Kérem Várjon!
Cikkek
Túrabor
A Dobogó legfelső fokán
WT
2011 April 19.

Kevés annyi lélekemelő pillanat van borozásaink során, mint egy gyalogtúrát követően a piknik-kosárból (na jó, hátizsákból) elővenni egy palack jó bort, néhány poharat, és a fűbe heveredve, ideális esetben akár még szőlőtőkék között koccintani. Rendhagyót borbemutató rendezett a kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a múlt héten, új dűlőválogatását a bor elsődleges születési helyén, azaz az 1992-ben telepített cabernet sauvignon tőkék között kóstolhattuk meg. A Vylyan jóvoltából, némi túrázás által, így aztán mi is feljutottunk a Dobogó legtetejére. A csúcson még a Nap is kisütött.

A pincészet legújabb dűlőválogatásának bemutatójára szóló meghívóban ez állt: túracipő kötelező. Mivel Pécsett egész éjjel, sőt még induláskor is esett az eső, ezt a kitételt inkább csak a hecc kedvéért teljesítettem. Nem gondoltam, hogy a rossz időben tényleg szükség lesz a "játszós ruhára". A Vylyannál viszont tényleg tudhatnak valamit, hiszen Kisharsányba érve már ragyogó napsütés fogadott bennünket. Közel százan vágtunk neki - rövid reggeli és pár pohár friss rozé elfogyasztása után - Debreczeni Mónika birtokigazgató vezetésével, hogy meghódítsuk a pincészet melletti Dobogó-hegy csúcsát.

A Cabernet Sauvignon-tanösvényen két akklimatizációs tábor segítette a feljutást. Az 1-es alapozó táborban,  még a szőlőtőkék közt a 2009-es és 2008-as cabernet-ket kóstolhattuk, majd Ipacs Szabó István főborász mesélt röviden a pincészetről, a cabernet-ről és a Dobogó-dűlőről is.

A 2. tábornál a Duna-Dráva Nemzeti Park túravezetője mutatta be a szigorúan védett természeti terület élővilágát. Az előadás közben újabb két Cabernet Sauvignon, a 2007-es és egy évvel idősebb társa került a poharakba. Ekkortól már egyre nagyobb önbizalommal vágtunk neki a csúcs meghódításának. Az erdős-sziklás részen persze nehezebben ment az előrejutás, de bár a tüdőnkből néha elfogyott a levegő, végül veszteség nélkül, mindannyiunknak sikerült a csúcshódítás.

Gyönyörű kilátás tárult a pionírok szeme elé: balról a Szársomlyó, jobbról a Vylyan Dobogó 2006. A pincészet utolsóként piacra kerülő 2006-os dűlőválogatását méltó helyen, a névadó hegy csúcsán mutatta be Ipacs Szabó István. A rendkívül alacsony tőketerhelés és a 18 hónapos érlelés hivatott biztosítani, hogy tényleg ez legyen a pincészet legkiválóbb CS-bora.

Sokáig nem akaródzott elhagynunk ezt a kellemes helyet, de a finom étel ígérete nagy hajtóerőnek bizonyult, így csapatunk a lejtmenetet is sikerrel vette, hogy további borok és ételek mellett beszélhessük át a kirándulás élményeit. Természetesen Pécsre visszaérve még mindig esett az eső.