Kérem Várjon!
Hírek
Viszlát Gaga Ivanović
Pótolhatatlan veszteség érte a szerb boréletet.
bori
2020 december 09.
Tragikus hirtelenséggel elhunyt a szerb borászat egyik legismertebb arca, Dragoslav Gaga Ivanović. Az elmúlt években többször is jártunk nála, most rá emlékezünk.

A végtelenül szerény és örökké mosolygó borász legendás házigazda volt, ahogy erről lapunk főszerkesztője, Győrffy Zoltán is beszámolt néhány éve egy print lapszámban:

"Nem kellett messzire mennünk, a város szívében találjuk az Ivanović pincészetet. A családi borászatot 1919-ben alapították, Dragoslav Gaga Ivanović a jelenlegi generáció, aki 1996 óta foglalkozik komolyabban a borral. Jelenleg évi hatvanezer palackot készítenek, a saját 3,2 hektár mellett mintegy tíz hektárról vásárolnak fel. A fő profil a prokupac és a tamjanika. A 2017-es fehér friss illatú, jó savakkal, kortyban visszafogottabb aromatikával, a 2016-os vörös (amibe azért kerül majd tizenöt szézalék merlot és cabernet sauvignon) elég gyümölcsös, érett, jóivású bor szép struktúrával, jól passzol a bárányhúsos gyuvecshez, amivel házigazdánk készült. 

Órákon át folyt a diskurzus ételekről, borokról, velünk volt Igor Luković, a belgrádi Vino i Fino magazin főszerkesztője, került az asztalra remek ajvár, finom házi sajtok, némi kajmak, saját sütésű kenyerek még a gyuvecs előtt, Gaga szabadkozott, hogy nem volt ideje készülni, mert szüret van, de pazar minden, a borok legfőképp, ráadásként jön a ½ néven futót tétel, fele prokupac, a többi merlot és cabernet, az évjárat 2016, érett, fajsúlyos anyag, még várni érdemes vele."

A Pécso Borozó szerkesztője, Ercsey Dániel is többször járt a pincészetben, a 2019-es látogatásáról így írt:

"Este fél kilenc körül érkezünk meg Aleksandrovacba, Gaga Ivanovic borászatába. Már vagy 10 helyi borász vár ránk, bele is csapunk a lecsóba és a nyolc órás buszozás után, a derekunkat és a vádlinkat tapogatva nekiülünk a 40 boros kóstolónak. A tamjanikák (sárgamuskotály) közül a Podrum Čokot Tamjanika Experiment 2018 és a házigazda Ivanovic Tamjanika 2018 tetszik leginkább, előbbi penge savaival és frissességével, utóbbi elegáns, virágos jegyeivel hívja fel magára a figyelmet.

Végül, úgy éjféltájban, amikor a kóstoló végére érünk, eljön a vacsora ideje is. Két hideg előétel, két meleg előétel és egy főételnek gondolt csirke után még hús kerül a grillre, bor a poharakba és amikor én már úgy érzem, hogy lehetetlen többet enni és inni és mindjárt elájulok a fáradtságtól, még előkerül az édesség és az eddig rejtegetett édes bor, a szerbek pedig, hajnali kettőkor, felébredni látszanak, mintha csak most érkezett volna el az ideje a beszélgetésnek."

Utoljára alig néhány hónapja jártunk Gaga portáján, csibészes mosolyával mesélt a terveiről és mutatta meg az első tiszta prokupacot, amivel piacra készült lépni. Csodálatos bor volt!

"Gaga Ivanović a szokott módon vár, a frissen sült kenyér, a mindenféle krém és pástétom és a szilvás rétes elképesztően finom, ő maga pedig a város legsármosabb vendéglátója. Végül a helyi bormúzeumban zárjuk az estét, az aleksandrovaci nobilitások felvonulnak, beszédeket mondanak, aztán indul a szabadtéri kóstoló élőzenével."

A szerb borászat egy nagy formátumú borászt, de ami sokkal fontosabb, egy igaz barátot veszített el! Gaga, nyugodjál békében!

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31
banner
Programok