Kérem Várjon!
Hírek
Parafa parafrázisok
bori
2013 december 08.

Lezárult a Zsirai Pincészet „Keltsd életre a parafadugót!” című pályázata, a nyertest sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadón hirdették ki. A legjobb alkotásokat borbárokban, borüzletekben állítják ki. Ez idő alatt licitálni lehet a művekre, a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlják fel.

A mai napon tartották a Zsirai Pincészet „Keltsd életre a parafadugót!” pályázat díjátadó ünnepségét a Vármegye Galériában, amelyre a sajtó képviselőit is meghívták. A díjátadón kiállították a legjobb 9 alkotást (a top tízből egy versenyző visszalépett), amelyek közül a pincészet és két együttműködő szervezetének képviselői alkotta zsűri kiválasztotta a többfordulós pályázat nyertesét. Az ítészek nemcsak azt vették figyelembe, hogy mennyire felelnek meg a művek az előzetes terveknek, hanem a kivitelezés minősége is az értékelési szempontok között volt.

                                     A fődíjat Hetes Réka „Bacchus hordója” nyerte

A versenyben lévő kilenc pályamű: Szabó-Darida Ági - Bor Bemutató Palack, A Nyíregyházi Főiskola csapata – Szellem a palackból, Sipos Máté – Fröccstorony, Nyáry Erika – SzőlőZsir-ai, Emri Dóra – BOR-fotel, Varga András – „Krampampuli nyakék”, Ambrus-Varga Eliza és Simon Zoltán – Winedrop, Lámpás ’92 Alapítvány - Keserű Andrea: „Sommelier” ékszerei és a „borivó” táskája, Hetes Réka – „Bacchus hordója”.

„Egytől egyig különleges alkotások, amelyek méltó módon szolgálják a pályázat célját, hogy felkeltsék a figyelmet a tokaji borvidék értékeire, mi mindig, örömmel csatlakozunk az ehhez hasonló kezdeményezésekhez. ”- mondta Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők Társasága elnöke. Nyulasi Gábriel, Az ihatóbb Magyarországért Egyesület elnöke pedig a következőképpen nyilatkozott a versenyről: „Örülünk, hogy a bor és a művészet kézenfekvő kapcsolódása ilyen kreatív energiákat hozott felszínre. A Zsirai Pincészet projektje egyaránt megmozgatta az alkotókat, borfogyasztókat, amely végső soron a magyar borkultúra felemelését is támogatja."

A zsűri összességében Hetes Réka „Bacchus hordója” alkotását találta a legjobbnak, aki megnyerte a 100 ezer Ft-os fődíjat és egy 6 fő részére szóló borkóstolót a Zsirai Pincészetnél. A Tokaji Borbarátnők Társasága által felajánlott különdíjat pedig Nyáry Erika a SzőlőZsir-ai kitalálója kapta. Az alkotási folyamat ideje alatt a top 9-be jutott versenyzőkkel – így a győztessel is - mini interjúsorozat készült a pályázat médiapartnere, a Borgőz borblog jóvoltából, amelyek a pincészet közösségi oldalán olvashatók.

                                          Nyáry Erika a SzőlőZsir-ai-val lett különdíjas 

„A versenyzők, szponzorainknak köszönhetően közel 30 ezer parafadugó felhasználásával, különféle technikákkal készítették el műveiket, sok energiát fektettek bele és mi szeretnénk, ha ezeket mások is megcsodálhatnák. Így úgy döntöttünk, hogy december 15-ig kereskedelmi partnereink üzleteibe helyezzük ki őket. És hogy hol, melyik alkotás lesz megtalálható, facebook oldalunkon tesszük közzé.” – tudtuk meg a pályaművek jövőbeli sorsáról Zsirai Petrától, a pincészet ügyvezetőjétől.

A kiállítás ideje alatt - december 5-15. között – összesen 8 db alkotásra lehet licitálni a Licitaljunk.hu oldalon. A győztes művet a pályázat kiírója tartja meg és állítja ki mádi pincészetének borházában. Az árverezésből befolyt összeget a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet „Fajtagyűjtemény létesítése” projektjének ajánlják fel, amelynek keretében őshonos szőlőfajták megmentésén, gyűjteménybe rendezésén tevékenykednek. A pincészet örömmel ajánlja fel az összeget a kutatóintézetnek, hiszen gazdálkodásában maga is a hagyományos elveket követi, és törekszik a ma már feledésbe merült őshonos szőlőfajták megőrzésére.


A pályázat szponzorai a Procork Kft., a HP-Cork Kft., a Hungarokork-Amorim Zrt., és a Naturo-Kork Kft., akik parafadugó felajánlásukkal hozzájárultak a pályázat színvonalas lebonyolításához.

A Zsirai Pincészet az ország három jelentős borvidékén (Tokaj, Somló, Villány), közel 17 hektáron gazdálkodó családi vállalkozás, szőlőültetvényeinek legnagyobb része a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján található. A pincészetről és a pályázatról bővebb tájékoztatás a www.zsiraipinceszet.hu oldalon található.

Legolvasottabb
Legfrissebb