A szilva és a szilvapálinka játssza a főszerepet a VI. Budapesti Pálinkafesztiválon május 5-8 között. A látogatók az elmúlt évekhez hasonlóan ismét több száz párlat közül válogathatnak, de újdonságként megkóstolhatják az Év Szilvapálinkáját is, amelyet közösen készítenek Magyarország pálinkafőzői. Ez az ország első készpénzmentes fesztiválja, amelyen feltöltő kártyával lehet majd fizetni. Új hagyományt is teremtenek: idén a szilva és a szilvapálinka játssza majd a főszerepet.
Sokszor megkapom, hogy túlságosan érzékeny vagyok a fára, mármint a borban természetesen. Hogy én alapítom meg a Barrique Ellenes Ligát, pedig nem. Egyszerűen a borban nem akarok harsány tölgyfás, vaníliás, kókuszos etc. illatokat, ízeket érezni. Ha meg mégis érzem, legalább olvadjon össze a borral. Tőlem aztán lehet extra heavy égetésű is a hordó, csak legyen finom a benne érlelődött bor. (Szerkesztői figyelmeztetés: a kattintást követően csak felnőtt olvasóink induljanak tovább a szöveg ösvényein - kenszei kolléga barrique bornak ad 92 pontot!)
Mint minden évben, idén sem volt könnyű meghozni a döntést és kiválasztani a receptversenyünk nyerteseit. Késtünk hát vele három napot, de a medvehagyma-szezonból talán nem futottunk ki. Olvastunk, elképzeltünk, olykor ki is próbáltunk. Sokszor örültünk, néha szomorkodtunk. De végül is meghoztuk a döntést. Idén 3 bloggert díjazunk, a kattintás után bizony kiosztunk egy első és két megosztott második helyet. Ezzel mi másra is váltjuk a medvehagymát, mint borra!
Kiválasztotta Schmitt Pál államfő szerdán azt a fehér-, vörös- és desszertbort, amely az elkövetkezendő egy évben a Magyarország köztársasági elnökének bora címet viselheti. Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során 650 bormintából választották ki a köztársasági elnök elé kerülő, kategóriánkénti 3-3 bort. Schmitt Pál a borok közül az alábbi elismert borszakértők és sommelier-k segítségével választott: Fabók Mihály, örökös Magyar Sommelier Bajnok, Módos Péter, borszakértő, Vincze Árpád, borszakértő, Tiffán Zsolt, Szőlészeti és Borászati Albizottság elnöke, Frédéric Lebel, francia sommelier. A legjobb vörös a szekszárdi Bodri Pincészet 2009-es kadarkája lett.
A Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. törekvései között szerepel az a már több éve kiválóan működő agrometeorológiai és növényvédelmi előrejelző rendszer további működtetése, melynek fő célja, hogy a borvidéken gazdálkodó szőlészeket és borászokat ki tudja szolgálni megfelelő információkkal. Ez ügyben legfőbb elvárás volt egy, az egész borvidékre kiterjedő, könnyen hozzáférhető, növényvédelmet szolgáló időjárási előrejelző rendszer valamint a hozzá kapcsolódó növényvédelmi szaktanácsadás beindítása.
Leszögezem, nem azért éreztem kiválónak a villányi Sauska Pincészetnél elfogyasztott medvehagyma-témájú borvacsorát, mert meghívtak rá, hanem elsősorban mert kreatív volt és harmonikus. Áprilisi szezonnyitás borvacsorán, a Sauska-Essencia-Gergely-Brill szuperválogatottal.
Még a Király utcán járunk, de ez akár már lehetne a Felsővámház is. Nem a legrosszabb környék, de azért jó lenne, ha Zsolnay-gyár felújításával (járulékos rehabilitációnak köszönhetően) átalakulna az utca hangulata és arculata. Borban viszont már vannak bíztató jelek.
Amikor április a májusba ér, ismét felpezsdül a Villányi borvidék. A villányi pincékbe idén is beköltözik a közvetlen, vidám Borzsongás Fesztivál, melynek jelmondata: keresd a bort, s találsz mellé kultúrát, zenét, természetet, kalandot, azaz tartalmas tavaszi programot. Idén a lelkes borászoknak köszönhetően gazdag a kínálat: túrák, kézműves foglalkozások, májusfaállítás, táncház, blues-, jazz-, rock'n'roll, népzene, stand up comedy, grill verseny, borásztalálkozó, borászfoci, és természetesen villányi borok, gasztronómiai különlegességek várják a kedves vendégeket. A teljes borvidéki program, bővebb információ a www.villanyiborvidek.hu oldalon.
A Szekszárdi Borvidék Borversenyének aranyérmes palackos borainak kóstolóját tartják Pécsi Tudományegyetem IGYFK aulájában április 30-án. A Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. szervezésében immár harmadik alkalommal kerül a nyilvános közönségkóstoló, ahol szabad kóstolás keretében, a pincészetek képviselőivel beszélgetve ismerkedhetnek meg az érdeklődők a legtöbb pontot elérő, aranyérmes szekszárdi palackos borokkal. A versenyen 18 pincészet 36 bora nyert aranyérmet.
Hónap borát választanak 2011-ben minden hónapban a Matias Pincészetnél. A borokat a kedvezményes időszakban 30 százalékos kedvezménnyel lehet megvásárolni a Matias Borboltokban és az Alexandra könyvesboltokban.