Kérem Várjon!
Cikkek
Ezerarcú Pinot 2.
Borturista Pinot noir kóstolója
kenszei
2009 január 02.

A nyáron volt egy pinot kóstoló a Szerdai Borklubban, nagyon szívesen emlékszünk rá. Egyértelmű volt, hogy ott a helyünk az előkarácsonyi pinot noir kóstolón is, ezúttal a Borturista szervezésében. Öt magyar és négy külhoni bor várta a népes kóstolócsapatot, mellettük a biodinamikus módszerek is központi szerepet kaptak. Szerencsénkre Gere Zsolt is időt tudott szakítani erre az alkalomra, így első kézből szerezhettünk információkat az évről-évre az egyik legkitűnőbb villányi pinot-t palackozó pincészet műhelytitkairól a fajtával (is) kapcsolatban. Nem mellékesen pedig két borukat is kóstoltuk.

1. Kattra Pincészet Pinot Noir 2007 Etyek

Tartózkodó bor, nagyon lassan mutatja meg magát. Visszafogott illatokkal mutatkozik be, de szépen kinyílik. Szép gyümölcsös illatok, csipetnyi fűszerrel. Ízében főleg szamócás jegyek, itt is jelentkező kellemes fűszerességgel. Az eleinte kissé kilógó alkohol és sav nagyon szépen belesimul a szerkezetbe. Könnyed, gyümölcsös pinot. A kóstoló végére nagyon összeállt, egészen kiváló arcát mutatta. 

Borturista.hu: Én még nyáron, a budai várban kóstoltam először, már akkor is nagyon tetszett. Szép gyümölcsös - fűszeres illatok, szamócás jegyek, elegáns, édes fűszeres aromákkal, elegáns savakkal. Talán kicsit vékonyabb a többinél, és az alkoholja is picit kilóg. Bármikor szívesen iszogatnám, kellemes vacsora bor.

 

2. Tramin Pinot Nero Riserva 2006 Alto Adige

Az este legdélebbi borvidékről származó bora. Színben némileg sötétebb az előzőnél. Illata már az első perctől nagyon intenzív, málnás, lekváros édeske. Testesebb, lomhább stílus, kevesebb savval és jelentősebb cserzőanyaggal. Letisztult szerkezet és hosszú utóíz. Kitűnő bor, de valahogy hamar feledésbe merül, visszakóstoláskor sem kapkodnak érte. A bor nagyon szép, rengeteg erénnyel, de hiányzik belőle némi elegancia és játékosság (több sav).

Borturista.hu: A pincészet 1898 óta működik, Dél-Tirolban található. A Tramini őshazájából származó Pinot volt a legdélebbi bor az este folyamán, a kis európai kalandozásunkból. Színben sötétebb, édeskés illat világ, málnás, lekváros, gyümölcsös, picit tárkonyos, ánizsos ízekkel. Ez jóval testesebb, mint az előző, egész más stílus, nekem ez is nagyon tetszett. A bor szerepelt Wine and Food Magazin által felállított világ legjobb 30 Pinot Noir-jai között.

 

3. Etyeki Kúria Pinot Noir 2007

A leginkább a pinot-ra jellemző lilás árnyalat színben. Intenzív, hűvös illat feketebogyós gyümölcsökkel. Ezek zamatában is felbukkannak, karamell és egy kevés földes jegy mellett. Melegséget áraszt és sűrű a korty, komoly és vastag anyag. A bor pályája elején jár még, illatában és ízében is a kelleténél több a fa, de ezen az idő és a palackérlelés minden bizonnyal segíteni fog. A potenciálja megvan hozzá. Legalább két évet mindenképpen várjunk még vele.

Borturista.hu: Etyeken, egy osztrák borász, Rudolf Krizan irányítása alatt készült bor. Színe elég sötét a fajtához képest, illatában kis hidegséget érezni, ennek ellenére ízben meleg érzetű. Illatát a gyümölcsök vezetik be, majd karamelles jegyek bukkannak ki. Tömény, testes, koncentrált bomba íz, kis földes, ásványos jegyekkel, finoman megbúvó fássággal.

 

4. Louis Jadot Gevrey-Chambertin 2005 Burgundia

Lakkos, szúrós illatokkal nyit, temetnénk Burgundiát, de inkább félretesszük levegőzni a bort. Elég sok idő kell neki, de megéri várni vele. Intenzív és hűvös, fajtajelleges illatok. Ibolyával, gombával és földességgel. Szájban kifogástalan egyensúly, telt érzet, játékos savak szamócával, csipkebogyóval. Kifejezetten hosszú lecsengés. Nagyon elegáns, barátságos, izgalmas bor. Nehezen lehetne belekötni, egyben van, és nagyon jólesik fogyasztani. Számomra az este legszebb pinot-ja.

Borturista.hu: A Pinot Noir hazájából, Burgundiából származó bor, Louis Jadot 1859-ben alapított pincészetéből. Nagyon sok elismerést kaptak a világ minden részéről. Illatban valószínűleg ez a tipikus Pinot. Gazdag, zöldfűszeres, földes, gombás illatok, bár van valami kis festékes-lakkos stikkje. Ízben nagyon jó egyensúly, kellemes savak, gyümölcsös, telt érzet. Hosszú lecsengés.

 

5. Gere Tamás & Zsolt Pinot Noir Selection 2006 Villány

Kitűnő, gyümölcsös, földes illatok, ez is abszolút fajtajelleges. Kitűnő a struktúrája, savai nagyon szépek. Testes bor, vastag gliceringyűrűvel a pohár szélén. Elegáns, kerek és szépen kitölti az egész szájat. Ízében húsos, érett gyümölcsök, főleg cseresznye és kellemes fűszeresség a lecsengésben. Kitűnő (barrique) hordóhasználat, fa teljesen integrálódott a szerkezetbe, nagyszerűen egészíti ki a bor ízvilágát a háttérben meghúzódva. A pincészet pinot-hagyományainak méltó folytatása.

Borturista.hu: Legdélibb borvidékünkről, Villányból. Terrakottás szín, vastag, lomha gliceringyűrű, tökéletes burgundis fajtajelleges illatok. Elegáns, kecses, cseresznyés gyümölcsös íz világgal, kis tárkonyos, zöld teás fűszerességgel. A hordó fája szépen belekomponálva az íz világba, harmonikus, kerek.

 

6. Beck Pinot Noir 2005 Burgenland

Az egyik legsötétebb szín. Illata zárkózott, füstös, melegséget áraszt. Eleinte animális, majd fűszeres jelleget ölt. Íze pont ellenkezőleg, hűvös jellegű. A fűszeresség itt is felbukkan, pörkölt kávé kíséretében. Savai nagyon szépek, a csersav viszont eléggé nyers és az utóízét végigkíséri egy kellemetlen kesernyés íz. Vékonynak érzem, illata kiürül a levegőn, és a korty is kezd szétesni. Már nincs a legjobb formájában.

Borturista.hu: A pincészet Burgenlanban a Fertő tó mellett található. 13 hektáron gazdálkodnak. A borászatot 2006 óta a fiatal Judith Beck irányítja, aki előtte a franciáknál, olaszoknál és Chilében tanulta a szakmát. Illatban kissé zárkózott, meleg érzetű, először animális, majd később a fűszeres jegyek jelennek meg. Ízben már hűvösebb, zöld teás, gyümölcsös, fahéjas jelleg, és van egy kis tanninos nyersessége. Van egyénisége, nekem az utóízében jelentkező kesernyés íz egy kicsit zavaró. Ez a bor is szerepelt Wine and Food Magazin által felállított világ legjobb 30 Pinot Noir-jai között.

 

7. Ferenczi Pincészet Pinot Noir 2006 Szekszárd

Illatában és ízében is délies, meleg. Már megjelenése is robosztus, színe a legsötétebb az összes közül. Sok gyümölcs felbukkanik benne, mindegyik aszalt jegyekkel párosulva. Krémes, csokoládés íz, nagy test, kicsit sok alkohol. Nem fedezünk fel benne szinte semmi pinot-ra emlékeztetőt, robosztus és eléggé kilóg a sorból. Nem túl barátságos. Korrekt, nagytestű bor, de szinte biztos, hogy nem ismerném fel vakon a fajtát.

Borturista.hu: Illatban visszafogott, szép gyümölcsös, érett, telt, nagyon szépen elkészített vörösbor, csak egy dolog hiányzik belőle, a Pinot Noir. A többihez képest kirívóan elüt, nincs meg benne a fajtajelleg. Ennek ellenére, volt, akinek ez ízlett a legjobban.

 

8. Movia Modri Pinot Noir 2003 Szlovénia

Érdekes bor. Nem igazán tudom hova tenni. Abszolút biodinamikus módszerekkel készült állítólag, sok-sok érdekes dolgot hallok róla. De nem kapok túl sokat a bortól. Illata majd három óra után is intenzíven muskátlis. Idővel fűszerek is felbukkannak, de nem tudják elnyomni a muskátlit. Ízben is felbukkanik, bár nem ennyire erősen. Szájban egészen fajtajelleges, földes aromákkal, csipetnyi gyümölccsel. A korty eleje kicsit zöldes, a vége pedig édeskés (gyümölcsös). Egyedi az biztos, de én nem tudom értelmezni. Nekem nem jön be.

Borturista.hu: Ő az a bizonyos biodinamikus, Szlovéniából, az Olasz határtól nem messze, az Alpok lábánál. 1988 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást. 180 éves Pinot Noir tőkéjik is vannak, a bort pedig holdfogyatkozáskor palackozták. Színben viszonylag sötét, illatban először a muskátli illata csapja meg az orrunkat. Később mentás, zöld teás fűszeres illatok erősödnek meg a talajos, földes illatok mellett, bár a muskátli órák múlva is jelen van. Ez volna a bio? Ízben fajtajelleges, de egészen egyéni.

 

9. Gere Tamás & Zsolt Pinot Noir 2002 Villány

Könnyed, áttetsző rubin szín. Illatában puncsos, érett (aszalt) gyümölcsökkel és kellemes animalitással és fűszerességgel. Egyensúlya még mindig kitűnő, harmonikus, érett ízek. Telt, kicsit krémes, húsos a korty és abszolút megőrizte gyümölcsösségét, a végén kellemes édeskés játék. Nem érezni kiemelkedően nagy testet, de a bor kitűnően tartja magát, még egyáltalán nem indult hanyatlásnak. Nagyon kellemes bor és kitűnő lezárása a sornak.

Borturista.hu: Illatban intenzív, tömény, édes-puncsos, szájban is telt, harmonikus, érdekes vegetális aromákkal. A kor csak jót tett neki, szépen tartja magát, jól összeérett, nagyon kerek.

 

 

Összegzés

Nagyon szép tételeket kóstolhattunk, egész izgalmas volt a sor. Örvendetesnek gondolom, hogy a hazai versenyzők egyáltalán nem okoztak csalódást a nemzetközi mezőnyben. Érdekes volt, hogy ismét születtek egymásnak homlokegyenest ellentmondó értékelések egy-egy borról, úgy látszik, ez a pinot kóstolók egyik sajátossága. A legtöbb szavazatot végül az Etyeki Kúria Pinot Noirja kapta, a második helyen a francia Louis Jadot bora végzett, míg a harmadik helyen Gere Tamás & Zsolt 2006-os Pinot Noirja osztozik a 2002-essel.

A biodinamikus módszereket illetően nem feltétlenül lettünk okosabbak, de rengeteg érdekes információval gazdagodtunk, és ennek köszönhetően még több kérdés fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban. Nagyszerű este volt, kitűnő borokkal.

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb
Programajánló
2020. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
2020. 11. 07. 17:00 - 23:00
Pócz Pincészet Balatonlelle, Kishegy
8
9
10
11
12
13
14
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
15
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30