Kérem Várjon!
Cikkek
Pécset kóstolta Szekszárd
Pécsi borok a Szekszárdi BORkultúra szabadEGYETEMen
Dr. Máté Andrea
2010 April 14.

Eredetileg június végére terveztünk be a(z új nevén) Szekszárdi BORkultúra szabadEGYETEM szervezőivel egy Pécsi borvidéki bemutatkozást a Pécsi Borozó válogatásában, de egy váratlan visszalépés miatt előbbre sorolódtunk. Bevállaltuk a lehetetlen, egy hét alatt összehoztunk egy szép borsort, felkészültünk a borvidékből és degeszre pakolt autóval elindultunk Szekszárdra. Ahol meglepetésünkre 130 borkedvelő várt ránk és természetesen a beígért borokra. Volt belőlük vagy 16, szép este volt, nem túl rövid. De magunk nem dicsérjük a portékát, megkértük hát dr. Máté Andreát, akik lelkes borkedvelő, mindenféle WSET bizonyítványokkal, nem kis kóstolási tapasztalattal, hogy ne csak kóstoljon, de jegyzeteljen is nekünk szorgalmasan. Az ő beszámolója következik.

A „Szekszárdi BorEgyetem” programsorozatában első alkalommal mutatkozott be a Pécsi borvidék. A korábbi nagyszerű vörösboros borbemutatók után frissítően hatott habzóborával, fehérboraival és a szekszárditól eltérő stílusú vörösboraival a Pécsi borvidék. A borkóstolósor 16 tétele kitűnően reprezentálta a borvidék három körzetét, és változatos kínálatát. Számos olyan pincészet mutatkozott be, akikkel még kevesen találkoztak Szekszárdon, és így a többség számára újdonságot jelentett.

Már a bevezető, Andreas Ebner Borzongás nevű habzóbora kellemes és újszerű indítója volt a programnak. A szigetvári körzet termelőjétől kiváló frissítő, enyhe buborékozású félszáraz gyöngyözőbort kóstolhatunk.

A kóstolósorban nyolc fehérbor következett, amelyek különlegességét a hungarikumnak tartott szőlőfajták adták. A régi magyar szőlőfajták ma már kevés helyen maradtak fenn, talán néhány kisebb ültetvényben, esetleg a kutatóintézetek gyűjteményeiben, a belőlük készített borokkal pedig még ritkábban találkozhatunk. Ezért is volt érdekes Walter Gyulától a Pécsváradi Csomorika és Kárpát Cuvée bora. A Csomorika savban gazdag közepes íz- és illatintenzítású bornak mutatkozott, amely a XIX. században megfelelő alapanyagot biztosított a pécsi pezsgőgyártáshoz. A Kárpát Cuvée már nevében is jelezte, hogy a Kárpát-medence tipikus fajtái, Juhfark, Furmint, Sárfehér kerültek házasításra, amelyek jól kiegészítve egymást, szép összhangot alkottak. Zsótér Ferenc Hosszúhetényi Olaszrizlingje az előzőekhez képest talán kevésbé volt karakteres.

Szabó Zoltán, a Radó Pince és a Matias Pince száraz Pécsi Cirfandliját hasonlíthattuk össze, amelyek eltérő sajátosságokat mutatták. Szabó Zoltán Cirfandlija bár 2009-es évjáratú, mégis mélyebb színintenzitású volt, mint a másik két 2008-as Cirfandli. Illatában intenzívebb volt, mint ízében, emellett valószínűleg az alkalmazott technológia miatt kesernyés utóízt lehetett észrevenni. A Radó és Matias Pince Cirfandlijai jobban mutatták a fajtajelleget. A Radó Cirfandli illatban intenzívebb, jól mutatta a fajta virágos, barackos illatjegyeit, azonban ízében talán rövidebb lecsengésű volt. A Matias Cirfandli illatában visszafogottabb, mint amit érett barackos ízében kínált, bár reduktív technológiával készült, mégis enyhe barrique-os jelleg jelent meg utóízében.

A fehérborok sorát két illatában és ízében karakteres bor zárta. A Matias Hárslevelű szépen hozta a reduktív technológiának köszönhető friss gyümölcsös, citrusos, virágillatú könnyed jelleget. Lisicza Borház Pécsi Ravasz Fehér Cuvée újszerűsége a házasítás fajtaválasztásában rejlett: Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Pinot Blanc. Karakteres világfajták és illatos magyar fajta egy palackban, amely igen gazdag és összetett bort kínált.

A fehérborok után hat vörösbor következett, többségük világfajta. A Planina Borház Mohácsi Kadarkája színében szinte siller jellegű, könnyű, jól iható bor volt. Schunk József hosszúhetényi termelőtől kettő bort kóstolhattunk: Zweigelt-et és Merlot-t. A Zweigelt a fajtára jellemző lilás, bíbor színt mutatott, azonban a helyi adottságok miatt savhangsúlyos bor lett. Merlot a fajta jellegéhez képest illatában, ízében kevésbé volt karakteres. Lisicza Borház Pécsi Ravasz Vörös Cuvée-je a pincészet minden vörösborfajtáját felvonultatja: Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Merlot. A sajátos házasítás 2007-es évjáratú tétele a gyümölcsös jellege helyett már a fáradtság jeleit mutatta. Eberhardt György Mohácsi Cabernet Franc-ja és Andreas Ebner Szigetvári Cabernet Franc-ja szépen hozta a fajtára jellemző bogyós gyümölcsös, élénk savú karaktert, az utóbbinál barrique hatást is felfedezhettünk.

A kóstolósort egy kellemesen gyümölcsös, krémes jellegű desszertbor, Eberhardt György édes Mohácsi Cirfandlija zárta.

A Villányi és Szekszárdi borvidék mellett igen szépen helytállt a bemutatott tételeivel a Pécsi borvidék. A Cirfandli mellett a habzóbor készítés és a hazai szőlőfajtákkal való kísérletezés egyedi arculatot adhat a borvidéknek, amellyel felveheti a versenyt a többi borvidékkel.

Pozitív élményben részesült mindenki, aki eljött a „Szekszárdi BorEgyetem” Pécsi borvidéket bemutató programjára. Igazi különlegességekkel találkozhatunk, számomra a száraz Cirfandlik és a házasított fehér borok (a merész fajtaválasztások miatt) voltak a legkedvesebbek, a vörösborok közül pedig a Cabernet Franc-ok voltak a leginkább kiemelkedőek. Úgy vélem, sokak számára meghozta a kedvet, hogy ezután bátrabban válogassanak a pécsi borok közül, valamint hogy ellátogassanak a borvidék valamelyik pincészetéhez.

A 2010. március 10-ei kóstolósor tételei:

Gyöngyöző bor
Andreas Ebner Borzongás

Fehérborok
Walter Gyula Pécsváradi Csomorika 2008
Zsótér Ferenc Hosszúhetényi Olaszrizling 2008
Walter Gyula Pécsváradi Kárpát Cuvée 2007
Szabó Zoltán Pécsi Cirfandli 2009
Radó Pince Pécsi Cirfandli 2008
Matias Pécsi Cirfandli 2008
Matias Pécsi Hárslevelű 2008
Lisicza Borház Pécsi Ravasz Cuvée 2008

Vörösborok
Planina Borház Mohácsi Kadarka 2009
Schunk József Hosszúhetényi Zweigelt 2008
Schunk József Hosszúhetényi Merlot 2008
Lisicza Borház Pécsi Ravasz Cuvée 2007
Eberhardt György Mohácsi Cabernet Franc 2007
Andreas Ebner Szigetvári Cabernet Franc 2007

Édes bor
Eberhardt György Mohácsi Cirfandli 2007


Megjegyzés:

A „Szekszárdi BorEgyetem” – külső nyomásra, mivel a BorEgyetem megnevezés bejegyzett védjegyként oltalom alatt áll – új megnevezéssel, de változatlan tartalommal és lelkesedéssel

BORkultúra szabadEGYETEM SZEKSZÁRD

néven működik tovább.