A 2023-as év számos változást, új szervezeti, támogatási és képzési formát hoz minden, a borturizmusban érdekelt szereplő számára. Most van igazán szükség arra, hogy megismerjük az előttünk álló év kihívásait és lehetőségeit. Vitassuk meg, hogy merre tartson a magyar borturizmus. Mindenki szava számít. A konferencián a korábbi évekhez képest élénkebb párbeszéd kialakítására törekszünk. Szeretnénk, ha az újdonságok megismerése mellett közös gondolkodás és szorosabb együttműködés alakulna ki a résztvevők között.
A BorÉRT Borturisztikai Egyesület a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével 2023. január 26-án, csütörtökön ötödik alkalommal rendezi Magyarország borturisztikai és a közvetlen értékesítés erősítésével foglalkozó tematikus napját.
A BorÉRT helyszine 2023-ban is a Magyar Mezőgazdasági Múzeum lesz.
A rendezvény programjának alapja a workshop formában szervezett szakmai konferencia. Cél a pincészetek, vendéglátó-, és szálláshelyek szakembereinek széleskörű tájékoztatása a borturizmus aktuális témáiban, valamint a közvetlen értékesítési lehetőségek bővítéséről, a fejlesztéséhez kapcsolódó aktualitásokról, a jogi környezet változásairól, a pályázati lehetőségekről, a jó gyakorlatokról.
A szakmai programot kiegészíti a BorTÚRA elnevezéssel megújult kiállítási és vásári program, ahol a nagyközönség a helyszínen virtuálisan, de valóságos borokat kóstolgatva bebarangolhatja Magyarország borvidékeit. Megismerkedhet a legjobb borokkal és gasztronómiai termékekkel, turisztikai szolgáltatásokkal, az újonnan forgalomba kerülő bortételekkel.
A konferencia programja:
Köszöntő
Dr. Estók János – főigazgató, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Megnyitó
Nyitrainé Dr. Sárdy Diana – főigazgató, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?
Új támogatási lehetőségek a magyar borturizmus fejlesztésére 2023. január 1-től
Tarpataki Tamás – agrárpiacért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
A borturizmus szerepe az ágazati és bormarketing stratégiában
Légli Ottó – elnök, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Jó példák és gyakorlatok bemutatása – kerekasztal beszélgetés
Trendek, fogyasztói preferenciák, új fogyasztók
Herczeg Ágnes – borszakértő
Gasztronómia szerepe a borturizmusban
Thummerer Éva – tulajdonos, Thummerer Pince, Magtár Fogadó
Hegyke, egység a sokszínűségben, a Zalai borvidék közösségi bora
Tarsoly Róbert – borász, Dóka Éva Pincészete
Az igazi kunság – eredetvédelem és bormarketing, új utakon az alföldi bor
Az oktatás szerepe a minőségi borturizmus megteremtésében
Dr. Bujdosó Zoltán főigazgató – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus
A rendezvény nyitvatartása:
Konferencia: 13:00 – 16:00
BorTÚRA kiállítás: 16:00 – 20:00
Rendezvény zárása: 20:00
A kiállításra a belépés díjköteles.