Amíg Ercsey kolléga útinaplójában lassan már ott tart hogyan mártózott meg május végén a Jón- és Tirrén tengerekben, én az olaszrizlingekben fürdőztem hosszabban. Van ez a rákattanás, több hetes olaszozás, majd szünet, jó pár napja semmi, száraz június, na jól van, csak viccelek. De mértékkel, persze egy olaszrizling rá tud venni a hétfő esti kóstolásra is, hozzá női vízilabda, épp Kolumbia ellen dobjuk a tizediket.
Teljesen belejöttem az elnöki szerepbe, úgyhogy már arra is volt energiám, hogy az egész délutánt cosenzai császkálással töltsem.
Ez az egész egy véletlen. Az is, hogy ott voltam ahol ezt a bort kinyitották és az is, hogy megkóstolhattam. Köszönet illeti érte Željko Garmazt!
Amikor meghallottam, hogy Djordje Bikicki elvállalt egy tramini mesterkurzust a közeli Újlakon (Ilok, Horvátország), azonnal tudtam, hogy ott a helyem. Főleg, hogy éppen a Szerémség másik végén, Újvidéken (Novi Sad, Szerbia) voltam egy borversenyen…
Mindjárt meglepetéssel kezdődött a 2012 óta íródó CMB pályafutásom: zsűrielnök lettem! Hát mit mondjak, jól esett. Másfelől viszont egész délelőtt pillangók repkedtek a gyomromban. Hát hogy jövök én ahhoz, hogy felülbíráljam Mike DeSimonét, a Wine Enthusiast szerkesztőjét?
Hát hogyne tudnátok. Én is tudom, ezt mindenki tudja. Ott van minden bolt polcán 5-10-20 %-os töménységben, ezt tesszük a salátára (hígítva) de ezt tesszük (töményen) a kávéfőzőbe is, ha pittyeg, hogy vízkőmentesíteni kéne, és nincs kedvünk méregdrága vízkőmentesítő löttyöt venni. A világ egyszerű és érthető. Aztán egyszer csak beesik a postaládába egy invitálás egy sajtóeseményre, mi meg elmegyünk, mert miért is ne. És kiderül, hogy mindaz, amit az ecetről tudtunk, tévedés, de legalábbis roppant hiányos tudás volt.
Tudom, ilyet egy valamirevaló borszakíró nem ír le, be is zsebelem gyorsan a lenéző pillantásokat és kioktató vállveregetést, aztán lapozzunk, mert bizony tényleg finom borokat kóstoltam.
Hová tűnt Vénusz, és hogy került egy üveg szörp Botticelli világhírű festményére?
Június 21-én tartotta meg a Bock Borászat Kft. legújabb Európai Uniós projektjének zárórendezvényét, amelyen a projekt megvalósításában közreműködő partnerek mellett dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is részt vett.
52 borász 35 helyszínen 2 nap és 1 éjjelen át a Somló Fesztiválon és Éjszakai Pincetúrán
A Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a Franc & Franc rendezvényt, ami a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után idén úgy határoztak, hogy itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde. A zsűri munkájában a Pécsi Borozó főszerkesztője is részt vett.
Idén ünnepli a Magyar Bor Akadémia alapításának 30. évfordulóját. A kerek jubileum egybeesik az Akadémia elnökségének tisztújításával is, így új lendületet vehet az Akadémia működése. Az elnökséget a 168 fős tagság választotta meg, az új elnök Koch Csaba lett.
Ismét Nemzetközi Ezerjó Nap - május 16-án! „Tavasz a palackban!” – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól. Idén, a Nemzetközi Ezerjó Nap idejére kiderült, hogy az ezerjó szőlőfajta sokszínűbb, mint gondoltuk, hiszen készülhet belőle az eddig is ismert friss, száraz, üde borok mellett gyöngyözőbor, pezsgő, hordós érlelésű bor, sőt késői szüretelésű félszáraz és édesbor is. Valóban „ezernyi jó” születhet belőle – ahogy Chris Boiling brit borszakíró mondta a szőlőfajtáról. Az ezerjót készítő borászok ismét számtalan programmal, ajánlattal és különleges kóstolókkal várják a fajta szerelmeseit és azokat is, akik még csak ismerkednek az ezerjóval.