Kérem Várjon!
Cikkek
Sóskatenger
Egyszerű hétköznapi vacsorák
Tündér
2011 April 21.

Egy fárasztó nap után még a főzés szerelmesei sem szívesen töltenek hosszabb időt a konyhában. Azonban egy egyszerű, 30 perc alatt elkészíthető vacsora még kikapcsolódásul is szolgálhat. A következő két étel, a ma már kevésbé szigorú nagyböjt hetének étrendjébe is beilleszthető.

Sóskaleves

Gyerekkoromban a sóska igazi csemegének számított. Szedtük és ettük a réten, otthon, a nagyszülők kertjében, vagy akinél éppen játszottunk. Mindenhol bíztattak, hogy együk bátran, mert magas vitamintartalma miatt igen egészséges. Leggyakrabban nyersen fogyasztottuk, de mártás és leves formájában is került az asztalra. A sóskaleves egyszerűen, kevés alapanyagból elkészíthető étel.

Hozzávalók:

50 dkg sóska
1 dl olaj
2-3 evőkanál liszt
1,5-2 liter víz

cukor

A tálaláshoz:
személyenként 1-2 tükörtojás

A sóskát megmossuk, lecsöpögtetjük. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a sóskát, és addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Hozzákeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk és felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, és 15-20 percig főzzük. Amíg a leves fő, megsütjük a tükörtojásokat. A sóskalevest melegen, tükörtojással tálaljuk.

Tipp: A sóskalevest tovább ízesíthetjük tejszínnel. Tükörtojás helyett tálalhatjuk főtt tojással, vagy a levesbe ütött buggyantott tojással.


Joghurtpácos kukoricás panírban sült hal, cukkíni salátával

A joghurtpácos prézlis hal hasonlít a rántott halra, de jóval egyszerűbb elkészíteni. A kukoricás prézli nem más, mint kukoricás kenyérből készült morzsa, amely helyettesíthető zsemlemorzsával, vagy bármilyen kenyérmorzsával. A cukkíniből hasonló salátát készíthetünk, mint az uborkából, annyi különbséggel, hogy az öntetet melegen adjuk a vékonyra gyalult cukkínihez.

Hozzávalók:
Két adaghoz

2 szelet tilápia hal vagy más filézett tengeri hal

a páchoz:
1 dl natúr joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma 
a panírhoz:
1 bögre kukoricás kenyérmorzsa vagy tetszés szerinti durvább zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A cukkíni salátához:
2 db közepes zsenge cukkíni

Az öntethez:
1,5 evőkanál fehérborecet
0,5-0,7 dl víz
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt borskeverék

A halszeleteket megszórjuk sóval. A joghurtba keverjük a zúzott fokhagymát, beleforgatjuk a halszeleteket, és 10 percig pácoljuk. A joghurtos halat kukoricás kenyérmorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. (Panírozáskor ügyeljünk arra, hogy a morzsa jól tapadjon a halra. Sülés közben a halat lapát segítségével fordítsuk meg, mert könnyen törhet a halhús.)

A cukkínit vékonyan legyaluljuk, enyhén sózzuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, melegítjük, és a cukkínire öntjük. A salátát melegen kínáljuk a halhoz.

Bortipp: Radó Pécsi Zöldveltelini 2010