kerek test mögött, zöld citrusokkal átszőtt, érett fehér húsú gyümölcsök bújnak, amiben a fa, krémes, pirítós, vaníliás, enyhén édeskés világa masszív keretet ad. Úgy északi stílusú, hogy van benne egy melegséget adó déli vonal is. Erős 6 pont 

Jó másfél éve az egyik borkóstolóm alkalmával a Kősziklás Borászat juhfarkja lehengerlően hatott az ízlelőbimbóimra. Most egy még nehezebb műfajjal, a 2020-as furmintjukkal barátkoztam. Jó savszerkezete mögött szépen átjön a hordós érlelés fás hatása, ami citrusokkal, fehér  húsú gyümölcsös aromákkal, főleg körtével, csöppnyi birssel, valamint kesernyés ízzel egészül ki. A végén némi krémes ásványok is elbújnak.  Nem tokaji, de tudjuk, a furmint egy igazi terroir fajta. 6 pont  


A cikk végeztével azt kell mondanom, hogy a legtöbb helyen, jó savú, gyümölcsös, szerethető borokat töltöttek a poharamba. 
Köszönöm a meghívást!

Kunci


2024. márc. 7.

A Balkán legjobb chardonnay-ja

Az ex-jugoszláv országok folyton-folyvást meglepetéseket tartogatnak, amikből a boros világ sem kivétel. Aki egyszer jobban beleszimatol abba az életérzésbe, mindegy is merre veszi az irányt, Szlovéniába, Észak-Macedóniába, mindenfele csodákra lelhet. Mivel párom révén gyakorta járok a vajdasági Zentára, így ottlétem alatt én is szívesen kutakodom a boltok borospolcain. Annyira megkedveltem a délszláv régiót, hogy az utóbbi 2,5 évben több mint húsz cikkem született a témában. Legutóbb, a Szabadka melletti, Palicson gazdálkodó „szerb Koós János” Zvonko Bogdan Zivot tece borát mutattam be itt, amely borászat meglátogatása már régóta a bakancslistámon szerepelt. A jég 2024 februárjában tört meg, amikor az újonnan nyílt Szeged-Szabadka vasútvonalat igénybe véve eljutottunk a 68 hektáros ultramodern borbirtokra. 

A megérkezéskor egy 17 hektáros szőlőterület közepén álló Osztrák-Magyar Monarchia stílusban épült mégis modern, impozáns építmény fogadott minket, ahova belépve szinte tátva maradt a szánk. Nem bírtuk eldönteni, hogy egy múzeumba, vagy egy előkelőknek kialakított kastélyba érkeztünk. A falakon közel 500 festett kép lógott, a hatalmas éttermi része meg magas fokú eleganciával volt kialakítva, nem beszélve a szőlősorokra néző exkluzív kilátásról, vagy arról a látványpincéről, ahol a kóstolót egy magyarul beszélő kis hölgy tartotta. A főleg nemzetközi fajtákra specializálódott cég erőteljesen exportra törekszik, ezért az sem meglepő, ha francia tanácsadóval dolgoznak együtt. Természetesen, ez a borok stílusában is megjelenik. A borsort követően egy palack 2022-es chardonnay-t hoztam magammal, amit otthon újra megízleltem! Amúgy ez a bor a 2023-as Open Balkan Wine Trophy legjobb chardonnay-ja lett. 

A vaníliás, csokis hordó enyhén ül a szikár, erősen citrusos illatán, azért a zöld alma, körte, csonthéjas, ananász, banán aromák mégis átütnek rajta. Számban, a közepes testű borban Burgundia eleganciája, vagyis feszes test és szikár savak jelennek meg, a barrique viszont picit túlsúlyban van a chardonnay jellegzetes gyümölcsös ízvilágában. A vaníliás, friss pirítós, csokis köntösbe bujtatott borban idővel fehér húsú gyümölcsök törnek át. Nagyon hosszú, enyhén édeskés lecsengésű. -7 pont 


2024. febr. 15.

Miért igyunk tokaji aszút?

 

Az utóbbi évtizedben a tömény italok forradalmával a hazai borfogyasztás erősen csökkenésnek indult. A lerágott csont miértjeinek az okát nem szeretném feszegetni, inkább megnyitok egy olyan bormárka palackját, aminek a legnagyobb szüksége lenne a borkedvelők fogyasztói társadalmára. Ez nem más, mint a tokaji aszú. 
Be kell ismernünk, hogy a Hegyalja édes borkülönlegességei finomak. Szerintem az aszú nyújtotta komplex ízvilág könnyedén helyettesíthetné az esti whisky, vagy rum örömét, gazdag cukortartalmára pedig, még egy elcsent desszertet jelentő macaron is könnyedén becserélhető!  Egyszerűen csak ugyanolyan hosszan és lassan kell élvezni, mint a jól bevált cognak márkánkat, majd jön a csoda. 

Most, a 15 hektáron, Sárospatakon gazdálkodó Harsányi Pincészet 2019-es 6 puttonyos aszújának dugója került kihúzásra. A borászat története, a város első patikájának megalapítójával Rick Jakabbal (Harsányi Gábor szépapjával) 1850-ben indult el, modern köntösbe viszont 2012-ben Harsányi Gábor öltöztette át. A második világháborút követő negyed évszázadát leszámítva, a család mindig fontos szerepet játszott az ottani borkultúra életében. A hetvenes években a dicső múlt feltámasztásának reményében, a Budapesten élő Dr. Harsányi Ádám szőlőt vásárolt, majd a rendszerváltás után visszaszerezték az egykori birtokközpontnak helyet adó Ciróka-dűlőt. Ez mára három kiváló termőhellyel bővült és jelenleg furmint, hárslevelű, sárgamuskotály fajtákkal dolgoznak.
A 100% furmintból, két évet hordóban érlelt aszú sötét aranyba boruló vastag, olajos, cseppjei lassan folynak le a pohár falán, míg az orromba érett illatok tömkelege száll. Virágmáz, aszalt sárgabarack, birs, dió,  fekete tea, dohány, mazsola, narancsos citrusokkal megspékelve. Széles kortyában erősen uralkodik az édes íz, a sav cukor egyensúlya mégis gyönyörűen harmonizál. A sűrű szirup szerű bor tobzódik az aromáktól. Kicsit olyan, mint a cognak-ba áztatott narancs, amit datolyával, fügével, dióval, szarvasgombával érleltek. - 7 pont. 
A jövőben bátran válasszuk a Tokaji borvidék édes különlegességeit, mert finomak!

Kunci

2024. febr. 13.

Itt készül a Cavák Cavája

 

Agusti Torello Mata Pincészete egy olyan ikonikus hely, ahova egyszer minden Cava rajongónak el kell látogatnia. Az 1935-ben született, zenész valamint szabó felmenőkkel bíró Agusti Torello Mata a bor- és a pezsgőkészítésnek szentelte az éltét. Borászati iskoláit elvégezve, Sant Sadurni d’Anoia-ban megnyitotta a város első borászati laborját, majd 1955-ben elkészítette az első 500 üveg pezsgőjét. Sokan a spanyol pezsgőkészítők egyik úttörőjének hívják. Többek közt, ő volt a Confraira de Cava (Cava Testvériség) a buborékos italok népszerűsítésére alapult szervezet első elnöke.

Nagy álmát 1978-ban valósította meg. Már akkor tudta, hogy az idős szőlőtőkék adják a legjobb minőséget, így a legöregebb ültetvényeiből készítette el a Kripta névre hallgató csúcs Cava-ját. Ennek során egy különleges amfora alakú palackban, minimum öt éven át érleli az italt, amit ma sokan a Cava-k Cava-jaként emlegetnek. 

A borászat a 40 hektár saját területe mellé még 100 hektárról vásárol szőlőt. Repertoárjuk szigorúan helyi fajtákra (xarel-lo, parellada és macabeo, trepan) koncentrálódik. Boraik nagy részét rozsdamentes acéltartályokban érlelik, a legjobb minőség viszont hordóba kerül. Évente 500-600 ezer palack Cava-t készítenek. Előbb egy interaktív videóval egybekötött pincebejáráson vettünk részt, majd jött az áhított kóstoló. 

Ugyan, az eredeti D.O. Cava-ból nem léptek ki, de ez semmit sem von le a minőségből. A legegyszerűbb pezsgőiket is legalább 18 hónapig érlelik, a szőlőművelés pedig szigorúan bio. Mint megtudtuk, a borvidék 80%-ban organikus szőlőművelést alkalmaz és Penedès szeretne a világ első, 100%-ban bio művelést alkalmazó borvidéke lenni. Sajnos, a klímaváltozás őket sem kíméli. Az utóbbi 20 évben a szüretek időpontjai majd egy hónappal vándoroltak előre. A kóstoló során négy évjáratos tételt kaptunk a poharunkba, amik mind 30 hónapos érlelést kaptak. Ez talán sokat elmond a minőségről. 


Gran Reserva Brut Natur 2018 
Zöld almás, zöldfűszeres, citrusos illatvilága egy hamisíthatatlan klasszikus Cava aromavilágát rajzolja ki. Erőteljesebb bubijai inkább frissítőek, mint zavaróak. A csontszáraz pezsgőben a savak, gyümölcsös ízek csilingelve kombinálódnak, amiben némi vanília is felüti a fejét. 6 pont (számomra ez volt a kedvenc)

Ubac 2018 
Az Ubac-dűlőből származó tétel, az előbbihez képest már testesebb és komplexebb ital. Enyhén élesztős íze mellett, zöld alma, marcipánnal keveredik, de a zöldfűszerek sem hiányoznak belőle. Erőteljesebb savait 4 gramm maradék cukra teszi kerekebbé. 6 pont 

Rosat Trepat 2021 

Kirobbanó, friss, piros gyümölcsös illataromákat áraszt. Gyönyörű savai mögött eper, cseresznye ízek bújnak meg. 8 gramm cukra picit tartalmasabbá, fogyasztóbarátabbá teszi. Különösen a nők kedvence lehet. -6 pont

Barrica Reserva 2018 
A 100% Macabeo-ból készült tétel egy teljesen más arcát mutatta. Illatában a zöld alma, zöldfűszerek valamelyest a háttérbe szorulnak és a krémes, élesztős, enyhén vaníliás aromák kezdenek uralkodni. Számban egy telt, gyümölcsös, picit már a Champagne felé húzó ital kápráztatja el az ízlelőbimbóimat. +6 pont. 

 A következő cikkben Németh Ágival való riportom olvashatjátok, így akkor is tartsatok velem.

Kunci

2024. febr. 7.

Egy kis Cava történelem

 

   Már régóta nagy álmom volt, hogy eljussak Sant Sadurni d’Anoia-ba a buborékos világ egyik központjába. Mivel 30 km-re található Barcelonától, így a kirándulásunk során, semmiféleképpen sem szerettük volna kihagyni ezt az alkalmat. A 12000 fős települést a Cava-k Mekkájának is hívhatnánk, hiszen a városban szinte mindenki közvetve, vagy közvetlenül érintett benne. 85 pezsgőpincészetben érlelik ezt a nemes italt. Ezt az információt már Németh Ágitól tudom, (magyar Decanter, később a Vince főszerkesztője) aki már évek óta ott él sőt, még egy riportot is készíthettem vele, ezért a következő írásaimat se hagyjátok ki. :)

Barcelonából kereken egy óra alatt értünk vasparipával Sant Sadurni d’Anoia-ba, majd a vasútállomással szemben egyből a Freixenet Pincészet impozáns épülete fogadott minket. Mi nem oda, hanem a városon túl fekvő Agusti Torello Mata-hoz tartottunk. Mivel busz nem volt, így maradt a két lábunk. A várost elhagyva szépen megművelt, öreg gyalogtőkés szőlősorok mellett haladtunk. Még csak januárt írtunk, meglepetésünkre itt-ott már zöld levélhajtással is találkoztunk. 

   Mielőtt a pincészeti látogatásunkról írnék, néhány mondatot említenék a világ harmadik legfontosabb buborékos italáról a Cava-ról, amiből évente 250 millió palackkal készítenek.
A sztorim 1551-ben indítom, ugyanis ekkor alapították a Codorniu borászatot. A következő mérföldkő 1659-ben Anna Codorniu és Miquel Raventós házassága, ezzel a lépéssel két nagy borászati hagyományokkal rendelkező család több száz évre egyesült. Kétszáz évvel később, az 1860-as években Josep Raventós Franciaországban szerzett gyakorlatot. Ekkor ismerkedett meg a pezsgőkészítéssel, majd hazatérve merészet gondolt és 1872-ben macabeu, xarel-lo, parellada fajtákból elkészítette az első pezsgőjét. Ugyan, nem ez volt Spanyolország első buborékos itala, a Cava nevet is csak 1959-től használják, viszont az 1872-es dátumot a spanyol buborékos kultúra sarokkövének tekinthetjük. 
Az út hosszú és nehéz volt. Az 1972-ben létrehozták D.O. Cava erdetvédelmet, majd 1986-ban az EU elődjébe, az EGK-ba belépve lehatárolták azokat a területeket ahol Cava készülhet. Ezzel nem csak Penedès-ben, hanem az ország négy régiójának (Comtats de Barcelona, Levante, Ebro-völgye, Vinedos de Almendralejo) 159 településén, Méthode Traditionelle, vagyis palackos érleléssel állítják elő a termelők ezt a buborékos italalt. Még ugyanebben az évben a két nagy több száz éves családi egyesülés felbomlott, így született meg a Codorniu kapujával szemben a Raventós i Blanc Pezsgőpincészete. 

   Az ottlétünk során a Raventos i Blanc-t valamint a Codorniu-t is szívesen meglátogattuk volna. Mint kiderült, a Raventos i Blanc-ba egyszerű halandók nem nagyon jutnak be, aznap pedig a Codorniu-ban meg nem volt angol csoportvezetés. Mi mégis megpróbálkoztunk vele. A kapuja tárva-nyitva volt, kóstolótermébe belépve, szinte a lépteimtől kongott a hatalmas terem. Emberek után nyomozva egyik helyiségből a másikba jutva jószerivel, már csak a földalatti érlelő pince labirintusába nem toppantam be. 

   Különös tény, hogy szerte az országban érlelődnek a Cava-k, a 90-95%-a mégis Penedès pincéiből kerül ki. Ezen belül a Freixenet 136 millió (ezzel a világ legnagyobb pezsgőpincészete), valamint a Codorniu 50 millió palackjaikkal toronymagasan uralják a piacot. Ahogy máshol, úgy ott is voltak a tömegtermelésnek ellenzői, így 2014-ben néhányan kiléptek a D.O. Cava-ból és megalapították a magasabb minőséget jelentő Clàssic Penedès-t. Egyeseknek még ez sem volt elég, így 2017-ben szintet emelve megszületett a Corpinnat, ami egy lehatárolt termőhely legmagasabb kategóriáját jelenti a Penedès-en belül. 

   A 23000 hektáros borvidék termésének nagy részéből Cava készül, néhányan azért csendes borok előállításával is foglalkoznak. Az előtérben fekvő Montserrat-hegység megvédi a szőlőket a Pireneusokból jövő hideg légáramlatoktól, a termőterületek 200-800 méter magasságig húzódnak, amik a tenger felől jövő forró tengeri légáramlatokat hűsíti. Az évtizedek során a három fő fajtái (xarel-lo, parellada és macabeo) főleg chardonnay, trepan, garnacha, pinot noir ültetvényekkel egészültek ki. Az utóbbi kettőből rozé is készülhet. Amúgy xarel-lo a savakat, a macabeo a robusztus testet adja. Sajnos mára a parellada sokat veszített az értékéből, ami alapvetően a fineszért felelt.

2024. febr. 3.

Barcelona "árnyék" borbárjában!

 

Még otthon, az út tervezése során fedeztem fel a szimpatikusnak tűnő Zona d’Ombra borbárat, ahova néhány pohár bor erejéig mindenképpen be szerettem volna térni. Ugyan, a nevének eredetéről (árnyékzóna) semmit sem tudok, viszont a Gótikus negyed egyik legeldugottabb csücskében fekszik. Csak hosszú keresgélés után találtuk meg a labirintusnak tűnő utcákban. 
A kóstolásra vonatkozóan komolyabb koncepcióm nem volt, inkább a meglepetés erejére bíztam magam. Az évek során azért némi jártasságot szereztem a spanyol borok terén, az ismeretlenségi tényező mégis nagyobb súlyt nyomott a latba. Voltam egy nagyobb szupermarketben, ahol négy, 10-15 méteres hosszú soron, csak helyi borok sorakoztak. Matsu-t, Lopez de Haro-t, egy nagyobb nevű sherry-t, cava-t, még el tudtam helyezni a fejemben, a több ezer tétel között mégis hamar elveszettnek éreztem magam. A hangulatosan kialakított borbár 20-25 nyitott palackjából, két fehér és két vörös került a poharunkba. 


Pazo Senorans, albarino 2022 
Elsőként Rias Baixas borvidékéről, a Pazo Senorans 2022-es albarino-ra esett a választásunk. A 22 hektáros családi pincészet Spanyolországban egy igazi ikon. Minden 1979-ben kezdődött, mikor Marisol Bueno férjével Javier Mareque-vel megvásároltak egy 8 hektáros birtokot. Eleinte csak szőlőt termeltek, majd 1989-ben letöltötték az első palackjaikat. A legfontosabb fajtájuk az albarino, aminek világszintű népszerűsítéséért Marisol Bueno oly úttörő munkát hajtott végre, amivel kiérdemelte az albarino királynője (Gran Dama, de Albarino) elnevezést. Ez a pincészet egyik reduktív alapbora, amit közel fél évet finomseprőn érleltek.

Enyhén citrusos, édeskés illatában a fehér húsú gyümölcsös jegyek, zöldes reflexekkel keverednek. Számban, közepesen telt, kerek ízek fogadnak, amiben a savak szépen belesimulnak a lágyabb érzetű testbe. A bor fehér eper, alma, barack, hámozott mandula aromavilágához, keserűen édeskés lecsengés társul. 5 pont 


Bodega Castelo de Medina VS, verdejo 2021 
Mivel nagyon szeretem a verdejo-t, ezért semmiféleképpen sem szerettem volna kihagyni a Castello de Medina 2021-es VS tételét. A Rueda szívében található, 180 hektáros borászatot 1996-ban alapították. A bor hat hónapos, reduktív seprőn tartás mellett, 3 hónapos, kis francia hordós érlelést is kapott.

Intenzív illatok szállnak a pohárból. Vágott fű, citrusok, zöld fűszerek, a hordó pirítós aromáival megáldva. Jó közepes, enyhén olajos teste, alma, barack, fehér bors ízekkel bír. Idővel, előtérbe kerülnek a barrique vaníliás, pirítós, fűszeres jegyei. A savai kortyról, kortyra folyamatosan lágyulnak, a fa érdes, enyhén keserű világa azért húz a számban. – 6 pont 

Bodega Querion, Mi Lugar 2019 
Gabriel Pérez, Bodega Querion alapítója jócskán meghaladta a korát. Mikor az 1980-as években a termelők vágták ki a szőlőket, ő Rioja magasabb, elfeledett, elhanyagolt területeire vonult és szőlőtelepítésbe kezdett. Mára beváltotta az álmaihoz fűzött reményeket, borai pedig nemzetközi szinten is elismertté váltak. A Mi Lugar 2019-es Gran Reserva nem egy könnyű tétel.

A 90% tempranillo, 10% garnacha házasítása egy olyan igazi, vérbeli Rioja, ami a nagykönyvben meg van írva. A 600-650 m magasról szüretelt alapanyagból készült bor, sűrű és intenzív illatokkal indít. Érett áfonya, szeder, csoki, kókusz, vanília aromákat érzek az orromban. Vastag, nagy testében a hordó még enyhén húz, mögötte azért megmutatkoznak a fekete bogyós gyümölcsök. Nagysága ellenére még mindig frissnek mondanám. Épp csak most lép a felnőtt korába. Végtelenül hosszú lecsengésű. 7 pont 

Zona d’Ombra, Solá natural 2021 
Végére egy Priorat-ból származó 2021-es natúr tételt hagytam. Egyszerűen csak a kíváncsiság vonzott, hogy az ottani természetes borkészítők mire képesek az ország egyik legjobb termőterületén. A bort amúgy a Solá Classic borászatban külön a borbár részére készítették.

A garnatxa, negra peluda, carinyena házasításának illatában egyből érezhető a kén mellőzése. A visszafogott illatok mögött szeder, meggy, fekete bors, csoki bújik meg. Ízében a csersavak még húznak, mégis lágy, fekete gyümölcsös aromákkal bír. A közepes testű, élénk savakkal bíró nedűt, a frissen kicsavart gyümölcsléhez tudnám hasonlítani, amiben az erdei bogyós gyümölcsök jönnek elő. Azt kell mondanom, az eddig kóstolt natúr borok közül a jobbak közé tartozik. 5 pont 

Kedden jövök a Cava-k világával! Folyt. köv.

Kunci


2024. jan. 31.

Barcelona csoki utcájában

 

Még az első nap, a szállásunk elfoglalása után, belevetettük magunkat az esti Barcelonába. Hiába írtunk januárt, ez a mediterrán életérzésen semmit sem változtatott. Az emberek 6-7 óra körül beindultak és mindenfele tömött sorokkal találkoztunk. 

La Rambla

- Kérdezném, ha most is majd teltházas nyüzsgés van, akkor mi lehet turista szezonban?

Előbb a híres sétálóutcájával, a La Rambla-val barátkoztunk, ahol gázmelegítőkkel ellátott, sátor alá bevitt éttermek, souvenir és fagyi árusok vártak minket. Számomra az utóbbi elég hihetetlen volt, mégis csak a tél közepét tapostuk. Meglepetésünkre voltak olyanok, akik sorba álltak a hideg tölcséresért. Ezt követően befordultunk a város egyik legősibb, zegzugos részébe, a Gótikus negyedbe, aminek alapjait Barcino néven a rómaiak tették le. Állítólag, még egy római falmaradvány is fellelhető. A sikátorokkal teli sötét utcákban nyüzsgő, élettel teli világot találtunk. Szinte minden kapualj alatt ajándék és művészeti boltok, tapas bárok, sonkások, sörözők sorakoztak. Ugyan nem vagyok a művészetek, építészetek nagy rajongója, a magasba meredő, gyakorta sötétbe boruló, díszített homlokzatokat mégis megcsodáltam. Ekkor már éreztük, hogy a következő napokban Barcelona rengeteg érdekességet fog még nekünk tartogatni.

A Carrer Petritxol-ba, a „Csoki utcába” tartottunk. Még az út tervezése során párom felfedezte ezt a helyet, ami sokak szerint a város legautentikusabb utcája, szóval vétek lett volna kihagyni. Sajnos, nevének eredete a mai napig tisztázatlan, mivel több mint 500 éve, a csokoládé megjelenése előtt is így hívták. Valószínűleg egy ott lakó férfiról kapta. Egy biztos, a 17. században már megalakultak az első xocolateries-ek, csokoládémanufaktúrák, az évszázadok során, pedig a művészek is egyre-másra birtokba kezdték venni. Számos galériája közül a Sara Parés 1884 óta működik, amiben 1901-ben Pablo Picasso megtartotta első kiállítását. Az utca külön érdekessége, hogy 1959-ben, Barcelonában elsőként ott szedték fel a járdákat és tiltották ki az autóforgalmat. 

Granja La Pallaresa

Mi, az 1947-ben nyílt autentikus Granja La Pallaresa-ba tértünk be churros-t enni. A churros egy közkedvelt spanyol, olajban sütött, égetett tésztaféle, amit sűrű forró csokiba mártanak. Ugyan, az ensaimada (kelt tésztából készült péksüti) választéka is nagy volt, a vendégek többsége mégis, az autentikus churros, forró csoki párost rendelte. A tömött helyen a magasba emelt tálcákkal a pincérek játszi könnyedséggel manővereztek a fülsüketítően trécselő asztaltársaságok között. Itt rendesen beleszimatolhattunk a helyi életérzésébe. Az lehet, hogy a város első számú ilyen helye, a pultost mégsem zavarták a modern gasztronómia szabályai. A 10-15 cm hosszú tésztákat kávéscsésze alátétre pakolta, majd a csészébe egy hatalmas fazékból merőkanállal merte a mindenfelé folyó, sűrű masszát. Ebből a csészénk oldalára is bőven került. Meglepetésünkre, nem volt édes, mégis szinte a rosszullétig telített minket. Igazi, maradandó élményben volt részünk. Folyt köv.

Kunci