Kérem Várjon!
Cikkek
Egy szegedi borászat
Ujvári Pincészet (Csongrádi borvidék)
Kundermann Gergely
2023 March 16.

Szeged egyetlen borászatának, az Ujvári Pincészetnek 1939. október 20-án kezdődött a története, ugyanis ekkor született Ujvári Mihály, a borászat alapítója. 1940-ben már anyja fűzfa kosárban hordta a szőlőbe, ahol szinte az anyatejjel együtt szívta magába a szőlő szeretetét. Felnőtté válva a gépiparban dolgozott, szőlőről hallani sem akart, nyugdíj közeledtével mégis motoszkálni kezdett benne valami, majd egy kis kertben gazdálkodva szerette volna eltölteni öreg napjait.

1980-ban az egyik munkatársa felajánlott neki egy hold földet, pénze nem volt, viszont egy összecsukható lakókocsi árából megvásárolta a parcellát. A boltíves pincéje felépítésében saját kezével vett részt, a rendszerváltás világába áttérve pedig 10 hektárra növelte birtokát, 7 hektáron meg rajnai rizling, cserszegi fűszeres, irsai olivér, zweigelt, kékfrankos fajtákat telepített. A vállalkozást 2020-ban adta át fiának, Csabának, azóta Misi bácsi a szőlőben már nem dolgozik, de a kiskundorozsmai mintaboltban nap, mint nap tevékenykedik.

A pincészet hosszú nehéz utat járt be, viszont a múltban már számos értékes díjat tudhatott magáénak, így 2000-ben rajnai rizlingjével elnyerte a borvidék legszebb borának járó címet, sőt ugyanebben az évben a megye első palackozóval rendelkező családi pincészetévé vált, 2010-ben pedig a rajnai rizling, cserszegi fűszeres házasítását Szeged város bora cimmel jutalmazták. A palackozó és az eredmények ellenére sokáig a lédig eladásban gondolkodtak, a változás szele 2016-ban, a fiatal borász, Pintér Tamás megjelenésével indult el.

- Úgy gondolom a Jó Isten is akarta, hogy Tamás ide kerüljön. Mára ő lett a pincészet arca - jegyezte meg egyszer Misi bácsi.

Az Érden felnevelkedett, korábban pultosként, koktélosként tevékenykedő fiatalembert a szerelem hozta a Tisza-parti városba. Eleinte pincérként próbálta megkeresni kenyerét, de a helyi iparszerű vendéglátás gyorsan motiválatlanná tette, majd beiratkozott Budafokra a Soós István Borászati Technikumba, és az Ujvári Pincészetben kezdett el dolgozni, ami kiváló gyakorlati helynek bizonyult számára. Tamás új távlatokat nyitott meg a borászat életében, a befektetett erőfeszítései, lelkes hozzáállása, szép lassan fényt nyitottak a kezdeti nehézségek ellen. Munkásságának elején, egy mélypontra jutott, kilátástalan helyzetben lévő Csongrádi borvidékkel találta szembe magát, amire még álmában sem számított. A régi generáció kikopott, a nagyobb cégek megszűntek, komolyabb vezéregyéniség, aki felkarolta volna a borvidéket nem létezett.

Lendületes hozzáállásának köszönhető az is, hogy hosszú évek csendjét megtörve 2017-ben újra csongrádi bort bírálhattak borbíráink egy országos versenyen. A versenyeken, rendezvényeken való szereplések mellett, jól tudta, csak egységesen, közös erővel lehet kilábalni a mély gödörből. Ezért 2019-ben Tóth Tamással Ásotthalomról, valamint Bodor Martinnal Csongrádról megalkották az Egy Korty Csongrád trióját, hogy együttesen ország világ elé állva megmutassák a borvidék sokszínűségét.

Az ifjú borásznak eleinte a vevőkörrel se volt egyszerű dolga. Akkoriban a környék lakosai, a csárdákkal egyetemben szívesebben vásárolták lédigben a borokat, a homoki nedűk rossz hírnevét meg sem említve. Rengeteg fejtörést okoztak neki a szegedi vendéglátósok, akik még az új gyümölcsös köntösbe öltöztetett szegedi bor kapcsán sem lettek motiváltak, ugyanis szőlőterületei a város határain belül vannak.

Úgy gondolom, ez a márkanév jóval többre ítéltetett, hiszen egyedüliként képviselik a település gazdag boros múltját. Idővel mégis lehetőséget láttak boraiban és egyre több helyen találkozni velük. A szegedi bor névre ráharapva, a Szeged Tisza Hotel saját részükre palackozott Ujvári cserszegi fűszeressel fogadja a szállóvendégeit, de a Kárász utca nagyhírű Corso Café-ban külön „Local”, helyi borként tűntetik fel az itallapon. Mindemellett Tamás erején felül teljesítve borkóstolókat tart, borversenyekre, borkiállításokra jár, hogy ezzel is népszerűsítse a csongrádi borokat.

Meglepő módon, a pincészet zászlaján a rajnai rizling lobog, amiből korábban barrique hordóban is érlelt, sőt 2021-ben a fajtából elkészítette a pincészet első pét-natját. A sok munka meghozza gyümölcsét, hiszen a 2019-es barrique rajnai rizling egy országos borversenyen arany érmet nyert, a pét-nat pedig felkerült a Michelin Guide áltál ajánlott Alkimista Kulináris Műhely itallapjára. A borok készítésénél szívesen alkalmazza az extra aromavilágot adó finomseprős tartást, a cserszegi fűszeresből meg narancsbort készít. Külön kiemelendő, a nem megszokott rózsaszínű, inkább a siller felé hajló, gyümölcsös, teltebb rozéjuk, a szortiment pedig 2022 őszétől Szeged városának első irsai olivér borával bővült.