Kvasz, kvász, kvass, квас ahány oldal, annyi elnevezés, de mind egyet takar: karammelizált rozskenyeret, amit víz, cukor és élesztő hozzáadásával 24 órán át fermentálnak. Bizarrul hangzik, ugye?
Kozma Pál szőlőnemesítő, Bisztray György növénygenetikus. Két hihetetlenül izgalmas tudományos pálya, két csodálatos karrier, de ami a legfontosabb, két lenyűgöző ember, két vibráló személyiség. Ráadásul osztálytársak voltak valamikor régen. Most először egyszerre adtak nekem interjút!
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser fajtából készült boroknak, amelyre öt országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában értékelte a borokat, végül három champion-díjat osztottak ki, de sok érem csillogott még fényesen. Kóstoltunk is díjátadón pár szép kékoportót.
Főleg azért, mert vannak számomra igazán kedves boros ismerőseim, akikről tudom, hogy szeretnek borversenyeken zsűrizni; bortermelő kollégáim, akik szeretnek borversenyeken részt venni; és van jó pár ismerősöm, akik számomra teljesen érthetetlen módon szeretik nézegetni, olvasgatni a borversenyek eredményeit. Őket megbántani pedig semmi szín alatt nem áll szándékomban. Ezzel együtt az én álláspontom az, hogy a borversenyeknek abból a szempontból, ahogy azt sokan gondolják, valójában semmi értelme nincsen.
Nyári Emese tavaly vette át édesapjától a 7,5 hektáros Szent György-hegyi borászat vezetését. Az új évjárat már az ő irányítása alatt készült, és a borászkodás mellett izgalmas trezorkóstolókat is szervez…
Úgy döntött, kipróbálja a rajnai rizlinget egy olyan területen, ahol amúgy az olaszrizling és a szürkebarát a sztár, és az eredmények őt igazolják. Nagy Leopolddal, a Folly Arborétum borászával az újításokról, a trendekről és a kihívásokról beszélgettünk…
Május 15-én bepillanthattok a borversenyek világába, és megkóstolhattok több száz, díjazott bort.
Osztrák reagálási terv az amerikai vámok életbe lépése esetére