Kérem Várjon!
Cikkek
Szüreteljünk jégbornak valót!
Az év első Vylyan-szürete
bori
2009 January 07.

Szüreteltek már hajnalban, mínusz 10 fokban, 8 réteg ruhában, elgémberedő ujjakkal? Ugye még nem? És ki szeretnék próbálni (ahogy én is)? Íme a lehetőség: A jégbor szüretet a Vylyan birtokon január 10-én (péntekről szombatra virradó) hajnali 1 órakor kezdik a Pillangó dűlőben. És várják mindazokat, akik szeretnék átélni ezt a ritka élményt!

 

Azt gondolhatnánk, hogy az évnek ebben a hideg és sötét szakában a természettel együtt a szőlő is zavartalan téli álmát alussza, és minden teendő a pincében folyik. Ez azonban nem így van! Ilyenkor, ha nincs -5°C alatt a hőmérséklet, a Vylyan birtokon már ilyenkor kezdődnek a metszési munkálatok, ha pedig a hőmérséklet tartósan -7-8 °C alá süllyed, kezdődhet a jégborhoz való szőlő szürete!

A jégbor a természet ritka ajándéka. A Vylyan Pincészetnek és Ipacs Szabó István főborásznak egyszer már megadatott, hogy elkészítse első jégborukat, az éppen öt éve, a 2004. január 7-én szüretelt cabernet franc szőlőből.

Idén újra itt a lehetőség, hiszen a jócskán fagypont alatti hőmérsékletben olaszrizling szőlőik várják dermedten, hogy kesztyűs kézzel bánjanak velük.

A jégbor készítés titka, hogy -5 °C alatt a víz kifagy a bogyóban és a must természetes úton koncentrálódik, beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz, lehetőséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére. Akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A mi hőmérsékleti viszonyaink között ezért kell a szüretet már éjszaka elkezdeni.

A jégbor szüretet a Vylyan birtokon január 10-én (péntekről szombatra virradó) hajnali 1 órakor kezdik a jósolt mínusz 10 fok alatti hőmérsékleten, Michelin-babának beöltözve, fejlámpával felszerelkezve a Pillangó dűlőben.

Szívesen látják azokat az érdeklődőket, akik elég bátorságot éreznek magukban, hogy velünk tartsanak!

Jelentkezés, információ Ipacs Szabó Istvánnál a 30/219-02-91-es számon.