Ritka alkalomra kaptam meghívót nemrég. Ilyen borkóstoló valóban nem minden nap, héten, évben adatik meg, hiszen wété kolléga féltve őrzött pinot noir kincsestárából áldozta fel a kisharsány Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (ezt most írtam le hivatalos formájában így utolszor ebben a cikkben, legyen csak Vylyan) által készített borokat. Ami nem volt meg, nos cserével és ármánnyal, de a javát valahogy beszerezte. Aki tudott, eleget tett a meghívásnak, ritkán látott kugler kolléga a távoli belgaságból is hazatért erre az estére. Kilenc bor a sorban, kilenc villányi pinor noir.
Bárki megkóstolhatja a Pécsi Borozó bortesztjeinek legszebb tételeit a Radó Vinotéka jóvoltából. Már csak két hétig van lehetőség a nyílt kóstolásra a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter kóstolótermében, október 19-én, szerdán a Mustra, október 21-én, pénteken a legjobb pinot noirokat lehet megkóstolni 19 órától. Ezen kívül pedig már csak a jövő héten október 26-án és október 28-án lesz lehetőség a pinot noirokat és a mustra legjobb borait megkóstolni.
Nemrég Baranya horvát feléről, a csúzai Kollár Családi Pincészetből érkezett borokat sorsoltunk ki lelkes olvasóink között, de a határátlépéseinkről született tudósítások sorában írtunk már korábban is Kollár Lajos borairól, talán két és fél éve hívtuk fel a figyelmet először a Szurdok-fesztiválra és a szomszéd Baranya borászaira. Úgy van az rendjén, ha már olvasóinkkal kóstoltatunk, kóstoljuk mi magunk is. Három Kollár-bort vettük górcső alá s kenszei kollégával meg is írtuk négykezesben.
Borvacsorát tartanak a Janus Borház boraival a Bistro 48-ban október 27-én, csütörtökön 19 órától. A pincészet hat borára hat fogással készülnek az étteremben. "A Janus Borház két pécsi jóbarát, Szél Géza és Pécsi-Szabó Miklós gyerekkori álma volt. Ez az álom 2004-ben valósult meg, mikor ötven év után 12 hektárt telepítettek be szőlővel a Tenkes-hegy délnyugati platóján. Ma e borászat a két család közös vállalkozása." A borokat Pécsi Szabó Dénes és Szél Géza főborász, az ételeket Heimüller Péter, a Bistro 48 kreatív szakácsa mutatja be. Menüsor a tovább után.
Idén hetedik alkalommal hirdetett címke pályázatot, hagyományos Bogyólé elnevezésű borához a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Az eddigi években bevett szokáson nem változtattak és most is a Pécsi Művészeti Gimnázium tanulói és a PTE Művészeti Karának jelenlegi és egykori hallgatói nevezhettek pályamunkákkal. A beérkezett pályaműveket október 11-én nézhette meg a nagyközönség a Művészeti Kar egyik új épületszárnyának folyosóján. Még ugyan érződik kissé a fejetlenség az épületben, hiszen az anyagok - a falba szögelés tiltása miatt - a földre kényszerültek. Az azonban látszik, hogy a hét év alatt egyre több tehetséges művész nevez a versenyre. Az idei pályamunkák közül a hármon kívül akár sokkal többet is díjazhatott volna a zsűri. A palackra azonban csak egy címke kerülhet fel.
A hagyománytól eltérően idén két naposra bővült a szüreti fesztivál Pécsett, melyet több kísérő rendezvény is színesített szeptember utolsó hétvégéjén. A Széchenyi téren egyidejűleg zajlott a második Cirfandli Ünnep, az I. Pécsi Kesztyűfesztivál, a hagyományos szüreti felvonulás, a borrendi felvonulással együtt és természetesen idén sem maradhattak el az immár XV. Európai Bordalfesztivál előadásai sem.
A villányi Polgár Pincészet 2011-ben pályázatot hirdetett művészeti szakos hallgatók és fiatal művészek számára, borosüveg palackokból készült használati- és dísztárgyak, valamint képzőművészeti alkotások készítésére, kiállítására. A felhívás célja volt, hogy megjelenési lehetőséget biztosítson a fiatal művészek számára, ezáltal munkájukat megismertesse, elismertesse a közönséggel. Továbbá az sem volt mellékes, hogy a pincészetnél rendelkezésre álló üres borospalackok művészi módon kerüljenek újrahasznosításra.
A Pécsi Borozó szerkesztősége és a Kalamáris Vendéglő közösen hirdeti meg az idén a Márton-napi receptpályázatot, amely során kreatív libaételek elkészítésére biztatjuk olvasóinkat. Az apropót értelemszerűen az újborok adják, az ételekhez várjuk az újbor-tippeket is, ha nincs, mi majd megkíséreljük összepárosítani az ételeket a borokkal. A receptpályázat nyitott, mostantól egészen november 4-ig várjuk a fotóval illusztrált recepteket.
A Pécsi Borozó és az Enoteca Corso bemutatja: október 20-én, 18 órától rendezzük meg a Tesztgyőztesek vacsorájának őszi fordulóját. A Pécsi Borozó őszi számának legjobb borai (fehérben, rozéban és vörösben) és a hozzájuk, velük készített fogások várnak lelkes gasztrokalandorokra és borhedonistákra. Randevú a borászokkal, a PB-szerkesztőkkel, valódi élmények, játék és nyeremény. Jelentkezni még nincs késő, a menü kattintás után olvasható.
Bortanszéki estéket rendeznek ismét a pécsi Kalamáris Vendéglő-CAFE ARTIST-ban. 2011. október 17-től (hétfőnként), összesen 5 alkalommal, 18.00 órától-19.30 óráig tartanak a boros találkozások, ahol borászokkal, séfekkel, bormarketingesekkel lehet találkozni és együtt kóstolni.