Kérem Várjon!
Cikkek
Expo Bistro
Elindult a gasztroév
emzé
2010 February 01.

Jelentős túljelentkezés mellett, pécsi viszonylatban magas szinten és részvétellel, sikeresen lezajlott a Pécsi Gastro Club kezdeményezésére összehívott konzorcium Pécs 2010 Gasztroélmény programsorozatának évadnyitó gálaestje. A gasztronómiai rendezvények sorát Sauska Borvacsorával, öt borral-öt fogással, 36 kiló bélszínnel, 14 kiló libamájjal, több mint másfélszáz vendéggel startoltatták. Ott voltunk mi is, készültünk beszámolóval és fotógalériával, ráadásul a programsorozat egyes elemeiben még némi - egyelőre láthatatlan - partnerség is lesz. Az Expo Center rideg környezetében biztató jeleket tapasztaltunk, kíváncsian várjuk a folytatást.

Teleky Zoltán, a vacsoráért felelős Teleky Bistro tulajdonosa és séfje nem esett kétségbe, amikor a rendezvény előtt a túljelentkezésre való tekintettel a szervezők megemelték a vendégszámot. S ami az asztalok mellől nem látszott, a tálalóablaknál annál inkább szembetűnő volt. A Wunderlich Étterem, a Tenkes Csárda, a Pezsgőház Étterem és a Kalamáris Vendéglő (hogy csak néhányat említsünk) személyzete, mintegy harminc fő süt, főz, tálal, felszolgál és mosogat: talán ilyen együttműködést és összefogást még nem is látott pécsi konyha az elmúlt évtizedben. 

A Pécsi Gastro Club Közhasznú Egyesület (és az egész éves gasztroszeánszhoz vele szövetségre lépő szervezetek, a Pécsi Közgazdász Egyesület, a  Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség, az Ökozóna Környezetvédelmi Egyesület, a PTE EHÖK, Pannon Borrégió, a Doktoranduszok Országos Szövetsége) irányításával az első csúcsgasztronómia-nagyközönségnek filozófiájú program debütált január 29-én. 

A dekorosok három napig dolgoztak azon, hogy az Expo Center sivár termeibe valami eleganciát pofozzanak, amit ropogós fehér terítők láttán át is éltünk – sőt, inkább báli, mint éttermi hangulatot kapunk körítésnek. Az asztalokon tökéletes teríték, persze hogy rögtön disszonáns elemeket keresünk, sikertelenül. A desszertes villa, az öblös bordeaux-i pohár, a vizespohár minden terítéknél ugyanaz. 

A csúcsgasztronómia ilyen helyszínen is meg tudja állni a helyét”- mondta köszöntőjében Zadravecz Zsófia, a Pécsi Közgazdász Egyesület elnöke. Dr. Szabó Géza, a Pécsi Gastro Club tiszteletbeli elnöke szerint az egész programsorozatnak, de már a mai estének is jelentős eredményei lesznek a jövőben. „Laikusból műkedvelők, műkedvelőkből pedig műértők leszünk. Kell a csúcsgasztronómiának egy hozzáértő közönség, hívei a minőségi hedonizmusnak, akik serkentő hatással lesznek a vendéglátóiparra.”- folytatta köszöntőjét az tiszteletbeli elnök, majd hozzátette. „A mennyiség bűvöletéből a minőség bűvöletébe kell átlépni.

A programokban egyébként nagy szerep jut az egyetemistáknak, az év során több, kifejezetten nekik szóló rendezvényt szerveznek majd. Az eseményen felszólaló Zsiga István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécs és környéke regionális elnöke a szervezőknek és a szakembereknek mondott köszönetet, Koller Zsolt, a Gastro Club elnöke az események híd jellegét hangsúlyozta a csúcsgasztronómia és a nyitott vendégek között.

Fotók: Wéber Tamás 

A konzorciumi aláírást követően Teleky Zoltán séf a menüsort, Kúcs Gyula, a Sauska Pincészet vezetője a borsort ismertette. A Sauska Tokaj részlegének 2007-es Szent Tamás Furmintját alig egy hete kóstoltuk, most is elegáns belépő a méretes Libamáj terrinhez. A házi készítésű brióst aztán kenyérrel pótoltuk, a libamáj megkívánta. A kísérő savanyú aranymazsola redukciónál koncentrált és összetett ízvilág, nemcsak elismerést, de érzelmeket is kiváltott az emberből.

A 2008-as Cabernet Sauvignonból hiányoltuk a savakat, bár a Csicsóka krémleveshez (ami intenzív szarvasgombaolajjal jelentkezett, de szerencsére idővel szelídült) meglepően odasimult. A velős borjú fásgaluskát ideje lenne levédetni – mielőtt máshol is felbukkanna az étlapon. A Chardonnay Makár 2007 krémessége, és a jellegzetes barrikos ízvilága nekem kilépett a ruccolás rizottó alól, amiben a parmezán és a sáfránymártás az izgalmas hátteret biztosította, a fekete tigrisrák viszont nem tudott mit kezdeni a megkülönböztetett figyelemmel.

A lendületet aztán a konfitált marha bélszín hozta vissza, tökéletes állaggal, rózsaszínen, kiérkezve talán picit hűvösebben a kelleténél - ízben viszont a vargánya ragu kissé ránőtt a húsra. A kakukkfüves köles tortácska és a zöldség szalma pedig most kiegészített, de mi előételnek is elképzeltük volna. Az élményt a Cuvée 7 Villány tette teljessé, szépen hangolták hozzá az ételt.

A szintén már kóstolt, tokaji Édes Élet 2003-al készültünk elő a desszerthez, a 60 %-os csokoládétortára vanília sabayonnal. Remek páros, a torta maga nem ördöngösség, egyszerűen jó, a málna pedig habos levegő (ahogy egy lelkes felszolgálóval sikerül meghatározni, miért szerettük annyira).

Tízből hét pont” – osztályozta magát Teleky Zoltán, amikor értékelésre kértem. Mi nem tudunk ilyen szigorúak lenni, ekkora létszámot ilyen szinten ellátni kihívás – a starthoz képest meglepően jól teljesítve. Aztán kiderült az is, a teríték a Teleky Bistroé, 500-as szett, ami nem sokára 2000-re bővül. Mert az eddig megrendelésre dolgozó, a karácsonyi ételakciójával a szélesebb figyelmet magára irányító Teleky Bistro tavasszal nagy dobásra készül. Áprilisban állandó jelleggel megnyitja éttermét az Expo Centerben, ebédidőben. „A klasszikus magyar bistro hagyományokat akarjuk feléleszteni, magas minőségen, frissen elkészítve friss alapanyagokból bárki számára” – határozta meg az irányvonalakat a séf.

Mindent összevetve valami különleges kezdődött el Pécsett. A gyermekbetegségek (amelyek cseppet sem az ételekre és a borokra vonatkoznak), és a (véleményünk szerint felesleges) bálozós feeling ellenére sikerült nagy tömegű érdeklődőhöz eljuttatni olyan gasztronómiai kínálatot, melyet egyébként kevesen kínálnak a régióban. Bár a hatékonyságot egyelőre nem lehetne pontosan mérni, már az érdeklődés és a nagy számok törvénye alapján jó néhány új elkötelezett gasztrobolond van megszületőben.