Kérem Várjon!
Cikkek
Nyílik a Tüke Borház
Május 1-től a Tettyére járunk borozni
emzé
2010 április 30.

Május 1-én (azaz holnap) megnyílik a Tüke Borház a Tettyén. Mintegy 30-50 féle bort (beleértve a pécsi pezsgőket) kóstolhatnak majd az ide látogatók, és kifejezetten csak a Pécsi Borvidékről származó borokból lehet választani. A borház a Böckh János utca 39/2 szám alatt található, a tettyei palota romoktól 50 méterre keletre.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az év elején (a két hasonlóan színvonalas közül végül a nyertes tervezetet beadó) Ungurán Józsefet, a Polgár Pincészet egykori borászát, a pécsi Metro áruház borszaküzletének vezetőjét kérte fel a holnap nyíló vinotéka és borozó üzemeltetésére. A Tettyét érintő átfogó felújítások és átépítések részeként a borházat és a hozzátartozó, cirfandlival beültetendő szőlőskertet kívánja a város hasznosítani oly módon, hogy egy kizárólag pécsi és mecseki, palackos borokat népszerűsítő „boros intézmény” jöjjön létre.

„Ki kell emelni az árnyékból a Pécsi Borvidéket” – árulta el a legfontosabb célját Ungurán József. „Óriási lehetőségek vannak ebben a nagy múltú borvidékben, még ha a szőlőtermő területek kis hányada is van csak betelepítve még. Változtatni kell azon, hogy nemhogy az ország más részein, de sajnos maguk a pécsi polgárok is alig ismerik a lakóhelyük környékén készített borokat. Ahogy a turistáknak, úgy a helyieknek is meg kell mutatni, hogy nemcsak a felkapott borvidékek léteznek. Itt is ugyanolyan magas szakmai színvonalon dolgoznak a borászok, és itt is kiváló szőlők teremnek meg a szőlészek kezei alatt.”

Ungurán szeretné arra is felhívni a figyelmet, hogy a borvidék adottságai a borok széles választékának elkészítését teszi lehetővé, nemcsak a remek fehér és vörös boroknak kedvez a termőhely, de a kései szüretelésű vagy éppen jégbornak szüretelt szőlőnek is. A Tüke Borház pedig igyekszik majd minden igénynek megfelelni. Osztrák mintára egy adag bor 12 és fél cent lesz, és mivel korszerű bortárolási körülményeket alakítanak ki, minden bort bontani fognak. Tehát nem szükséges egy üveggel, lehet pohárral is vásárolni majd (kivéve a pezsgőt). A nagy borospoharak mellett lesznek szabvány kóstolópoharak is, Ungurán József ugyanis fontosnak tartja, hogy igény szerint, létszámtól függetlenül, akár egy főre is lehetőség legyen borkóstolásra (a tervek szerint 6-os, 8-as, 10-es kóstolók alapján).

Mivel fontos szempont nemcsak a borértő közönség megszólítása, de a borkultúra terjesztése és népszerűsítése is, minden réteget igyekeznek kiszolgálni.  Kétszáztól forinttól kezdődnek a borok árai, s aki beleszeret egy-egy kóstolt mintába, annak a vinotéka részben lehetősége lesz megvásárolni a kedvenc bort. Étkezési lehetőséget is biztosítanak. Egész évben házi füstölt finomságokkal, kenyérrel, idényzöldségekkel, helyi termékekre épülő hidegkonyhával állnak a megéhezők rendelkezésére. A terasz nyitva tartása alatt pedig a kínálat is bővülni fog grill ételekkel (a tarjától a csirkén át a pisztrángig).

„Minden hónapban egy-egy helyi pincészet mutatkozhat majd be a boraival, ezzel is segítve a borászok ismertségének növekedését” – mondta el Ungurán József, milyen (bor)kulturális programokat tervez. Arra azonban felhívja a figyelmet, hogy zenés-táncos rendezvényeket nem fognak tartani, többek között a környéken lakók nyugalma érdekében. A Tüke Borházba autóval érkezőknek parkolási lehetősége van a Tettyén. Gyalog tíz perces sétával érhető el a belvárosból, míg a 33-as busszal is megközelíthető lesz a borozó.