Kérem Várjon!
Hírek
Borosgazda képzés a Bükkben
bori
2021 március 01.
A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület borosgazda képzést hirdet. A képzés semmilyen hivatalos akkreditációval nem rendelkezik, képesítést nem ad, célja a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel már foglalkozó vagy azt tervező jelentkezők részére egy gyakorlatorientált tudásátadás biztosítása kis birtokot üzemeltető gyakorló szereplők segítségével.

 A jelentkezők földrajzilag nincsenek korlátozva, ugyanakkor a képzés helye az elméleti napokon Miskolc (Avasi Présház), a gyakorlati napokon pedig a Bükki borvidék területe, így reményeink szerint hozzájárulhatunk a bükki borvidéki szőlész-borász utánpótlás eredményes kineveléséhez is. A képzés során egy évjáratot tervezünk végigvinni az ültetvényeken és a pincékben, metszéstől a palackozásig terjedően. A szemléletünk a gyakorlati lehetőségeinkhez illeszkedik: egyszerű, magas minőségre törekvő, tőkeigényes technológiáktól mentes megoldásokat fogunk bemutatni, ahogy mi magunk is dolgozunk a hétköznapokon. A képzés szakmai oldaláért négy szőlész-borász mérnöki végzettségű tagunk felel, akiket kellő tapasztalattal rendelkező szőlőtermesztő, mezőgazdasági gépkezelő kollégáink egészítenek ki. Célunk az oktatási időszak keretein túl is egy interaktív tartós kapcsolat kialakítása. A képzés közpénzt nem használ fel, támogatásban nem részesül.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az oktatók minden bizonnyal azok közül kerülnek majd ki, akik ilyen borokat is készítenek:

A képzés tartama: 2021. március 13. – 2021. decemberéig (8 alkalom, 4 elméleti nap tematikus borkóstolóval, 4 gyakorlati nap, szombati napok) Az első márciusi elméleti nap a vírushelyzet miatt várhatóan online Zoom felületen zajlik majd.

A képzés díja: 45.000,-Ft + Áfa / fő

A képzés létszáma: A képzés létszáma korlátozott, minimum 6 fő jelentkezése esetén indul

Jelentkezési határidő: 2021. március 10.

A képzés tematikájából (a teljesség igénye nélkül):

  • művelésmódok, tőketerhelés
  • a metszés alapjai
  • elhanyagolt ültetvények megújítási lehetőségei
  • zöldmunkák és időzítésük
  • gyomkezelés, talajművelés
  • talaj- és szőlőművelő eszközök megismerése
  • szüreti munkaszervezés
  • szüreti analitika
  • a szőlőfeldolgozás lehetséges irányzatai
  • az erjedés folyamata, befolyásoló tényezők
  • az érlelés egyes lehetőségei
  • a borok egyensúlyának kialakítása
  • szőlészeti-borászati adminisztráció
  • árképzés, piacra lépés lehetőségei
  • kóstolási tematikák (4 alkalom, egyenként 5-6 bormintával): a Bükk jellemző fajtái, borhibák és felismerésük, az újborok egyensúlyának kialakítása, a borok analízise és főbb paraméterei

Jelentkezés, információ

Az info@terroirbukk.hu címen 2021. március 10-ig.