Kérem Várjon!
Hírek
1000 rozé hosszúlépés Villányban
x
2014 July 15.
Rozéba öltözik Villány július 18-án és 19-én, hogy az országban egyedülálló módon ünnepeljék a rozé borokat. A Villányi borvidéken harmadik alkalommal rendezik meg a népszerű Rozé Fröccs Fesztivált. Az ingyenes programokon évről-évre rengeteg látogató vesz részt, a rendezvény fénypontja a koncertek, kulturális- és sportprogramok mellett kétségkívül az 1000 Rozé Hosszúlépés futóverseny.

Az ország legvidámabb és legszínesebb borfesztiválja címre joggal pályázó rendezvény azért jött létre, hogy méltó módón ünnepelje a borvidék az egyik legnépszerűbb magyar borfajtát. A fesztivál különlegessége az 1000 Rozé Hosszúlépés futóverseny. A már jól ismert jelmezes versenyt július 19-én, szombaton 17 órától rendezik meg a megszokott 3 km-es távon. Igazi karneváli hangulatban, kongás felvonulás kíséretében mérhetik össze gyorsaságukat az indulók. Nemcsak sportteljesítménnyel lehet nyerni: a versenyzőknek 18.30-kor Rozé Szépségversenyt hirdetnek, ahol a legeredetibb, legrozésabb jelmezeket viselők között értékes nyereményeket, villányi rozéválogatást sorsolnak ki.

A Rozé Fröccs Fesztivál a rozé bor karakteréhez illeszkedő fiatalos, lendületes programokat ígér. Már most érdemes a szabadnapokat kivenni, s betervezni a borvidékre való látogatást, ahol a nagyobbakat frissítő, jéghideg és igazi villányi rozéból készült fröccs, a kisebbeket pedig málnaszörp várja. A szervezők szakmai programokkal is készültek: a borászokat buborékos konferenciára és a gyöngyöző borok országos versenyére várják, a fesztivál borakadémiáján pedig a nagyközönség is „belekóstolhat” a rozékészítés kulisszatitkaiba a fiatal borászokkal beszélgetve.

A pezsgés július 18-án indul, amikor is hazánk egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiválzenekara, az Irie Maffia lép színpadra. Szombat este, július 19-én az Anima Sound System, majd a Ladánybene27 is koncertezik, az éjszakai party hangulatát pedig az Anima Sound System DJ-SET-je, Prieger Zsolt és Németh Gergely biztosítja.

Természetesen az OFF programokból sincs hiány. Lesz kézműves és népművészeti vásár, sportprogramok, X-Jump, mászófal, játékos vetélkedők, foglalkozások, ismeretterjesztő workshopok, gasztronómiai és kulturális programok, de éjszakai kiránduláson is részt vehetünk, vagy éppen gyakorlott túravezetőkkel kirándulhatunk a Szársomlyón.

A rozérajongókat idén fesztiválbusz szállítja Pécs és Villány között. Pénteken busz indul Pécsről, az Árkád Rákóczi úti buszmegállójából 20 órakor, ami az esti koncertet követően 23 órakor indul vissza Pécsre a Rendezvénytérről. Szombaton 18.30-kor indul Villányba, 23.30-kor pedig vissza Pécsre.

Érdemes lesz a buszokat választani a közlekedésre, mert a menetjegy mellé rozéfröccs bón jár ajándékba, melyet a fesztiválon lehet beváltani.

A fesztivál a Vidékfejlesztési Minisztérium HUNG-2013 pályázatán nyert támogatásból valósul meg, célja a villányi bor, a fröccs és a szóda, mint hungarikumok népszerűsítése.

További információ: www.villanyirendezvenyter.hu

Rozé Fröccs Fesztivál

Villányi Rendezvénytér, 2014. július 18 – július 19.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Buborék a palackban – A szódásüveg története
A helyi gyűjtők szódásüvegeiből rendezett kiállítás július 1-20. között tekinthető meg a Villányi Rendezvénytéren.

Rozé Fröccs utca

Magyar Kézműves utca – Népművészeti vásár

július 18. péntek

10.00 Borverseny
Gyöngyöző borok országos versenye.

14.00 Széndioxid és a bor
Szakmai előadások.

18.00 Helyi termékek boltjának megnyitója

Cím: Villány, Rákóczi Ferenc u. 1-3.

19.00 Fröccskultúra – Betűbe zárt szomjúság – Irodalmi séta a fröccs körül
Irodalmi szemelvények Füsti-Molnár Éva színművésznő előadásában zenével, bonbon és borkóstolóval fűszerezve.
Belépő: 2500 Ft

21.00 Irie Maffia koncert

23.00 DJ TOM-I

július 19. szombat

9.00 Bakancsos Fröccstúra
Kivételes lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy képzett túrvezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a villányi borvidékre. Találkozási pont: Szoborpark. Táv: 4km. Javasolt minimális korhatár: 5 év.

10.00 – 18.00 Alma Gyerek Fröccs – Gyermek népművészeti játszóház

10.00 Jóga

11.00 Zumba
Együttműködő partner: Life1 Fitness.

14.00 Borakadémia
Szakmai beszéltetés fiatal villányi borászokkal a borvidék borairól, borkultúráról, a borkóstolás rejtelmeiről, valamint a bor és az egészséges életmód kapcsolatáról, nem csak borszakértők számára. Résztvevő borászok: Kiss Gábor, Kvassay Levente, Szende Gábor. A beszélgetést Labancz Richárd borász-boríró vezeti.

10.00-18.00 Életmód tábor – ismertterjesztő előadások

10.00-14.00 Öko játszóház és interaktív kiállítás kicsiknek és nagyoknak. – Zöld-Híd Alapítvány foglalkozása.

14.00 Mindennapi mérgeink. Minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni kell. – Dr. Forrai Márta, címzetes főorvos, természetgyógyász előadása.

15.00 Boldog bőr, avagy nem mindegy mit kenünk a bőrünkre. - Göcsei Kamilla, a Happy Skin natúrkozmetikumok gyártójának előadása.

16.00 Gyógyszerek nélkül természetesen. – Keserűné Márton Éva fitoterapeuta előadása.

17.00 Jelmezes futás – 1000 Rozé hosszúlépés Villányban
A közel 3 km-es távon fröccs és málnaszörp frissítők várják a résztvevőket, akik zenés kongás felvezetéssel futhatják végig a távot.
Regisztráció: 10.00-16.30.

18.30 Rozé szépségverseny
A futóverseny legötletesebb viseleteinek szépségversenye. 

19.00 Eredményhirdetés

19.30 Anima Sound System koncert

19.30 Éjszakai bakancsos túra
A jelentkezők túravezető kalauzolásával járhatják végig sötétedéskor a villányi Templomhegyet egészen a kilátóig, ahol megcsodálhatják a naplementét. A hazafelé vezető úton az éjszakai erdő sajátos hangulata, a csillagos égbolt és a települések fényei kísérik a túrázót. Javasolt minimális korhatár: 10 év. Találkozási pont: Villány – Vasútállomás. Táv: 1 km. A programon csak saját felelősségre lehet részt venni!

21.30 Ladánybene27 koncert

23.30 Anima Sound System DJ-set

OFF programok: Vizes játékok, KINECT játékok, X-JUMP, mászófal, sportprogramok, olvasóliget.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!