Kérem Várjon!
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (4. rész)

Az alábbiakban öt-öt villányi és burgenlandi tétel kóstolási jegyzete és összefoglaló tapasztalatai következnek, abból a célból, hogy egyrészt testközelből lássuk és érezhessük a hasonlóságokat és különbségeket, remélhetőleg ezzel megerősítve a piacon lévő tételek kóstolási bírálataiból készítette aromavizsgálati elemzéseket.

Jakab Tamás
2020. július 14. 15:38:37
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (3. rész)

A földrajzi és a történeti/emberi áttekintésből az az alapvető következtetés adódik, hogy mindkét terület kiválóan alkalmas a vörösborok készítésére, ezt a termelők nagyon pontosan tudják, és ez irányban fejlesztik tovább birtokaikat, szőlőiket. Míg Burgenlandban továbbra is meghatározó a kékfrankos, addig Villány, bár szintén hosszú korszaka volt, amikor ez a szőlőfajta volt a meghatározó, inkább a bordói fajtákra tett, azon belül is egyre kiemeltebben a cabernet franc-ra.

Jakab Tamás
2020. július 12. 12:17:01
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (2. rész)

A természetföldrajzon kívül a terroir alakításában legalább ugyanakkora szerepe van az embernek, ha nem még nagyobb. Ebben a dolgozatban azt tekintjük át, hogyan alakult a két borvidék történelme, hogyan kerültek a francia fajták a fókuszba, azon belül pedig hogyan került szóba a cabernet franc.

Jakab Tamás
2020. július 11. 07:19:54
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (1. rész)
Burgenlandi cabernet franc-okat felfedezve és abból kiindulva, hogy erről a híres és történelmi bortermő tájról (Ruszti Aszú, azaz Ruster Ausbruch, Welschriesling Trockenbeerenauslese, vörösek sokfélesége, kiemelten a Blaufränkisch-sel, Zweigelttel, stb.) adódott egy gondolat; mi lenne, ha megnéznénk egy olyan terület franc-jait, ahol finoman szólva sem ez a fő sodorvonal, ugyanakkor szép számmal foglalkoznak vele a nagyobb termelők. 
Jakab Tamás
2020. július 10. 22:07:47
Cikkek
Keller Pincészet, Villány

Igazi téli idő van. Már egy hete csak köd és zúzmara, fehérbe öltözött fák, didergő emberek. Van némi bája ennek is, de már nagyon várjuk a tavaszt. Nincs ez másképp hazánk mediterrániumában, Villányban sem. A tejfehérbe burkolózó elkerülőúton alig látszik úticélom, a Keller Pincészet épülete. Cikkünk a Pécsi Borozó 2020/1, tavaszi számában jelent meg.

Szünder Dezső
2020. július 9. 10:49:30
Cikkek
Herczeg Ágnes, borszakértő
A TV-ben bort ajánl, a Lidlben az általa választott borokat vásároljuk, a könyvesboltban az ő bor-étel párosításról szóló könyvét vesszük meg, az egyetemen nála tanul a lányunk, egy rendezvényen ő tartott kóstolót az apánknak, de közben megpróbál nő és anyuka is maradni egyszerre. Elegáns és céltudatos, igazi nagyvárosi személyiség, mégis egy kis borsodi falura a legbüszkébb, ahonnan származik. A borszakértő és ami mögötte van. Interjúnk a Pécsi Borozó 2020 tavaszi számában jelent meg.
Ercsey Dániel
2020. június 30. 12:47:41
Cikkek
Ifj. Márkvárt János, Szekszárd

Igazi színfoltja a Szekszárdi borvidéknek mind könnyedre hangolt, gyümölcsös boraival, mind pedig egyedi stílusával, humorával és a már fogalomnak számító kék zsigulijával. Az online és nyomtatott sajtóban azonban nem lehet róla olvasni, ifj. Márkvárt János ugyanis nemigen ad interjúkat. Vele a szőlőben lehet találkozni, jobb esetben a borain keresztül megismerni. Épp ezért a gyűszűvölgyi pincében beszélgettünk, s miközben sorra váltották egymást a különféle évjáratok és fajták, palackos és tartályos tételek a poharunkban, szépen körvonalazódott előttünk egy életút, egy ars poetica és persze szinte a teljes szortiment. (Cikkünk a Pécsi Borozó 2020 tavaszi számában jelent meg.)

Szabó Berni
2020. június 26. 09:18:24
Cikkek
Falussy Péter, zöldségtermelő

Mi visz arra egy kommunikációs céget vezető szakembert Szombathelyen, hogy kistermelővé váljon, főleg a koronavírus idején? Péter története nem egyedüli a gasztronómia világában. Többen lesznek pályaelhagyók – vagy fél-pályaelhagyók, mint Péter -, és belevágnak valamibe, ami nyugtatóbb, természet közelibb, önazonosabb. Ennyire telítődtünk volna a globalizációval? Falussy Péterrel, a június 7-én elstartolt ’Falussy zöldségtermelő’ mikrovállalkozás életre hívójával beszélgettünk.

Riedl Annamária
2020. június 12. 07:45:45
Cikkek
Két bor: Puklavec Family Wines Šipon és Sauvignon 2019 (Szlovénia)

A megszorítások egyre inkább eltűnnek életünkből, néhány új szokás talán megmarad, sok új tapasztalat biztosan. Az utóbbi napok olyanok, mintha mindenki megpróbálná bepótolni az elvesztegetett időt, de egyrészt botorság volt, aki elvesztegette, másrészt lehetetlen visszahozni az elmúlt időt. A halmozódó munkafeladatok miatt aztán kevesebb idő marad a borra, az írásra, fáradtan, nyűgösen nem érdemes kóstolni sem. De kaptam két palackot, és furdalta az oldalamat a kíváncsiság.

Győrffy Zoltán
2020. június 8. 07:43:58
Cikkek
Stier-körkép: múlt és jövő

Van egy kis csapatunk, négy fix taggal. Időnként kóstolunk. Beszélgetünk. Eszünk. Négy ember négy világból. Egy közös pont van: a bor. Pontosabban annyi volt talán az elején, aztán rájöttünk, hogy sokkal több is van. A karantén némileg megakasztotta találkozóinkat, de múlt héten pótoltunk. Volt több apropója is, egy babgulyás a tűzhelyen, két frissen szerzett szőlész-borász oklevél és nyolc bor a Stier Pincészetből.

Győrffy Zoltán
2020. június 1. 07:35:59
Első Előző
1 2 3 4 5
Összesen 1919 db találat. 1/192 oldal.
Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb