Kérem Várjon!
Hírek
A Bussay Örökség
magyardorka
2019 október 11.

Ebben az esetben mindenképpen nagybetűvel írandó ez a szó most, hiszen egy különleges bor kapta ezt a nevet, egy olyan furmint, amit néhány szerencsés megkóstolhatott. Erre adott kivételes alkalmat a Bussay Pincészet 30. születésnapja – melynek ünneplésére október 3-án került sor, a VinoPiano Borbárban.

Kicsit olyan érzés kerített hatalmába, mintha a Szabó István rendezte „A napfény íze” című filmje éledne újra – hiszen a különleges, tíz esztendős furmint története is kalandosnak mondható. Az egykori Kerkaborum területén termett szőlőből került hordókba Bussay László bábáskodása mellett, majd maradt ottfelejtve szinte a pincében – várva sorsa jobbra fordulását. Ami aztán elérkezett. A bor a 2018-as év végén palackba került és immáron nevet is kapott: Örökség. Alig több mint háromszáz palackkal van belőle. Mély borostyánszíne kristálytisztán ragyog, illatában fűszeres jegyek keverednek mézzel, kerek, letisztult savakkal, hosszan marad a szájban. Igazi élmény volt megkóstolni – még néhány év biztosan benne van.

Bussay doktor pincészetét 1989-ben alapította, nem sokkal az után, hogy Pécset a zala megyei Csörnyeföldre cserélte – családjával egyetemben. A legenda szerint háziorvosként annyi rossz bort kapott, hogy megfogadta, hogy bebizonyítja - Zalában is lehet jó bort készíteni. A többi, már tudjuk, hogy történelem. Nemcsak, hogy sikerült neki, de neve a karakteres fehérek egyik védjegyévé vált, legyen az fajtabor, vagy házasítás.

A birtokot aztán – tragikusan korai halála után - lánya, Dorottya vette át, 2014-ben, aki 2017-ben, somlói származású borász férje mellett elkezdett azon dolgozni, hogy újragondolja az apai örökséget.

Dorottya mesélte, hogy sokáig nem akart az Örökséghez nyúlni, mert nem tudta, hogy mitévő legyen vele. Most úgy érzi, hogy a harmincadik születésnapon méltó ezzel koccintani – egy olyan borral, ami még édesapja keze nyomát viseli.

Szó esik a jövőről is: fehér és vörös házasításban gondolkodnak férjével, Tamással – hogy egyértelmű legyen a kötődés és a terroir fontossága Mura vörös és Mura fehér néven. A Mura fehérből kapunk kóstolót: olaszrizling alapon némi szürkebarát és rajnai rizling találkozik ebben a borban. A vörös házasításra még várni kell egy kicsit, de már készül az is.

Addig is egy pinot noir az, amit még megkóstolunk, csábítóan szamócás illatokkal, könnyű, szép testtel – egy csipetnyi hordóban érlelt borral gazdagította Tamás. A neve illik rá: Charmes. Az új ötletek, a tervek mellé új külső is társul - a palackok is új címkét kaptak.

Ne felejtsük el, hogy megízleltük a pezsgőt is, mely a Methode nevet kapta – könnyű, üdítő, olaszrizling alapon készült, Szentesi József bábáskodásával. Ünnepi ital. Harminc év, sok közös pillanat, baráti beszélgetések, szép emlékek – ez az Örökség.

Legolvasottabb
Legfrissebb