Kvasz, kvász, kvass, квас ahány oldal, annyi elnevezés, de mind egyet takar: karammelizált rozskenyeret, amit víz, cukor és élesztő hozzáadásával 24 órán át fermentálnak. Bizarrul hangzik, ugye?
A cikkben szereplő fotókat a szerző készítette
A magyar alapvetően bornemzet, legalábbis szeretjük ezt hangoztatni magunkról, annak ellenére is, hogy sokkal több sört iszunk, de talán még a tömények (főleg a pálinka házi főzésének legaláizálása után) is beelőzik a szőlő erjesztett levét. Szóval itton nem nagyon ismert a kvász, ellenben a szomszédos országban, Ukrajnában hatalmas divatja van, én magam is ott ittam először, ha jól emlékszem Odesszában, de lehet, hogy Lvivben.
Azt mondják, hogy kétféle ember él a Földön, aki szereti a kvászt és aki nem. Eddig nincs benne semmi különös, de a szakértők gyakran hozzáteszik, hogy aki gyerekkorában nem kóstolta meg, az felnőttként soha nem fogja megszeretni. Nos, én vagyok az élő ellenpélda, amióta hat éve először kóstoltam, azóta rajongok érte, akárcsak sok millió ember Oroszországban, Lengyelországban, Finnországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Lettországban, Litvániában és Észtországban.
Kvasz árus a tiraszpoli piacon (fotó: Ercsey Dániel)
Ezekben az országokban az a közös, hogy a Coca Cola szinte mindenhol megvásárolt egy kvász-gyártó üzemet, mert a híres termékeivel nem tudott áttörést elérni a piacokon.
Ennek folyományaként ma már a boltokban is lehet kapni palackozott kvászt, de azok a termékek alapvetően soft-drinkek, nem estek át az alkoholos erjedésen, csak malátakivonatot, szén-dioxidod és cukrot tartalmaznak, ergo olyanok mintha, mégsem azok.
Az igazi kvászt igyanis lajtoskocsiról, vagy minimum kis hordókból árulják a piacokon, utcasarkokon, kereszteződésekben. Vagyis szinte mindenhol, ahol az embereknek van lehetőségük és idejük megállni egy hörpintésre.
Kvasz árus Bender mellett egy útkereszteződésben (fotó: Ercsey Dániel)
És hogy milyen? Nos, az alap kvász enyhén szénsavas, a struktúrája selymes, olyan, mint egy kolostorban főzött sörnek, szinte laktató, ami nem is csoda, hiszen folyékony kenyérről beszélnünk. Az íze a savanykás felütés után gyorsan átcsap édeskés, karamelles ízekbe, kenyérhéjba. Minél barnább, sötétebb a kvászunk, annál édeskésebb az íze, de legutóbb a tiraszpoli piacon már abba is belefutottam, hogy "vágott kvászt" kaptam, vagyis fele rész barna és fele rész világos került a fél literes műanyag poharamba.
Kvasz-szelfi
Legközelebb talán Kárpátalján lehet belefutni egy-egy kvász árusba, de ez most nem egy életbiztosítás, Odesszát és Lvivet is meleg szívvel ajánlanám, de háború van, úgyhogy marad Moldova, azon belül is Transznisztria, esetleg a vidéki Lengyelország, netán Litvánia, a WizzAir repül Varsóba, Vilniusba és Kisinyovba is, ha valakinek kvászozni támadna kedve. Nagy melegben hűsítő, alacsony alkoholtartalmú, kiváló ital!