Kérem Várjon!
Cikkek
Nő és bor: Árvay Angelika

Hamvas Béla gondolatai, nóták, halk beszélgetés az asztal körül, édesbús hangulat... A borról elsőre a férfias energia jut eszünkbe, és való igaz, hogy – egyelőre - több férfi borász műveli a szakmát, mint nő. Azonban egyre több női erő kerül ebbe a világba, akik kiváló szakmai tudással felvértezve teljes értékű karriert építenek. Méghozzá nem is akármilyet!  A "Nő és bor" sorozatban ezúttal a tokaji borvidéken kalandozva Árvay Angelikát mutatjuk be.

Gáll Orsolya
2021. április 9. 06:57:04
Cikkek
Szemléztünk az ingatlan hirdetések között és találtunk 10 eladó pincészetet!

Az ember ritkán keres eladó borászatot a neten és bár nálunk szakmai ártalom, hogy félévente megtesszük, arra mi sem számítottunk, hogy a ‘pince, présház’ keresőszavakra éppen ezt dobja elénk a rendszer. Van tehát meglepetés, érdemes kattintani!

Ercsey Dániel
2021. április 7. 07:01:20
Cikkek
Egy bor: Mazzola VIO Vino e Visciole
Hatalmas élmény volt kóstolni, úgyhogy akár azt is írhatnám, hogy nem is érdekel bor-e ez egyáltalán. Azért ennél jobban is utánanéztem, tartsatok velem!
Ercsey Dániel
2021. április 5. 07:03:28
Cikkek
Fotóriport a Vashegyről
Nyáron egy hosszabb kiruccanást tervezünk a legnyugatibb szőlőhegyünkre, a terveinkben a magyar és az osztrák oldal is szerepel, sok-sok kékfrankossal, kisvendéglőkkel, gyalogtúrával a Pinka-szurdokban és biciklivel a dűlőutakon, legyezőhorgászattal domolykóra és talán pisztrángra és villámlátogatással Jákon a templomnál, de addig is íme egy kis kedvcsináló.
Ercsey Dániel
2021. április 1. 07:02:34
Cikkek
Az aranyszarv partján, Dévényben

Szlovák borokat kóstolni az elmúlt évtizedben leginkább akkor élmény, ha a natúr vonalról jönnek a borok, de akkor aztán nagyon! Az van ugyanis, hogy az északi szomszédunkban, leginkább a magyar úttörő borászoknak köszönhetően elképesztően megugrott a minőségi natúrborok száma!

Ercsey Dániel
2021. március 31. 06:56:03
Cikkek
Bedörrentették a Söptei szmókert!

Csopak felett nemrégiben felszállt a füst, az újító szellemű Söptei Étteremben ugyanis beizzították a húsimádók legnagyobb örömére az egyedi tervezésű forrófüstös szmókert. Combos adagok, szaftos húsok, és a „Cubano de Roberto” várják az újdonságokra éhes gasztroturistákat. Söptei Róberttel beszélgettem az új ötlet kapcsán, miközben ínycsiklandó szendvicsüket kóstoltunk, 15 éves kékfrankos musttal kísérve.

Tüske Gyöngyi
2021. március 30. 06:47:51
Cikkek
Megkésett kóstoló
Van az úgy, hogy az ember elfelejt borokat és csak évekkel később találja meg. Az is előfordul, hogy néhány borról egyszerűen nincs mit írni, nincs mellé meg a sztori, valahogy nem passzol semmihez. Netán egy-egy bora egy borászatnak annyira jó, hogy végül a többi nem is kerül bele a cikkbe. Ilyen borokat bontottam most ki, következzenek ömlesztve a borleírások...
Ercsey Dániel
2021. március 29. 06:35:05
Cikkek
Osztrák-magyar kékfrankosozás

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első 2021-es tematikus bortesztjének főszereplői a kékfrankosok voltak. Az első ötletünk egy magyar megmérettetés lett volna, de grazi kollégánk, Jakab Tamás beizzította burgenlandi kapcsolatait és a tesztre végül minden előzetes elvárást meghaladóan 112 bor érkezett be, 57 magyar, valamint 55 osztrák bor indult.

Győrffy Zoltán
2021. március 25. 07:41:13
Hírek

A Kiss Attila borászat új kampányt indít a Mátrai borvidék népszerűsítésére, „A Mi Mátránk” névvel

bori
2021. április 8. 07:08:43
Hírek

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap lehetőleg webshoppal ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwine.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine Díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

bori
2021. április 6. 07:15:12
Hírek
Itt a sváb ruhamárka, ráadásul az egyik ötletgazda borászként diplomázott, a többiek pedig cukik és szeretik a bort! Ezt három hazai sváb borral be is mutathatták, miközben az is kiderült, hogy Lagzi Lajcsi sváb...
bori
2021. április 2. 06:55:28
Hírek
Ezúttal Sopronból jelentkezik a Lecsengés, izgalmas tájakkal, látnivalókkal és persze borokkal. Érdemes ezúttal is velük tartani!
bori
2021. március 26. 06:58:27
Hírek

Ahogy arra számítottunk is, a tavaszról eleinte nyárra áttett nagy olasz borkiállítás és vásár végül a járványügyi helyzetre való tekintettel elmarad.

bori
2021. március 19. 08:20:08
Hírek

Március 15-én jelképesen megérkezik a tavasz, március idusán megérkeznek a friss Egri Csillagok. Pontosan tíz éve jelentek meg először, illene is egy nagyobb csinnadratta, de pandémia idején online tudjuk csak megünnepelni őket. Hétfő este érdemes lesz a Pécsi Borozó Facebook csatornáját követni!

bori
2021. március 11. 13:18:50
Hírek

„Azt találtuk ki a Papával, hogy négy napon át minden nap elmegyünk a Pécsi Tudományegyetem borászatába, és kiválasztunk egy-egy üveg bort. Aztán lejövünk a stúdióba, ahová összehordtunk egy csomó kottát, meg verset, az üveget megbontjuk, aztán lesz, ami lesz.” Beck Zoli, a PTE BTK adjunktusa, a  30Y zenekar frontembere Sárközy Zoltán Papával, a zenekar billentyűsével közösen vágott bele a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borainak bemutatásába. A tervezett négyből a kóstolások során öt film lett - a szabad asszociáción alapuló sorozat első ízben így öt bor világát fejti fel, azok hangulatát zenei és irodalmi referenciákkal megrajzolva.

bori
2021. március 9. 14:41:04
Hírek

A XX. század legfontosabb borkóstolójának megszervezője 80 éves volt.

bori
2021. március 9. 12:28:41
Hírek
Európa rendkívül gazdag és változatos kulináris történelemmel és örökséggel rendelkezik. Egyedülálló földrajzi sokszínűség: a finn Lappföld dombjaitól kezdve a Murcia mellett elterülő sivatag homokján és az alpesi hegyvidéken keresztül az Ír-tengerig sok minden megtalálható terülterületén. A termőföld sokfélesége nagyon változatos kulináris kultúrát eredményez. Nem csupán azért utaznak a világ minden részéről Európába, hogy megcsodálják a művészeti és kulturális kincseket, hanem azért is, hogy megkóstolják a helyi konyha specialitásait. A boldogság a konyhában lakozik – Főzz! Süss! Fotózz! Nyerj!
bori
2021. március 3. 07:49:15
Hírek
A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület borosgazda képzést hirdet. A képzés semmilyen hivatalos akkreditációval nem rendelkezik, képesítést nem ad, célja a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel már foglalkozó vagy azt tervező jelentkezők részére egy gyakorlatorientált tudásátadás biztosítása kis birtokot üzemeltető gyakorló szereplők segítségével.
bori
2021. március 1. 06:30:23