Kérem Várjon!
Cikkek
A medvehagyma három csodája
Vendégposzt Orfűről
Kaufmann Balázs
2010 április 11.

Aki még nem tudja, mit csináljon vasárnap, ne habozzon: ma is színes programokkal várja a Medvehagyma Fesztivál! Kedvcsináló gyanánt vendégposzt Orfűről, de érdemes készülni a receptversenyre is. A medvék bőrére azonban ne menjen senki: az állatvédőknek köszönhetően (szerencsére) a medvebocsokat nem utaztatták le. (A cikk végén néhány jó tanács medvehagyma szedéshez.)

Az első csoda csak az ismeri, aki evett már medvehagymát. Ezt a növényt számtalan formában lehet fogyasztani. Egyszerű salátaként, pesztóként, túróba keverve, vagy éppen pogácsába sütve. A könnyed fokhagyma íz az, ami miatt vonzó lehet a szakácsoknak. Bármilyen formában kerül az asztalra, biztosak lehetünk benne, hogy egészséges ételt fogunk enni. A medvehagyma ugyanis – tudományos megfigyelések, sőt doktori disszertáció szerint is – több betegség kialakulását is megelőzheti. A benne lévő szerves kénvegyületek vérnyomáscsökkentő hatásúak, lassítják a koleszterin lerakódások kialakulását és így számos szív-, és érrendszeri betegséget lehet vele megelőzni. Persze a népi megfigyelések ennél jóval több, csodálatos gyógyulást köszönnek a medvehagymának. Eszerint, ha a bőrön külsőleg használjuk, megelőzhetjük például a gombás megbetegedéseket.

A második csodát az ismeri, aki járt már az orfűi Medvehagyma Fesztiválon. Emlékszem gyerekkorom Orfűjére. A 600 lelket számláló faluban nyaranta egy-egy napon tízezren töltötték a szabadidejüket. Akkor még messze volt a tengerpart, így a helyi strand fogadta ezt a nagy tömeget. Van vagy tizenöt éve, hogy utoljára ekkora tömeggel találkoztam Orfűn. A medvehagyma fesztiválon azonban nagy meglepetésre, ha nem is tízezren, de ezer látogatónál többen jöttek. Az pedig a helyszínül szolgáló Kemencés udvarban bizony tömegnek számít. Már-már egy kicsit sokan is így az első napon. Az előadások után az ebéd tucatnyi menüjéből száz ember akart egyszerre jólakni, így nekik egy már-már végeláthatatlan sort kellett kiállniuk. Legalább aki kivárta, a kézművesek, és könyvárusok bódéjában vásárolhatott emléket magának.

A harmadik: a fesztivál szervezője azt állítja, vele is csodát tett a medvehagyma. Amióta eszi, azóta nem volt beteg. Aki ide ellátogatott, Pécs felé haza biztosan szedett magának a Nyugat-Európában már védett növényből.Hogyan szedjük a medvehagymát?
(a szerk.)

Apropó védettség. Magyarországon még nem védett a medvehagyma, ezért közös felelőségünk, hogy óvjuk is. Szóval szedéskor ügyeljünk rá, hogy a gyerekek ne tapossák le a növényeket, és egy-egy növény levélzetét sose szedjük le teljesen. Mindig annyit szedjünk, amennyit fel is használunk, egy, két levélről többet ne gyűjtsünk be. Legjobb, ha ollóval vágjuk le, így a hagyma életben marad, s jövőre is kihajt.  Virágzás után ne bántsuk már. És véletlenül se keverjük össze az őszi kikericcsel, meg a gyöngyvirággal.
 

Legolvasottabb
Legfrissebb