A főételemet egy egzotikus távol-keleti ragu, az Adobo ihlette, melynek lényege a speciális fűszerezés, valamint a szójaszósz és a citrusfélék mellett a frissen vágott koriander. Az egyik legjobb sertésrészből, a császárhúsból készül, viszont én az eredeti recepttől eltérve vékonyra vágott citromhéjjal frissítem az enyhén fahéjas, gyömbéres, csillagánizsos szaftot.
Az eredeti Adobo-t rizzsel körítik, de picit kreatívabb és érdekesebb kísérőt választottam. Gluténmentes lisztből is készíthető mini burgonyafánk kerül mellé, mely annyiban különbözik a hagyományostól, hogy sokkal könnyedebb, légiesebb és egy picit talán „roppanósabb”, mint a hagyományos lisztes verzió.
A felkockázott császárhúst olívaolajon lepirítom. A hagymákat finomra vágom, hozzáadom. Kicsit együtt dinsztelem őket. Belereszelem a gyömbért, hozzáteszem a citromhéjat, a szójaszószt, majd a fűszereket is. Felöntöm a húslevessel és 2 órán keresztül párolom. Friss korianderlevelekkel, újhagymával ízesítem a legvégén.
Az alapanyagokat egy gépi dagasztó segítségével simára dolgozom. Lefedve 20 percig pihentetem. Olajos kézzel egyenként 10 g-os kis labdákat formázok, majd olajos felületen újabb 20 percig pihentetem. 160 fokos olajban 6-7 perc alatt aranybarnára sütöm.
MÉSZÁROS SUTTOGÓ CUVÉE 2016 (Szekszárd)