Kérem Várjon!
Cikkek
Vince, címke, pince
Vince-nap és díjátadó
RMP
2009 január 19.

Többszörös apropója volt annak, hogy január 17-re vendégjárást szervezett a kisharsányi Vylyan. Vince-napi ünnepséget tartottak, eredményt hirdetettek a mondapályázaton, és a klasszikus borcsalád címkéinek többsége is debütált.

Vendégek, díjazottak és a Vylyan-kollektíva kora délután már melegített a Vince-napi szertartások közös, szabadtéri lebonyolítására. A pécsi BorCanto együttes hegedűje a hidegben elhangolódott, ekkor mesélt mindenkinek Balogh Kornél szőlész arról, mi a Vince-nap jelentősége egy pincészet életében.

Fotó: Wéber Tamás
Debreczeni Mónika birtokigazgató és a BorCanto együttes


Vesszőt vágnak, ha kicsordul vince, tele lesz a pince” – sallangmentesen ez volna a lényege egyébként a szokásnak, és minden nyugtalankodót megnyugtatunk, kicsordult, idén is biztosan lesz bor a Vylyan pincéjében.

A szőlőben még elásott borra és fellógatott hurkára vadásztak, lassan azért ideje volt visszaindulni a melegbe. Ismeretes, hogy a A Vylyan „Classicus” borcsaládja 2008 őszétől megújult címkékkel jelenik meg, és ez alkalomból a Vylyan nyereményjátékra hívta az érdeklődő borfogyasztókat.Fotó: Wéber Tamás
Nagy Bandó András, Ipacs Szabó István, Iványi Emese

 

Voltak bőven, a mondapályázatra több mint 80 pályázat érkezett, a díjat nyert első hat helyezett közül többen is jelent voltak a pince fogadóterében tartott díjátadón. A zsűri tagjai Bächer Iván író, újságíró, László Ágnes újságíró, Méhes Károly költő, újságíró, Nagy Bandó András humorista, író, Nagy Sebestyén műsorvezető és Pécsi Borozó magazin szerkesztősége voltak.

 

Fotó: Wéber Tamás

 

A heterogén testületet hangja az eseményen Nagy Bandó András zsűrielnök volt, fődíjas alkotását pedig felolvasta a Szegedről érkezett fiatal író, Király Levente (képünkön). Pályamunkája címe „Miért a Harsányi bor a legjobb a világon” volt, és nem rokona az azonos nevű szegedi színésznek.

Még a díjátadó alatt, majd a siklósi A Borozóban előkerültek a Vylyan klasszikus borcsaládjának új címkével díszített palackjai, amelyek az eredeti monda szereplőinek ihletésére születtek. Mi az eseményen egészen konkrétan Rizlinget, Rozét, Portugiesert és Chardonnay-t láttunk megújulva.

A Vince-nap egyébként élő hagyomány a Villányi-borvidék és a régió pincéiben, bár elsősorban a közösségen belül, kevesen hívnak vendégeket is az ünnepségekre. A pontos napján, január 22-én néhány helyen, így például Mohácson és Szekszárdon rendeznek majd ünnepséget.

 


A NYERTESEK:

 

1. Király Levente Mér' a harsányi bor a legjobb a világon?

2. Szabó Tamás A hegyen 

3. Zsoldos László A Fekete – hegy legendája

4. Szász Zsuzsa Legenda

5. Kisslaki László Ördög vigye a nősülést

6. Pécsváradi Antal Arról, hogy hogyan és hol honosodott meg a szőlőkultúra Pannóniában avagy a a thrákiai Athanász kalandjai

A győztes írások letölthetőek innen.

KÜLÖNDÍJAK:

Nagy Márton - Pécsi Borozó különdíja
Anti Legenda - Pécsi Borozó különdíja

Címkék
Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb