Kérem Várjon!
Cikkek
Az Olvasókör legjobb borai
Mohácsi Sokac-borverseny
emzé
2010 március 25.

Mit tagadjuk, vannak kedvenc borversenyei az embernek. Az idén fennállásának 105. évét jegyző Mohácsi Sokacok Olvasókörének borversenye ezek közé tartozik, így ahogy tavaly, úgy most is örömmel vettük a felkérést a borbírálatra (főként, hogy a Vince-napon nem lehettünk ott személyesen). Azt sem titkoljuk, hogy a mohácsi borok különösen közel állnak a szívünkhöz, a maguk őszinteségével, letisztultságával, olykor ivóságukkal, olykor pedig (néha meglepő) nagyságukkal. 

A környéken még kevesen foglalkoznak minőségi borok palackozásával, pedig a szőlőtermő-területek minősége, a borkészítés öröksége több híres pincészetet feltételezne. Az otthoni fogyasztásra, vagy folyóbort készítő kistermelők közül többen igazi könnyed, élvezhető borokat tartanak a hordóikban, melyeken keresztül tán a legjobb a rálátás az itteni kínálatra.


A palackozó kevesek pedig újabban egyre többször bukkannak fel a Pannon Borrégió (vagy az ország) borversenyein, vinotékáiban, kilépve ezzel a helyben értékesítés bizonyos fokig hatékony, mégis korlátok közé szorított világából. Sokféle bor van hát itt, a könnyed, illatos fehér boroktól egészen a testes vörösökig szinte mindenki találhat (ihat) kedvére valót. Ehhez azonban alá kell szállni a pincékbe, ami azért már igényel némi utánajárást. Az autentikus élményt azonban csak fokozza, hogy meg kell dolgozni érte.A borverseny idén mintegy félszáz mintáját két zsűri bírálta el. Nagy arany minősítés nem került kiosztásra, aranyat viszont 11 tételért is hazavihettek. A legjobb fehérbor Tomin József Irsai Olivér 2009-e, a legjobb vörösbor a Bárdos Pince Cabernet Franc 2008-a lett. A legjobb termelő címet pedig Lauer Ádám vihette haza.


Az Arany minősítést elért borok:

 • Vörösek
  Bárdos Pince Cabernet Franc 2008
  Bagó Béla id. Cabernet Sauvignon 2009
  Horváth Zoltán Kékfrankos 2008
  Horváth Zoltán Vegyes vörös 2009
  Horváth Zoltán Cabernet Franc 2008
 • Fehérek
  Tomin József Irsai Olivér 2009
  Czeiner József Hárslevelű 2009
  Lauer Ádám Chardonnay 2009
  Lauer Ádám Vegyes fehér 2009
  Tomin József Rizlingszilváni 2009
 • Rozé
  Horváth Zoltán Rose 2009
Legolvasottabb
Legfrissebb