Kérem Várjon!
Hírek
Indul a 4. WebWineWriting!
bori
2021 July 13.

Idén nem 3, hanem 4 kategóriában lehet nevezni az egyetlen hazai szervezésű, online, nemzetközi boríró-versenyre – nemzetközi, ugyanis magyarul és angolul is lehet nevezni. A tavalyi versenyre 61 írás érkezett, neveztek jó tollú lelkes szerzők az USA-tól Görögországig számos országból.
 

A fődíj ismét egy 4 napos, all inclusive pezsgőtúra Spanyolországba, a katalán Penedés borvidékre. További díjak többek közt a szintén all inclusive, 4 napos magyarországi bortúra különleges kóstolókkal, egy mátrai bortúra 5 pincészettel, magnum pezsgők, meghívó a Siklósi Várban tartandó díjátadó borfesztiválra és sok-sok bor – meg persze a dicsőség, amelyet a döntősök és győztesek egy elektronikus matrica formájában kitehetnek a blogjukra vagy honapjukra.

És idén harmadik alkalommal minden magyar nyelvű cikk versenyben van a legnagyobb elismerésért, a Sánta Zoltán Emlékdíjért is.

A verseny főoldala szabályzattal, díjakkal, kategóriákkal:
https://hungarianwines.eu/web-wine-writing-2021/

Miért könnyebb a nevezés?

Nemcsak friss, hanem már megírt, két évnél nem régebbi cikkel is lehet nevezni. 3 helyett 4 kategóriában érkezhetnek nevezések, és mindegyik kategória elég tág ahhoz, hogy egy írni és kóstolni szerető ember könnyen találjon fogást. Aki friss, kifejezetten a versenyre írt cikkel szeretne nevezni, az július 20-án éjfélig még megteheti.

A kétfordulós versenyben először neves szakemberek értékelik az írásokat, a kategóriánkénti 3-3 döntősre pedig majd az olvasók szavaznak. Amely írások nem kapnak jó értékelést, azokat a szervezők nem hozzák nyilvánosságra, tehát nincs vesztenivaló.

Az írásoknak online elérhetőnek kell lenniük.

Nevezni július 20-án éjfélig lehet a link beküldésével az info@hungarianwines.eu címre.

És akkor következzen a négy kategória.

1. A borászatok álomgyára

Miről álmodik egy borász? Új, csillogó tartályokról, a legszebb francia tölgyerdők fáiból készült hordóról? A klímaváltozás miatt melegtűrő új szőlőfajták telepítéséről? Aludobozos bor töltésére alkalmas gyártósorról? Helikopter-leszállóról az előkelő törzsvendégek számára? A panaszkodás nálunk népi sport, hát most tessék, lehetőséget kap minden borász, hogy elmondja, mi hiányzik, mire vágyik, mi az, amitől sikeres lehetne a birtoka.
Ebben a kategóriában jó tollú borászok, marketingesek írásait várják, amelyben részletesen kifejtik, hogy pontosan mitől lehetne a borászat 21. századi csúcsbirtok. Természetesen borszakírók is nevezhetnek, ugyanúgy egy csúcsborászat vízióját várják tőlük egy konkrét borászatra szabva.
https://hungarianwines.eu/rekontir-az-alomgyar/

2. Illatos jövő

Szelíd lankák, erdő borította hegyoldalak, virágillatú rétek – mindannyiunk gyerekkori mesevilágának helyszíne a mátrai táj. Felnőve pedig rácsodálkozunk a sok mátrai fiatal, lendületes és tehetséges bortermelőre, akik megmutatják, hogy a főleg aromatikus borairól ismert Mátrára igencsak érdemes figyelni, ugyanis ezt a műfajt is lehet művészi fokon űzni.
Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak a szervezők, amelyek az illatos / aromatikus borokról szólnak, akár egyről, akár többről. Lehet interjú egy borásszal, borleírás, étel és bor párosítás – bármi. Azt az írást keresik, amely leginkább kedvet csinál egy pohár illatos borhoz, és amelyik legjobban bemutatja egy illatos szőlőfajta értékeit.
Ugyancsak ebben a kategóriában érkezhetnek olyan írások is, amelyek a Mátrai borvidék jövőjére tesznek javaslatot, akár egy másik hasonló adottságú borvidék sikereinek és a sikerhez vezető út a bemutatásával, akár a Mátra részletesebb elemzésével, a lehetőségek taglalásával.
https://hungarianwines.eu/matra-a-hegyek-szoloskertje/

3. Vulkanikus föld egyedi kincsei

Hogyan hoznak létre általános és egyedi értékeket vulkanikus borvidékek különleges fajtái? A somlói Tornai Pincészet elsősorban helyi fajtákra koncentrál, és filozófiájuk helyességét számos hazai és nemzetközi siker bizonyítja.
Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak a szervezők, amelyek főszereplője a Somló és a juhfark szőlőfajta. Mit tud a hegy és hogyan közvetíti ezeket az értékeket a fajta? Jó úton járnak-e a Somló szőlősgazdái vagy van-e még üdvözítőbb út?
A cikkek érkezhetnek bármilyen műfajban: interjú, riport, elemzés, tárca, étel és bor párosítás – mindegyiket várjuk, de kikötés, hogy a fókuszban a Somló és a juhfark legyen.
https://hungarianwines.eu/tornai-pinceszet

4. Ön is hirdeti a „magyar bor igéjét?”

Megesett már önnel, hogy megtréfált egy külföldi társaságot egy becsomagolt magyar borral, mert vakon bordeaux-inak, toszkánnak vagy más egyéb sztárnak hitték? Vitt már ajándékba magyar bort és várta csillogó szemekkel a megajándékozott reakcióját? Tartott már minikóstolót a világ valamely távoli zugában? Mesélje el nekünk!
Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak, amelyekből kiderül, hogy milyen bort mutatott be, hogy készült az a bor, honnan származott, miért azt a bort választotta, hol, milyen helyzetben zajlott a kóstoló és milyen volt a bor fogadtatása. A legjobb történeteket keresik, amelyeket szerzője izgalmasan, érzékletesen mesél el olvasóközönségének.
https://hungarianwines.eu/agrarmarketing-centrum-egy-ugynokseg-amelytol-beindul-az-export/