Kérem Várjon!
Cikkek
Mettől-meddig graševina?
Graševina Croatica Masterclass 2023
Győrffy Zoltán
2024 January 08.

A graševina, azaz olaszrizling igazi közép-európai világfi, mindenütt otthon van ezeken a tájakon. Így van Horvátországban is, ahol a Graševina Croatica borászegyesület gyűjti egybe Északkelet-Horvátország, azaz Szlavónia és a Horvát Dunamente területéről a borászokat. Ebben a régióban szinte minden az olaszrizlingről szól, annyira domináns borfajta a graševina, hogy több mint 4300 hektáron termesztik, az éves mennyiség több mint 200 ezer hektoliter. Ez több, mint 20 millió liter bor. Ez 25 millió palackot jelentene, ha abban mérnénk meg. A Graševina Croatica szervezett egy kétnapos túrát elsősorban kereskedőknek és néhány újságírónak, ennek első napján részt vettem én is.

A 2012 óta működő, a regionális borászat minőségfejlesztési és népszerűsítésének stratégiai céljait támogató és koordináló Graševina Croatica egyesület november végi tanulmányútján három helyszínre jutottunk el: ebédeltünk a csúzai Kollár pincében, édességceket kóstoltunk össze borokkal a Belje pincészetben Hercegszöllősön, valamint részt vettünk a nagy graševina mesterkurzuson, és az azt követő vacsorán a csepini Crna svinja (Fekete disznó) étteremben.

Az eszéki találkozó helyett  - kicsit késve indulva Pécsről - én Csúzán csatlakoztam a horvát borkereskedőket és néhány borszakírót szállító buszhoz. Így persze még én vártam kicsit a csapatra, addig egy remek kávét kaptam a Kollár Pincében. A Kollár család az elsők között kezdte el Baranyában a borászat kibővítését és a terjeszkedést a turizmusirányában, így mára saját étteremmel, szálláshellyel és kerékpáros kempinggel is rendelkeznek. Egy friss, 2023-as graševinával kezdtünk és egy remek harcsapörkölttel, természetesen túrós tészta, szalonnapörc is volt hozzá. Zágrábból nézve izgalmas baranyai ínyencség, nekünk az otthon ízei.

De itt nem időztünk túl sokan, néhány bor után irány a szomszédos Hercegszöllős és a Vina Belje kóstolóterme. Itt vehettünk részt ugyanis a "Sweet & Sour" workshopon, ahol Ana Pačar desszerttervező egy egész sor varázslatos desszertet mutatott be, melyekhez Ivan Jug, négyszeres horvát sommelier bajnok, a zágrábi - egyébként Michelin-díjas - Noel étterem társulajdonosa párosította a borokat. Nekem a házigazda bora, a Goldberg Ruby jött be igazán, ami egy kékfrankos-merlot házasítás, kései szüret, amiben maradt ugyan cukor szépen, de mégis egyensúlyos, jó savú bor, nem csak desszertekhez (bár a meggyes-csokis sütihez is jó volt), de mondjuk vaskosabb húsokhoz is működne, keratív séf kell hozzá, persze.

Cukorból feltankolva, indulás Eszékre, egy röpke óra pihenő a szálláshelyen, a Hotel Osijekből remek a kilátás a Drávára, a túloldalra, a belvárosra, a hetedik emelet ehhez pont jó volt. Az esti túrára az Eszék külvárosának is tekinthető Csepinbe mentünk át.

Itt található ugyanis Terra Negra Country Club, benne a Crne svinja étterem, valamint a közvetlen közelükben hamarosan átadásra kerülő Materra hotel. A tulajdonosok a Žito csoport, amelynek 29 tagvállalata és több mint 1300 dolgozója van. Az egyik legismeretebb talán a Dobro márkanevet viselő sonkákat, szalonnákat, szalámikat készítő cégük, ami szintén az étterem közelében működik. 

A kétnapos tanulmányút központi eseménye a graševina mesterkurzus volt, amelyet szintén Ivan Jug tartott a Terra Negrában. Az egyesület célja az volt, hogy bemutassa a graševina számtalan arcát, Szlavónia, Baranya vagy a Szerémség borvidékeiről érkező borok formájában. 

Az Ivan Jug által részletesebben bemutatott borok:

Galić Graševina Kutjevo 2022 (Fajtajellegesebb, mint korábbi évjáratokban. Citrusos, zöldalmás, plusz némi ress körte. Lendületes, elég friss, némi élesztősséggel a végén. 89/100 pont.)

Iločki Podrumi Graševina 2022 (Érett almás, piros almás illat. Érett citrusok, oici kajszi a háttérben. Telt korty, viszont jó savak. Tiszta, korrekt, bármikor. 88/100 pont.) 

Vina Erdut Graševina 2022 (Tiszta illat, gyümölcsös: citrusok, almával keverve. Tejkaramell. Kortyban almás süti és citrompite. De azért vannak savak is. 87/100 pont.) 

Krauthaker Graševina Mitrovac Kutjevo 2022 (Gyönyörű érett gyümölcs, plusz vajas keksz. Alma, pomeló, feszes szerkezetbe foglalva. Némi ásványosság, nedves kő, kovakő.   Tartalmas, hosszú. 90/100 pont.)

Kutjevo Graševina De Gotho 2020 (Hordós érlelés aromatikája illatban is. Nem túlzó, ám határozott. Masszív, erőteljes korty, vanília és fűszeres almaszósz, citromparfé és jó savak. Kimunkált test. 92/100 pont.)

Enosophia Graševina Goveđa Glava Feričanci 2020 (Ez egy hatnapos macerált alapanyag, érezni is a narancshéjas, cseres, fűszeres aromatikát. Dió, mandarin, aszalványok. Finom fűszerek, hosszú korty, szép struktúra. 91/100 pont.)

Antunović Graševina Tradition Erdut 2017 (Herbális, grapefruitos illatok. Korty érett, tartalmas, palackérlelés ízjegyeivel, ásványossággal, pici botritisszel, viszont még élő, jó savakkal. 90/100 pont.)

Belje Graševina Goldberg Baranja 2022 (Kései szüret, félszáraz tétel. Kerek korty, érettség és fanyarság egyszerre. Méz, aszalt kajszi és kandírozott citromhéj. Tartalmas, még fiatal tétel. 89/100 pont.)

 + a vezetett kóstolót követően kóstolható borok, de ezekről inkább csak villanások maradtak meg:

  • Škoro Graševina Kutjevo 2022 (88/100 pont)
  • Jakovac Graševina Erdut 2022 (90/100 pont)
  • Papak Graševina Radosh Ilok 2022 (89/100 pont)
  • Apolitico Anđeo s greškom Graševina 2022 (82/100 pont - az egyetlen, ami nem illett az egyébként nagyon korrekt sorba)
  • Perak Graševina Mitrovac Kutjevo 2022 (89/100 pont)
  • Kalazić Graševina Baranja 2022 (88/100 pont)

 

A mesterkurzust egy remek vacsora követte a Crna svinja étterem konyhájáról, amelyen például gyöngytyúk finomságok is szerepeltek. Az étterem neve egyébként fekete disznót jelent, ami Szlavónia mangalicája. A fajferica néven is ismert fajtát a mangalica, valamint több külföldi sertésfajta (angol Berkshire, amerikai Poland China és angol Cornwall) keresztezésével Pfeiffer Lipót Károly báró eszéki orlovac-pusztai birtokán alkotta meg a XIX. század második felében.

"Pfeiffer Károly soproni születésű volt, és a családi bizniszt segítve került Eszékre. Tehát a szlavón fekete disznó “papája” magyar ember volt, aki a távoli 1873-as bécsi világkiállításon ezzel az újfajta sertéssel aranyérmet nyert. Nevét az örökkévalóságnak a disznófajta szlavóniai elnevezése mentette át, ugyanis errefelé fajfericának, azaz Pfeiffer-féle disznónak nevezik. Azóta a fekete szlavón disznó átlényegült őshonos horvát fajtává, olyannyira, hogy a horvátországi őshonos és veszélyeztetett háziállatok megőrzésére irányuló nemzeti program védelme alatt áll." - írja minderről a balk.hu oldal.

Az étterem mindenképpen ajánlott, ahogy egy graševina-túra is, bármelyik borvidéket is választja a kedves olvasó, a fentiek adhatnak némi iránymutatást, hova menjen kóstolni.