Immár sokadik alkalommal rendezik meg a legmókásabb villányi boros rendezvényt, amikor rozéba öltözik az egész kisváros és mindenki rozéfröccsel a kezében járja a pincesort. Idén egész sokrétű programot hoztak össze erre a két napra, untkozni nem fog senki, lesz itt Vad Fruttik és Péterfy Bori, lesznek gasztroprogramok, komolyabb és vicces futás, szépségverseny, no meg rozé. És abból sok.
Július 13-án és 14-én, azaz pénteken és szombaton két napig nincs megállás. Mi kiválogattunk pár programot, amikhez egyébként némi közünk is van, de természetesen ott leszünk végig, a gasztroudvarban friss, nyári Pécsi Borozó is kapható lesz.
Villányi Rozé Fesztivál
kiemelt boros-gasztrós programajánló
PÉNTEK
Határmenti Rozé Borverseny magyar és horvát nevezőkkel
július 13 @ 11:00 - 14:00 (Rendezvénytér)
Eredményhirdetés 17 órakor a Gasztroudvarban
A rozé: mulandó trend vagy tartós jövő?
július 13 @ 15:00 - 16:30 (Rendezvénytér)
A rozé különösen kedvelt bortípus Magyarországon, gyorsan a hagyományos siller helyébe lépett, sőt megsokszorozta annak egykoron piacon elfoglalt részesedését. A rozéborok készítéséről, technológiákról, altípusokról, a rozémarketingről és a borkereskedelemben elfoglalt szerepéről beszélnek majd meghívott előadóink, majd a vitaindítók után közös beszélgetés és kóstolás vinné tovább a gondolatfüzéreket.
Előadók: Hevér László (Pécsi Tudományegyetem, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, borászati osztályvezető), Sámson Gergely (Bortársaság, boltvezető), Ivana Nemet (PP Orahovica, főborász) és Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, főszerkesztő)
Kulináris kalandozások
július 13 @ 17:00 - 20:00 (Gasztroudvar az Oportó előtt)
Látványkonyha a Jókai Rendezvényház & Catering szervezésében. Tányéron az isztriai zgvacet és a tejfölös gombaragu gnocchi körettel – könnyed bográcsos ízek a rozékhoz. Ételkóstoló és beszélgetés a horvát és magyar gasztronómia jegyében.
Kóstolható a megszokott horvát Grasevina (olaszrizling) és Villányi Redy mellett magyar és horvát rozé is.
Plusz helyi termékek vására is ugyanitt, ugyanekkor!
SZOMBAT
Kulináris kalandozások
július 14 @ 10:00 - 20:00 (Gasztroudvar az Oportó előtt
Látványkonyha a Jókai Rendezvényház & Catering szervezésében. Tányéron az isztriai zgvacet és a tejfölös gombaragu gnocchi körettel – könnyed bográcsos ízek a rozékhoz. Ételkóstoló és beszélgetés a horvát és magyar gasztronómia jegyében.
Kóstolható a megszokott horvát Grasevina (olaszrizling) és Villányi Redy mellett magyar és horvát rozé is.
Plusz helyi termékek vására is ugyanitt, ugyanekkor!
Főzőverseny
július 14 @ 10:00 - 12:00 (Gasztroudvar)
A horvát és magyar alapanyagokból összeállított kosár tartalmából főznek csapataink Lokodi Ákos és Mikes Márk vezetésével bográcsos ételt, amelyet a közönség kóstol meg és szavaz róla. A csapattagokkal Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője beszélget a helyi alapanyagok jelentőségéről, a régi receptekről és a megújított tradícióról.
Stifolder és kulen verseny
július 14 @ 15:00 - 17:00 (Gasztroudvar)
A Villányi Rozé Fesztivál keretein belül megrendezzük az első Határmenti Stifolder- és Kulenversenyt, amelyre magyar oldalról Baranya megye, horvát oldalról Verőce-Drávamente megye és Eszék-Baranya megye amatőr stifolder- és kulenkészítői nevezhetnek saját készítésű termékekkel.