Kérem Várjon!
blog.type.
Brüsszelben a borleírások
VM
2012 January 11.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a bor termékleírások nemzeti jóváhagyó határozatait, így a Vidékfejlesztési Minisztérium benyújtotta azokat az Európai Bizottságnak. A VM korábban már beszámolt arról, hogy a borvidékeknek 2011. május 31-ig kellett elküldeniük a tárcának a termékleírások tervezetét. A borvidékek képviselői 35 ismert és használt bornév termékleírásának tervezetét nyújtották be a tárcához. Ezek közül öt, oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30, oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik. 

Az Európai Unió borpiaci reformjának 2009. augusztus 1-étől hatályos rendeletével a borok földrajzi árujelzőire vonatkozó szabályozás egységessé vált az Unióban. Az eddig használt borneveket az Európai Bizottság elektronikus adatbázisban, az E-Bacchusban gyűjtötte össze. Az EU-borreformtól – így a borok termékleírásától is - mindenki azt várja, hogy az európai borszektor versenyképesebb legyen és piacszerűbben működjön. Magyarországnak az az érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a nagy értékű földrajzi eredet-megjelöléseinket, (például Tokaj, Eger, Hajós-Baja, Villány, Sopron, Somlói) piacon tartani, folyamatosan fejleszteni. 

Az új szabályok szerint a használatban lévő borneveket a borok készítését tartalmazó termékleírással kell kiegészíteni. Ezek alapján visszakereshetők és részletesen megismerhetők az adott borhoz kötődő szabályok és adatok. A tagállamoknak legkésőbb 2011. december 31-ig kellett benyújtaniuk a termékleírásokat a Bizottságnak. Ennek hiányában a bornevek elveszítik oltalmukat, így a borok címkéire sem írhatók fel. A tárca, a Bor Eredetvédelmi Tanács és a borvidékek együttműködésével véglegesítette a termékleírásokat. 

A termékleírások itt érhetőek el.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)