A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. május 29-én tisztújító küldöttgyűlést tartott Budapesten, melynek keretében döntöttek a szervezet elnökségi tagjainak személyéről. Döntésük értelmében továbbra is Légli Ottó áll a szőlész-borász szakmai önkormányzat élén.
Az Országgyűlés elnöke borkiválasztást hirdet „Az Országház Bora 2018” cím elnyerésére. Az Országház Bora borkiválasztáson a megfelelő minőségi kritériumok keretei között minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik. Ezzel a gesztussal az Országgyűlés az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat ezen a téren is megerősíti.
Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható. A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető - a két borvidék borászai idén is barátságos párbajt vívnak egymással Budapesten március 2-án.
Szeptember elsején, pénteken 13 órától 19 óráig rendezi meg a pécsi Metro áruház szokásos évi borfesztiválját. A rendezvényen érvényes Metro-kártyával és kóstolópohár megvásárlásával lehet végigkóstolni a kiállítók borait. Idén mintegy 34 borászat lesz jelen a rendezvényen.
Tavaly rendezték meg először a Budapesti Borbár Túrát, aminek keretében a fővárosi borbárokban mutatkoztak be a magyar borvidékek. Idén 2017. július 6-án közel harminc helyszínnel, száz pincészettel és még színesebb programokkal várják újra a túrázókat Budapesten.
Villány egyik meghatározó pincészete, a Sauska hamarosan éttermet nyit a borászat épületében. Bicsár Attila kreatív séf helyi kollégáival, Forgó Endrével és Fetter Tamással modern magyar konyhát ígér nemzetközi árnyalatokkal, családias stílusban.
Nagypapájától kapott néhány sor szőlővel kezdte a borászkodást negyedszázada Koch Csaba, akinek a munkáját rengeteg hazai és nemzetközi aranyérem mellett az Év Pincészete díjjal is elismerték. A Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken egyaránt aktív borász emlékezetes ünnepséggel idézte fel az eddigi sikereket.
A Pécs Vidéke hegyközség 2017. március 22-én rendezte meg - Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi – hagyományos borversenyét a Kalamáris Vendéglőben, amelyre 55 mintát neveztek a termelők. A legjobb fehérbor egy chardonnay, a legjobb vörös egy kékfrankos rozé lett.