Kérem Várjon!
Cikkek
Tököt, gesztenyét, őszi csemegét!
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 October 05.

Erre a hétre a borfesztiválok forgatagában megfáradt kalandoroknak gasztronómiát ajánlunk. Ősz van, ezt érezzük is, estére lehűl a levegő (jobban is esik már egy pohár vörösbor...), őszi csemegéknek rendeznek fesztiválokat szerte a környéken. Két somogyit emelünk ki, a Balaton déli partján a tök mellett azért bort is találhatunk, Kadarkúton viszont gesztenyéből is készítenek likőrt! Jómagam mind a tököt, mint a gesztenyét nem kicsit kedvelem, szóval már csak választani kell a hétvégére, a kettő közül melyik fér bele. Vagy mindkettő? Aki nem tud dönteni, annak ajánlunk még egy lehetőséget, Baranya határon túli részéből, ahol tradicionális helyi ételek hetét rendezik.

Október tizedikén, szombaton harmadszor rendeznek Gesztenyés Napot Kadarkúton. A rendezvény középpontjában idén is a növényvédelem és a gasztronómia áll, de fontos szerep jut a kultúrának és a szórakozásnak is. Olyan különlegességekkel lehet itt megismerkedni, mint a gesztenyekrém, a befőtt, kandírozott gesztenye, de a készételek között is a gesztenyéé a főszerep.

Az egész napos programok azok, amelyek minden kilátogatót érdekelhetnek, mint például a kulináris élvezeteket nyújtó gesztenyés ételek és gesztenyés termékek kóstolási és vásárlási lehetősége. Gesztenyelikőr, kandírozott gesztenye, gesztenyepálinka is kapható lesz, valamint természetesen sült gesztenye és gesztenyés sütemények. Ebédre Molnár Róbert, a Corso étterem mesterszakácsa fog főzni, valamint Kalla Kálmán, a Gundel volt mesterszakácsa is részt vesz a rendezvényen, értékes tanácsaival segítve az ételt készítőket.

Hogy ne minden csak a gesztenyéről szóljon, hanem egy egész napos vásár érzését keltse a látogatókban, közeli térségekből érkeznek kiállítók, akik a vásárlók kérdéseire szívesen válaszolnak, és arcukat, nevüket is adják termékeikhez. Tavaly többek között kiállított a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, gyógynövényeket, gravírozott üveg tárgyakat, parafinból készült virágokat, BIO mézet, rongyszőnyegeket, gombás mirelit termékeket lehetett vásárolni, beszélgetni lehetett a hencsei European Lakes Golf & Country Club képviselőjével, valamint friss gyümölcsöt, illetve lekvárt is lehetett kóstolni. Olyan kuriózum is megtalálható lesz, mint a szarvasgomba. A Szent László Szarvasgomba Lovagrend Budapestről érkezik, programjaik között szerepelni fog kiállítás, kóstoltatás, árusítás, bemutatók és árverés is, melynek bevételeivel karitatív célokat szolgálnak.

A kulturális programok közül kiemeljük Berecz András  meséit, elbeszéléseit. Zenélni fog a Kaposvári Zeneiskola Fúvószenekara, egész napos játszóház várja a gyermekeket, valamint idén is lesz póni lovaglás, légvár és csúszdázási lehetőség.


Október második hétvégéjén tizenegyedik alkalommal rendezik meg Balatonboglár szőlőskislaki városrészében a magyar néphagyományokat népszerűsítő Tökfesztivált. A Különleges asztali örömök Somogyban rendezvénysorozat keretén belül ötödször vesrengenek egymással a Tökéletes tökételek. A magyar néphagyományokon alapuló töklámpás-készítés vidám, őszi hangulatához járulnak hozzá az ínycsiklandó tökételek. A vállalkozó kedvű csapatok idén is ínycsiklandó tökételekkel kápráztatják el a zsűrit és a nagyközönséget. A főzőversenyen többek között tökbóléval, töklecsóval, tökpástétommal, sütőtökkrémmel kínálják az idelátogatókat, az elmaradhatatlan tökös-mákos rétessel megkoronázva a délelőttöt.

Kézműves játszóház, kisvonatozás, íjászat, táncház, kézműves vásár, bál, töklámpáskészítés- és verseny valamint több családi program várja a látogatókat. Az est folyamán több száz töklámpás, mint megannyi szentjánosbogár világítja meg Szőlőskislak utcáit. Vajon milyen egy világító tökmobil, tökföldgömb, tökgomba, töksüni, Hamupipőke tökhintaja, a Hupikék törpikék tökből, tökvárkastély tökszellemekkel, netán egy tök-váza tökvirágokkal?

A sötétség beálltával kisvonat szállítja körbe az ámuló vendégeket Szőlőskislak utcáin. A házak udvarain lévő lámpások varázslatossá teszik a falut. Életnagyságú tökcsősz, a  Magyar népmesék motívumai, Pinokkió, és még számtalan figura elevenedik meg ezen az estén. 

Ezen a hétvégén Légli Géza és barátai is várják a borbarátokat a Kislaki Borkertbe! A tökre fáradó borbarátok vigaszáról Tamás Ervin és Légli Géza, a gasztronómiáról Csapody Balázs és a Kistücsök étterem, a kultúráról művészbarátaik gondoskodnak. Részletes program a legligeza.hu oldalon.


Vörösmarton október kilencedikétől rendezik meg a Tradicionális Baranyai Ételek Hetét a Josić Pince Étteremben. Tizenhetedikéig megkóstolható lesz többek között a pácolt folyami hal, a szárított hússal készült leves, füstolt harcsa roston vagy a hagyományos halpaprikás. Mindehhez természetesen elsősorban a saját boraikat kínálják, ami nem rossz választás, legyen az olaszrizling, baranyai siller vagy egy frissen is izgalmas cabernet sauvignon, mindeképpen jól illeszthető a menühöz. Este természetesen zene mellett kóstolható mindez, cigányzenekar játszik, a hagyományokhoz illően tamburán.

Pénteken és szombaton a pincészet ingyenes buszjáratokat indít a étterembe Eszékről, a magyar oldalról sajnos meg kell oldani a közlekedést és absztinens sofőrt találni, de elhihetik, megéri. Déltől este tizenegyig tartanak nyitva, ajánlott az asztalfoglalás, nekünk nemrégiben pénteken már nem sikerült szombatra, sem vasárnapra szabad asztalt találni a mintegy 150 fős étteremben...


Ami még ajánlunk erre a hétre:

Október 10., szombat

Bikácsi bolond lakodalom
Bikács, Tolna megye

Kukoricás Nap
Szentlászló, Baranya megye

Szüreti felvonulás és bál
Nagydorog, Tolna megye

Szüreti felvonulás
Magyarhertelend, Baranya megye

Ligeti tökölés
Liget, Baranya megye

(Forrás: www.baranyaikultura.hu)