Egy érdekes témával keresett meg bennünket Kundermann Gergely barátunk, de szerkesztőségünk hiába látott már sok bovidéket és borfajtát a világ elég sok részén, mégsem tudtunk eleget a malvasia nera fajtáról, így közzátesszük a cikket, akár egyfajta vitaindítóként, hátha vannak olasz szőlőfajták és borvidékek kapcsán tájékozottabb olvasóink, vajon mit lehet a kikutatottakon túl tudni a malvasia kapcsán.
Torda álmos kisváros Kolozsvár közelében, mégis évszázadokig regionális hírnévre tett szert a sóbányájának köszönhetően. Jelentem, most már boruk is van!
Streit-Zágonyi borokat kóstolhattunk a Zágonyi200 eseménysorozat alkalmából a Dohány utcában a Continental hotelben április 12-én. A vacsorával, hagyományőrző huszárfelvonulással és komolyzenei koncerttel összekötött borkóstoló meglehetősen eklektikusra sikeredett, de összességében kellemes élménnyel lettünk gazdagabbak a végén.
Nem mindennapi dolog Tokajt Bordeaux-val asszociálni, mert a két borvidék sok mindenben különbözik egymástól – méretben, stílusban, de leginkább ismertségben. Van azonban két birtok, amely erősen összeköti e két eltérő régiót…
Különleges délutánban volt részem a csopaki Bor és más borkereskedés meghívásából május 4-én, csütörtökön. Occatania legkiválóbb borásznői közül hárommal is volt alkalmam megismerkedni, pezsgőiket és boraikat megkóstolni. A Vinifilles egyesületet 2009-ben borásznők hozták létre azzal a céllal, hogy megvédjék és megőrizzék családi örökségüket és tudásuk megosztásával támogassák egymást. Családi történetekben, különleges borokban és jó hangulatban nem volt hiány!
Idén is megválasztották a Pannon Borrégió borválogatottját – régiós és budapesti szakértők bevonásával 40 pincészet 128 nevezett bora közül kerültek ki a 2023-as győztesek. A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó 2008 óta rendezi meg a térségi seregszemlét, amelyen pécsi, tolnai, szekszárdi és villányi borok vehetnek részt. 2021 óta a verseny házigazdája a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, májusban itt rendezik meg az éves borversenyt, majd június elején - az idei évben 10-én - az ünnepélyes díjátadót, amit egy nyárköszöntő nyilvános kóstolóval is összekötnek.
Ennek apropóján Mérész Sándor főborásszal beszélgettünk.