Kérem Várjon!
Cikkek

Ma van az International Cabernet Franc Day, ami elsősorban a Villányi Borvidéknek fontos, de nem csak nekik, számtalan szuper cabernet franc van az országban, ünnepeljünk hát úgy, hogy kibontunk egyet!

Ercsey Dániel
2021. december 4. 07:38:36
Cikkek

Ha van bor amiért érdemes volt borokról írni, akkor ez az. Megvan benne minden, ami egy pannon nagyágyúban meg kell hogy legyen, sőt talán még több is. Csak az zavar, hogy nincs belőle itthon még egy palack.

Ercsey Dániel
2021. december 2. 08:09:53
Cikkek
Hatalmas elvárásokkal bontottam ki a palackot, úgy voltam vele, hogy most megmutatom a déli végeken, milyen is egy tökéletes burgundi stílusú pinot noir, aztán persze elhasaltam Győrffy Zoli barátom előtt. Ady is megírta, nagyon igaz: Bukdosik a lelkem, / Mint szamár a jégen: / Meghanyatlott / Az én büszkeségem.
Ercsey Dániel
2021. december 1. 07:18:28
Cikkek
A cirfandli hazája 4. rész

A Weinbau Proisl már csak 2,5 hektáros birtok, ehhez képest igazi fajtakoncentráció van, a két helyin kívül chardonnay és riesling fajtákat ápolnak. A helyiség is kicsi, a „Buschenschanklokal” (azaz, kb. a kimérde…) nagyjából 15 embert tud befogadni, természetesen teltház is van. Franz Händler vezeti a kóstolót, igazi joviális késő középkorú emberként ez megy is neki, az előadás inkább poénos, mintsem mély szakmai, bár, az is előkerül néha. 

Jakab Tamás
2021. november 30. 07:55:11
Cikkek
A cirfandli hazája 3. rész
A harmadik rész a Schabl családról szól. Ha az előző epizódban az adatokkal fejeztük be, akkor itt meg kezdjük ezzel. Ők négy (…) hektáron foglalkoznak szőlővel, a változatosság azonban hasonló, hat fehér és két vörös fajtából több, mint másfél tucat borvariáció érkezik a fogyasztó elé, a két top fajtából pedig egyszerre fut több dűlőszelekció és évjárat párhuzamosan. A rotgipfler viszi a prímet, jelenleg kiskereskedelmi forgalomban a pincészettől klasszik, prémium, dűlőszelektált prémium, valamint a zierfandlerrel házasításban deszertbor és un. Königswein is kapható, utóbbi száraz és nemesédes „kivitelben” is.
Jakab Tamás
2021. november 29. 07:49:24
Cikkek
A cirfandli hazája 2. rész

A Thermenregion manapság évente 100 napnyi turisztikai kínálattal rendelkezik (talán leginkább itt fogják össze az információkat), ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az itt is kongó ürességű januárt érdemben leszámítva, átlagosan minden harmadik nap történik valami, ami valamilyen szintű érdeklődést biztosan vonz, tekintve, hogy fennmarad. A borvidék ezzel (bor)turisztikailag egyértelműen az osztrák élmezőnyben foglal helyet.

Jakab Tamás
2021. november 28. 13:41:46
Cikkek
A cirfandli hazája 1. rész

Gumpoldskirchen. Tágabban Thermenregion. Nagyon sok hasonlóság van a hazai és az osztrák szőlőtermelés és borkészítés között, sok közös múltbeli pont, nagyon sok, jelenleg is közösen használt szőlőfajta, néhol közös turisztikai programok és kínálat. Van azonban egy olyan közös pont, amely a két érintett borvidék kivételével talán még a vájtfülübb hazai (és osztrák) borfogyasztó számára sem evidens, vagy legföljebb tényleg ezen csoportnak az.

Jakab Tamás
2021. november 26. 07:26:59
Cikkek

A Mitiszol? organikus borait kóstoltuk meg Kató Andrással, akivel egy kicsit el is beszélgettünk erről a műfajról…

Ercsey Dániel
2021. november 25. 16:12:41
banner
Hírek

Több év fejlesztési munkát követően mutatkozott be az Egri borvidék egyedi palackja. Az 1552 Eger feliratot viselő borosüveg kapcsán újdonság, hogy a jövőben már csak egri bikavér tölthető bele. Mindezt azért tartották fontosnak a palackot gondozó Egri Borműhely borászai, hogy még könnyebben beazonosítható legyen az Egri borvidék legfontosabb bora.

bori
2021. december 3. 07:27:59
Hírek
2021. december 2-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A 2021. Év Bortermelője díj nyertese: Nyúlné dr. Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidékről.
bori
2021. december 2. 12:20:53
Hírek

November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en. Komoly magyar siker is született, Ripka Gergely kétnyelvű TokajKauza European Wine Book kategóriában került februárban a legjobb 4 könyv közé, és kapta meg a rangos Best European Wine Book címről szóló oklevelet november végén. Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.

bori
2021. november 30. 16:27:56
Hírek
Könyv a fa alá
Jön, jön, jön!! És már előrendelhető, hogy biztosan ott legyen a fa alatt decemberben a Sztálin borospincéje című nemzetközi bestseller, amiben egy ausztrál borkereskedő és kanadai társa erednek egy grúz legenda nyomába. A tét Sztálin elrejtett borkészlete, a világ egyik legnagyobb értékű gyűjtenénye! Kalandok, humor és persze a végkifejlet. Nyomára bukkannak vajon az elrejtett pincének? Létezik egyáltalán Sztálin elveszett bortrezorja?
bori
2021. november 18. 06:55:20
Hírek
Az Év Bortermelője díj 2021-es öt jelöltje közül négy a szakmai jelölőktől kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak legjobbjai között, míg egy jelöltet - a hagyományoknak megfelelően - a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg. A győztest 2021. december 2-án, sajtótájékoztató keretében hirdeti ki az Akadémia.
bori
2021. november 17. 15:21:25
Hírek

A Badacsony különleges arcát mutatja ilyenkor, a dűlőkön és a pincék ódon falai között egészen új élmény várja az utazót. Most izgalmas ízutazás keretében leshetnek be az érdeklődők a borászok világába a november 13-án induló Borbarangoláson, ahol a borvacsorák alkalmával maga a borász és családja is bemutatkozik, és mesél életükről, hétköznapjaikról.

bori
2021. november 10. 07:39:09
Hírek

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel, egyedül a téma kötött: az aszúszem születése, melyből Himnuszunkban nektárt csepegtetnek. Teszik ezt a hegyaljai termelők immár legalább 450 éve, hiszen éppen 2021-re esik az aszúbor első ma ismert írásos említésének 450. évfordulója.

bori
2021. november 8. 07:30:09
Hírek
Egy év kimaradás, illetve online jelenlét után, idén ismét személyesen találkozhattak a világ borturisztikai szereplői, ezúttal Portugáliában. 2021. október 25.-29. között Vila Nova de Gaia település, valamint Porto és Észak Portugália Turisztikai Képviselete (Porto and North Portugal Tourism Board) látta vendégül az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Borturizmus Konferenciát (International Wine Tourism Conference).
Jánosi Csilla
2021. november 3. 07:40:27
Hírek

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az immár 116 éves múltra visszatekintő Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik. Többek között étterem, látogatóközpont, grillterasz, Panoráma terasz–kávézó, saját cukrászműhely került kialakításra, interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik majd, valamint számos olyan fejlesztés zajlik, amely a vendégek komfortérzetét növeli.

bori
2021. október 29. 07:57:40
Hírek

Szokolai Máté október 14-én és 18-án a Solid borbárban tartott zárt körű borkóstolón mutatta be először a szakmának a 2016 óta jegyzett tokaji borászata, a Chateau Mate természetközeli portfólióját.

bori
2021. október 27. 07:48:08
banner
banner
banner
banner
banner
Programok
banner
banner
banner
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
banner
banner