Kérem Várjon!
Cikkek
Vörös tavasz
Egy karton vörös: Vesztergombi Pincészet (Szekszárd)
Győrffy Zoltán
2021 April 27.

Múlt héten szinte teljes sort kóstoltunk Vesztergombi Ferenc és Csaba boraiból, volt vagy 17 tétel, abból szemezgettem egy karton vöröset, ha netán pont hat palackra volna gusztusunk, legyen rá kész ajánlatunk.

De nem rontunk rá rögvest a vörösökre, kell egy kis bevezetés. Induljunk el egy fehérborral. Kóstoltuk az Ezertőkés Olaszrizling 2019-et is, de az nem indító bor, ott komoly az anyag, komoly a hordó, szeretni kell a fűszeres, izmosabb fehéreket, hogy élvezni tudjuk, akár órákon át fejtegetni. Ide más kell:

Királylány 2020

Az előzenekar most a királylánykára épülő házasítás, amiben 16 százaléknyi cserszegi fűszeres konkrétan a fűszeres. Vagyis ez a fajta turbózza fel az illatokat, tesz hozzá parfümöt, virágot, de az egész szerkezet habkönnyű, friss, légies. Terasz kell hozzá, napsütés, madárfütty és a grill füstje. Magában, kis szódával, mindenhogy. 86/100 pont. 1600 forint.

Alapvetően ez most egy szubjektív válogatás lesz, értelemszerűen, hiszen az a helyzet állt fenn, hogy az utóbbi idők egyik legegyenletesebb szekszárdi sorát kóstoltuk, ahol inkább csak felfele voltak kilengések, lefele nem igazán ment erős ezüst alá semmi. Kezdjük egy klasszik tétellel. (A rozék most kimaradnak, pedig nem teljesítettek rosszul, ha jól emlékszem, olyan 86-88 pontok jöttek össze. De lesz rozé-tesztünk hamarosan…)

Cabernet Franc 2018

A klasszikus, alap vörösök sorában nekem ez volt a legkedvesebb. Gyümölcsös, szedres, nincs rátelepedve a hordó, van benne frissérzet, könnyedség, csúszósság. Nem egy mackós-cabernet, inkább olyan kezdő vörös, amikor a tavaszi napnyugta hűvöse elől a konyhaasztal köré ülünk és a vacsorához már egy olyan vöröset vennénk elő, ami nem követeli meg, hogy róla szóljon az este. 88/100 pont. 2500 forint. (A többi alapvörös közül a kékfrankos és a cabernet sauvignon 86, a bikavér 87 pontos lett.)

Cabernet Franc Kerékhegy 2017

Akkor egy dűlőválogatás következzen a sorban, mit tud a fajta egy szinttel feljebb. Mit árul el róla honlap?

„Telepítés: 2007, 1,5ha, 4500 tőke/ha, középmagas kordon művelés. Szüret október közepe. Érlelés 300l és 500l tölgyfahordókban 24 hónapig, 6 hónapig palackban. A Kerékhegy Szekszárd egyik legnagyszerűbb dűlője. A 260-290 m magasan található fennsík talaja löszös, gazdag vörös agyagban és több helyen fellelhetők apró mészkő maradványok.”

Érett gyümölcs, szép, édes hordófűszer. Feszes szerkezet, kortyban selymes, kávé, kakaó, egy csipet kardamom és szegfűszeg, telt, krémes, hosszú. Nem dobta el a savakat sem, de ez egy tipikus dél-pannon franc, ne a cool climate jegyeket keressük. Szépen nyílik, finom részleteket fedezhetünk fel kortyról-kortyra. Nagy bor, még fiatalon, de mér élvezhetően. 92/100 pont. 14.000 forint. (Kóstoltuk a többi dűlős fajtabort is, azoknak még több idő kell, mire nem csak a struktúra, a tartalom jelenik meg, hanem a finomságok, az ékszerek is megvillannak. Jelen állapotban a Kétvölgy Kékfrankos 88, a Bodzás Merlot 89, a Kerékhegy Shiraz 86, a Bodzás Cabernet Sauvignon 90 pontot érdemelt ki.)

Szent László Bikavér 2017

A Szekszárd védőszentjéről elnevezett bikavér talán a legmodernebb szerkezetű bor mindegyik közül. Cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos és kadarka van az összeállításban. Mély rubin szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szeder és kevés málnás étcsoki, rózsabors és fekete bors. Szájban közepesnél nagyobb test, feszes tanninok, kerek savak, a korty jól iható, gyümölcsös és hosszú. Nem kell túlmagyarázni, ebben a formában a bikavér érthető és élvezhető. 92/100 pont. 5990 forint.

Turul 2016

A klasszikus borok csúcsán a Turult találjuk, jó pár éve létezik ez a cuvée és valahogy egybe forrt Vesztergombiék nevével. Nem véletlenül. Az illat szépen nyílik, kávé és hordó, bors és némi virág, erdei gyömölcsök. Kortyban visszafogott intenzitás, de komplexitásban pótolja. Keleti fűszerek és friss füge, vajkaramella és áfonya. Nincs benne túlzás, viszont nagyon egyben van, egészestés élmény. Kicsit old school, ha hipszter nyelved van, de azt nem lehet letagadni: van benne élet és élmény. 91/100 pont, 4000 forint.

Csaba 2017

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Itt felerősödött a hümmögés a pohár felett. Mély, érett, erdei gyümölcsös, finomfűszeres illatok. Kávé, gránátalma, szeder, vanília, szilva, csillagánizs. Egységben van az illat és a zamat, széles és hosszú a korty, van benne robusztusság és van benne elegancia. Komplex bor, sok tanninnal és nagyon nagy potenciállal. A két utolsó bornál mindenki a magasba vitte a pontokat, de nem volt egység, kinek melyik tetszett inkább. Mindenesetre itt jár a 93/100 pont. 6790 forint.

Vintage 2017

Öt fajta: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, shiraz és természetesen kékfrankos. Mély rubin szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szederlekvár és vanília, szerecsendió és szegfűszeg. Közepesnél nagyobb test, feszes és sűrű tanninok, kerek de szép savak, az ízben sok fekete bogyós gyümölcs. A lecsengésben bors és szeder. Nagy bor, még nagyon az útja elején. Bár van még benne kilengés, mindenképpen kilencven pluszos tétel, most a csapat 94 pontra emelte fel, szerintem el is jut oda, de ezt a bort én még elfektetném. Arra a játékra is alkalmas, hogy egy kartonnal elvermelünk belőle és évente vesszük elő, meglesni, hogy fejlődik, annyi biztos van benne még. 94/100 pont, 14.000 forint.