Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy hosszabb vagy több rövidebb utazás (legyen az külföldi vagy belföldi) után, megtelve az élményekkel és az új megtapasztalásokkal jól esik végre hazaérni. Amikor az ember megérkezik és úgy érzi, hogy bár szép volt, jó volt, de egy darabig ez most elég táplálékot jelent az újdonságra éhes szervezetének, s szíve szerint jó ideig nem menne sehova. Ilyenkor egy kicsit jól esik visszazökkenni a régi kerékvágásba. Bemenni a munkahelyre, mesélni a kollegáknak a megélt kalandokról, kipróbálni az összevásárolt fűszereket és egyéb alapanyagokat, amikből aztán otthon sosem sikerül reprodukálni azt a fogást, amit „kint” kóstolt.
Vranec/Vranac mesterkurzus Caroline Gilbyvel
2023. december 6-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
„Lombok, virágok és színes kavics // a sínek mellett. Hullámos Palics.“ - írta Kosztolányi, a szülőföldjét és gyermekkorát siratva 1919-ben. De vajon most mi a helyzet Palicson? A Zvonko Bogdan borászatban jártunk.
Voltatok már Belgrádban, Tito mauzóleumában? Álltatok már a Száva és a Duna összefolyásánál? Kóstoltatok már egy német MW által összeállított édes borsort egy mesterkurzuson?
Eddig mindegyik villányi cabernet franc fórumon ott lehettem, úgyszólván a kitalálástól a most pénteki napig, ami az első volt, aminek a szervezéséhez már semmilyen közöm nem volt. Mielőtt bárki azt mondaná, nem pártatlan a tudósítás, ebben a tekintetben nem is lehet az. Viszont látom az ívet, fejlődést, a határok, a látószög kiszélesedését. 2015-höz képest sok minden megváltozott.
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok egyedülálló sikerei
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a magyar szőlészet és borászat reprezentatív, országos illetékességű szakmai köztestülete. A 2014. évi szakmaközi szervezeti elismerési dokumentumában a szakmai önkormányzat egyik önként vállalt feladata a környezetbarát termesztési és termelési technológiák bevezetésének előmozdítása. Minden olyan környezetvédelmi kezdeményezést támogat a HNT, amely a fenntartható szőlő- és bortermelés feltételeinek megteremtését segíti elő oly módon, hogy környezetvédelmi szabályok teljesítése ne okozzon gazdasági hátrányt a tagság részére. A HNT álláspontja szerint az új magyar hulladékgazdálkodási szabályozás (EPR/DRS) azonban nem veszi figyelembe, hogy az üvegpalack a legkevésbé környezetszennyező csomagolóanyag, mivel végtelenszer újrahasznosítható, és akár évszázadok múlva is készíthető belőle üveg.
A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, valamint a helyi borászok közreműködésével 2023. október 13-15. között megrendezésre kerülő Rizling Vakáción, a három, borvidékre jellemző fajtát bemutató programsorozat utolsó tematikus hétvégéjén közel 21 tétellel várják a boros gazdák a Badacsonyba látogatókat.
A Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023. évi győzteseit és helyezettjeit.
A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére két évtizede alapították meg az "Év Pincészete" vándordíjat, amely az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az újjászervezést követően elsőként a Pannonhalmi Főapátság pincészete nyerte el ezt a megtisztelő szakmai elismerést (első ízben 2010-ben nyerték el ezt a címet).