Kérem Várjon!
Cikkek
Hat bora van Baranyának
Kiválasztották a megye borait
zoranka
2009 May 10.

Ahogyan azt már korábban beharangoztuk, május 6-án, szerdán a Baranya Megyei Önkormányzat által tizedik alkalommal meghirdetett borversenyen a benevezett borokból kiválasztották azokat, amelyek egy évig viselhetik a „Baranya megye bora” címet. A borversenyt Villányban, a Teleki Zsigmond Szőlészeti Szakképző Iskolában – a Villányi Borász Akadémia szakmai közreműködésével – rendezték meg. Neves baranyai borszakértőkből álló, kilenc tagú bírálóbizottság értékelte a beküldött bormintákat és választotta ki minden kategóriában a győzteseket.

Az idén összesen 6 fehér, 4 rozé és 38 vörösbort neveztek be a baranyai bortermelők. A 2009. évi versenyre a szervezők meghívták a szomszédos Eszék-Baranya megye borait is, így Horvátországot 19 bor képviselte.

Következzenek a díjazottak: 

„Baranya megye fehérbora – 2009”: Hárs Családi Pincészet Cirfandli 2007;

„Baranya megye rozébora – 2009”: Müller János Rozé 2008;

„Baranya megye vörösbora – 2009”:
az első csoportban (Portugieser) Kürti Pince Portugieser 2008;
a második csoportban (Kékfrankosok) a Bock Pince Kékfrankos 2008;
a harmadik csoportban (Pinot Noir, Merlot és ezek cuvée-i) Günzer Zoltán Ördögárok 2006;
a negyedik csoportban (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah és ezek cuvée-i) Maul Pince Cabernet Franc selection 2007.

Eszék-Baranya megye borainak versenyében 8 arany, 7 ezüst és 4 bronz minősítést ítéltek meg a bírálók.

A nyertes borokat a megye címerével díszített, külön erre a célra készített címkével látják el, s ajándékozzák a megye marketing-tevékenységének elemeként az ide érkező bel- és külföldi vendégeknek. Az ünnepélyes oklevél-átadásra Pécsett, a Szőlő és Bor Ünnepén, 2009. szeptember 27-én kerül sor.