Kérem Várjon!
Cikkek
Herczeg Ágnes, borszakértő
A TV-ben bort ajánl, a Lidlben az általa választott borokat vásároljuk, a könyvesboltban az ő bor-étel párosításról szóló könyvét vesszük meg, az egyetemen nála tanul a lányunk, egy rendezvényen ő tartott kóstolót az apánknak, de közben megpróbál nő és anyuka is maradni egyszerre. Elegáns és céltudatos, igazi nagyvárosi személyiség, mégis egy kis borsodi falura a legbüszkébb, ahonnan származik. A borszakértő és ami mögötte van. Interjúnk a Pécsi Borozó 2020 tavaszi számában jelent meg.
Ercsey Dániel
2020. június 30. 12:47:41
Cikkek
Ifj. Márkvárt János, Szekszárd

Igazi színfoltja a Szekszárdi borvidéknek mind könnyedre hangolt, gyümölcsös boraival, mind pedig egyedi stílusával, humorával és a már fogalomnak számító kék zsigulijával. Az online és nyomtatott sajtóban azonban nem lehet róla olvasni, ifj. Márkvárt János ugyanis nemigen ad interjúkat. Vele a szőlőben lehet találkozni, jobb esetben a borain keresztül megismerni. Épp ezért a gyűszűvölgyi pincében beszélgettünk, s miközben sorra váltották egymást a különféle évjáratok és fajták, palackos és tartályos tételek a poharunkban, szépen körvonalazódott előttünk egy életút, egy ars poetica és persze szinte a teljes szortiment. (Cikkünk a Pécsi Borozó 2020 tavaszi számában jelent meg.)

Szabó Berni
2020. június 26. 09:18:24
Cikkek
Falussy Péter, zöldségtermelő

Mi visz arra egy kommunikációs céget vezető szakembert Szombathelyen, hogy kistermelővé váljon, főleg a koronavírus idején? Péter története nem egyedüli a gasztronómia világában. Többen lesznek pályaelhagyók – vagy fél-pályaelhagyók, mint Péter -, és belevágnak valamibe, ami nyugtatóbb, természet közelibb, önazonosabb. Ennyire telítődtünk volna a globalizációval? Falussy Péterrel, a június 7-én elstartolt ’Falussy zöldségtermelő’ mikrovállalkozás életre hívójával beszélgettünk.

Riedl Annamária
2020. június 12. 07:45:45
Cikkek
Két bor: Puklavec Family Wines Šipon és Sauvignon 2019 (Szlovénia)

A megszorítások egyre inkább eltűnnek életünkből, néhány új szokás talán megmarad, sok új tapasztalat biztosan. Az utóbbi napok olyanok, mintha mindenki megpróbálná bepótolni az elvesztegetett időt, de egyrészt botorság volt, aki elvesztegette, másrészt lehetetlen visszahozni az elmúlt időt. A halmozódó munkafeladatok miatt aztán kevesebb idő marad a borra, az írásra, fáradtan, nyűgösen nem érdemes kóstolni sem. De kaptam két palackot, és furdalta az oldalamat a kíváncsiság.

Győrffy Zoltán
2020. június 8. 07:43:58
Cikkek
Stier-körkép: múlt és jövő

Van egy kis csapatunk, négy fix taggal. Időnként kóstolunk. Beszélgetünk. Eszünk. Négy ember négy világból. Egy közös pont van: a bor. Pontosabban annyi volt talán az elején, aztán rájöttünk, hogy sokkal több is van. A karantén némileg megakasztotta találkozóinkat, de múlt héten pótoltunk. Volt több apropója is, egy babgulyás a tűzhelyen, két frissen szerzett szőlész-borász oklevél és nyolc bor a Stier Pincészetből.

Győrffy Zoltán
2020. június 1. 07:35:59
Cikkek
Egy bor: Grand vin de Barnag 10 nap 2019

Ha nem is vagyok rajongó, néha nekem is jól esik meginni egy pohárral, mint most is, a feleségem által készített lecsó mellé. A kenyeret sajnos a boltban vettem, a házi kovászom nem halt meg, de nem is volt sosem, talán majd a következő életemben!

Ercsey Dániel
2020. május 31. 07:00:37
Cikkek
Kőhegybor, avagy a szerbek szelleme

Sokat emlegettem a szentendrei Kőhegybort az elmúlt időben, mialatt a délszláv bortörténetes cikksorozatot írtam. Itt az ideje, hogy többet is megtudjunk róluk és a szentendrei szőlőtermesztésről.

Ercsey Dániel
2020. május 29. 06:25:50
Cikkek
Délszláv hatások a magyar bortörténetben IV.

Kultúrtörténeti fricskaként is felfogható, de legyen inkább az elgondolkodás sarokköve, hogy az ortodox kereszténység legszentebb helyén, a görögországi Athosz-hegyen a XIII. század végéig működött egy Bencés monostor is, anélkül, hogy tudomást vettek volna a több mint 200 évvel korábbi egyházszakadásról…

Ercsey Dániel
2020. május 27. 07:14:01
Hírek

A Wine Spectator bormagazin 1976 óta kerül kiadásra New York-ban, évtizedek óta a legfajsúlyosabb véleményformálók közé tartozik a borszakmában. 1981 óta kiadott globális listájuk a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. A bekerüléshez komoly borkínálat szükséges. A budapesti Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár széles választékkal, évjárat mélységekkel, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival lett méltó a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét.

bori
2020. július 5. 10:59:25
Hírek
A Hungarianwines.eu nagy lendülettel indítja a nyarat: harmadik alkalommal hirdetik meg nagy sikerű Hungarian WebWineWriting versenyt. Az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnénk a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtunk lehetőséget. A zsűriben olyan szaktekintélyeket üdvözölhetünk, mint Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szerzője, Felicity Carter, a Meininger Wine Business főszerkesztője vagy Richard Siddle, a brit The Buyer kiadvány alapító-főszerkesztője.
 
bori
2020. június 27. 09:42:50
Hírek
A Pécsi Borozó szeptemberben megjelenő őszi számában is lesz Mustra, a magyar borpiac újdonságait tervezzük ezúttal is bemutatni. Az őszi, azaz az ötvenedik szám megjelenéséhez kérjük a borászatok, éttermek, szálláshelyek és más barátaink, interúalanyaink, témáink partnerségét: ha elég magazint vásároltok, meg tudunk jelenni ismét nyomtatásban!
PB
2020. június 22. 15:00:04
Hírek

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület megalakulásának közelgő 2. születésnapja alkalmából sajtónappal egybekötött sétáló-kóstolót tartott Miskolcon, az Avas oldalában nemrég átadott Avasi Présházban. Az eseményen – melynek eredeti időpontja április végén lett volna – számos nagyobb jelentőségű bejelentés is történt: például bemutatták a Bükkborokat.

bori
2020. június 17. 07:39:52
Hírek
Pénteken megnyílnak a déli határaink, ezentúl már Horvátországba is lehet a karantén fenyegetettsége nélkül utazni, úgyhogy rögtön indulunk is. Mert például az Eszék-Baranya megyei borvidékeken egy teljes hónapon át zajlanak a nyitott pince napon, minden hétvégén más-más borvidéken, még szerencse, hogy épp négy van a megyében. Mi persze (horvát) Baranyában kezdünk, hol máshol!
bori
2020. június 10. 21:38:54
Hírek
A Borászok Borásza szavazási mechanizmusa idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza? 
bori
2020. június 10. 06:05:53
Hírek

A Cseri Pincészet különleges CSR kampány keretein belül hívja fel a figyelmet a hazai vendéglátás újraindulásának támogatására; 6 kiemelt partnerükkel összefogva egy pohár Rozét vagy Sauvignon Blanc-t ajándékoznak minden étlapról rendelő vendégnek.

bori
2020. június 3. 15:03:42
Hírek

A digitális tér jelentősége nemcsak ezekben a hónapokban, hanem hosszú távon is egyre fontosabb az életünkben. Még egy olyan terméknél is, mint a bor, ami alapvetően offline élvezhető. Az Egri Borműhely borászai ezért kommunikációs csatornáikat tovább bővítve idén tavasszal bemutatják új honlapjukat.

bori
2020. május 7. 08:06:58
Hirdetés
Hirdetés
Programajánló
2019. Október
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
27
28
29
30
31
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés