Kérem Várjon!
Cikkek
Vörös Baranya
Vinarija Zlatno Brdo, Vörösmart, Horvátország
Győrffy Zoltán
2025 October 31.
A horvát Graševina Croatica minden évben elhív egy remek programra, ahol értelemszerűen az olaszrizling azaz a graševina a főszereplő, mindig van mesterkurzus a legjobbakkal, idén a svájci horvát Ivan Barbić MW mutatta be a best of válogatást - ez a napom délutánjába még pont belefért. Csak egy napra tudtam ugyanis elugrani, az első nap sztorijait másnap ebédnél hallgatom a kollégáktól, viszont előtte az eszéki egyetemen borturisztikai és bormarketing témákat taglaló kerekasztalon veszek részt, nos, meg kell dolgozni az ebédért. Utána irány Vörösmart, ahol azért sok pincében jártam már, de a Zlatno Brdo eddig kimaradt.

Goran Matijević sztorija nem a klasszikus borászati történet, nem a családi gyökerek vitték a baranyai Zlatno brdo (Aranyhegy) dűlőhöz. A Kanadában született férfit úgy 15 évvel ezelőtt az erdészeti-faipari vállalkozása vezette Zmajevac (Vörösmart) felé, ahol úgy érezte, hogy maradnia kell – és meg is tette. Teljesen véletlenül választott egy olyan fekvést, amelyről kiderült, hogy a környék egyik legjobbja. Részben elhanyagolt, de teljes erejükben lévő szőlőültetvények fogadták az új tulajdonost. Ahogy maga Matijević is hangsúlyozza, olyan szőlőkről van szó, amelyeket minimálisan kell kezelni, mert a föld, a szél és a nap teszi a dolgát. 

A vörösmarti Református szurdok egyik présházát újította fel, itt fogadják a vendégeket is. Jelenleg 7 hektár saját szőlőt dolgoznak fel. És amikor a tulajdonos bejelenti a sort, több lesz az összeráncolt homlok és felvont szemöldök. Ugyanis cabernet sauvignonok vannak a menün. Csak vörös? Semmi graševina? Goran megvonja a vállát, neki ez lett kiadva a szervezők által, úgyis két napig olaszrizlinget kóstol itt mindenki, legalább egy  jó vörös sort kapjunk. Ki-ki megbékél vagy lobbizik tovább a fehérért, de érezik közben az első bor.

Cabernet Sauvignon 2017

Hordó nélkül, csak tartályban erjesztett és érlelt bor. No meg persze palackban és elég sokáig. Októberben szedték, jó szüretre emlékeznek. Kortyban érett, sok erdei gyümölcs, egészséges, jó savak. Megdöbbentően friss és gyümölcsös, nagyon élvezetes, simán 91 ponton kezdünk. Mi jön még itt?

Cabernet Sauvignon 2017

A hordós verzió. 225 literes barrique edényekben érlelték. Feszesebb, szárazabb, nagyborosabb. És amúgy masszív, jó, de az első bort valahogy szívesebben kérném ki újra. 90 pont.

Cabernet Sauvignon 2019

Ez ismét hordós érlelés nélküli tétel. Gyümölcsözön, talán feszesebb, szikárabb, mint a kezdő borunk volt, de egyben elegánsabb is. Bogyósok tömkelege. Akkor hát 92 pont.

Cabernet Sauvignon 2021

Hordós iskola. A hordók fele volt új. A tulajdonos szándéka szerint 2027-ben kerül forgalomba, két hónapja töltötte. Fűszerbomba, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, vaníliás karika. Telt, érett gyümölcsökkel, krémes textúrával. Jó savak. Már most zseni, de hatalmas potenciál. 94 pont.

A lobbizás elérte a célját, azért csak előkerül pár fehérboros palack. Mégiscsak Baranyában vagyunk és itt a pincéből grasevina kóstolása nélkül nem lehet kimenni. 

Graševina Panonika 2024

Annyira szép, fajtajelleges, telt, gyümölcsös illattal nyit. Gyümölcs a kortyban is van doszt, jó test mellé, cukor is úgy 7-8 gramm, de egész korrekt savak ellensúlyozzák, ez bizony egy ivós, mulatós bor. nem véletlenül, Matijević úrnak ugyanis egy közeli vendéglőben volt egy törzsasztala, ahol hétvégente a zenészek köréje gyűlve húzták. A Panonika zenekar emlékére készült ez a tipikusan baranyai ételekhez, baranyai mulatáshoz passzintott bor. És csak a rend kedvéért, van benne egy százaléknyi barrique chardonnay, valahogy így lett kerek, magyarázza házigazdánk, mi meg elhisszük. 89 pont.

Graševina Otilija 2022

Ez egy emlékbor, különleges több szempontból is. Berger Otília 1898-ban született Vörösmarton, a Drávaszögben, egy zsidó kereskedőcsaládban. Szüleinek vegyesboltjuk és Baranya-szerte híres textilüzletük volt. Bécsben járt középiskolába, majd Zágrábban tanult. 1926-ban érkezett a híres német Bauhaus-iskolába, ahol a szövőműhelyben tanult, és később félállásban tanított is, a szövés forradalmasítói közé tartozott. Berger Otíliát 1944 áprilisában tartóztatták le szülőfalujában, majd 1944. május 29-én egy Auschwitzba tartó transzportba tették. Auschwitzban hunyt el; ő volt az egyik legismertebb Bauhaus-tanítvány a nyolc közül, aki ott halt meg. A bor egy évet töltött finomseprőn, utána egy évet akáchordóban. Masszív skin contact hatás. Érett, teás. És 14-es alkohol. Kis illót érzek, de belefér. Most 87 pont.

Indulhatunk tovább, jön a mesterkurzus Hercegszőllősön, majd az esti lazulós kóstolás Laskón, ahol Stevo Karapandža főzött nekünk. Ő volt az egykori Jugoszlávia legnépszerűbb és legismertebb tévés szakácsa, akinek a neve szinte összefonódott a Vegeta ételízesítővel. A híres jugoszláv főzőműsor címe a "Male tajne velikih majstora kuhinje" (A konyhaművészet nagy mestereinek apró titkai) volt, amelyet a Podravka szponzorált. A műsor 1974-től egészen a délszláv háborúk kitöréséig futott. Azt persze nem kérdeztem meg, vajon a mi ételeinkbe is került-e egy kanál Vegeta?