Kérem Várjon!
Cikkek
Bagoly a mandulafa ágán
Napi mandula: Bagolyvár étterem, Pécs
Győrffy Zoltán
2008 November 25.

A tettyei busz végállomásától alig pár méterre, és végre felújított, asztaltúton jutunk el a Bagolyvárba. Ha gyalog jöttünk volna, bizony megéheznénk eddig a Belvárostól felfele vezető sétában, de autóval jövünk. Így az utat még jobban értékeljünk, viszont a Déli télben ettől függetlenül éhesek vagyunk: a kakaskirályt és a délvidéki kacsát mielőbb tányérunkon szeretnénk látni.

 

 

A Bagolyvár rendelkezik az egyik legizgalmasabb pécsi látképpel. Kelet felé elénk terül Baranya. Az étterem mellett itt fogadót is találunk, tizenkilenc gyönyörű, népviseletbe öltöztetett szoba várja a vendégeket, többek között kalocsai, sváb, sokác vagy matyó motívumokkal.

De mi nem szállunk meg, csak kései ebédre jöttünk a „várba”. Előételként úgy tűnik, a várurat szolgálják fel nekünk, hiszen kakaskirály húsával töltött rétest kapunk, amelyet tejszínes gombamártás kísér. Kell is hozzá, illik is hozzá. A darált hús óhatatlan szárazságát itt most a tészta és a mártás együttesen hozzák egyensúlyba, jól kitalált történet.

A kakasos rétes után vesszük csak észre, hogy az asztalokon már kis karácsonyfa jelzi, megkezdődött a visszaszámlálás, egy hónap sincs karácsonyig. „A sült kakas kukorékol, a sült kácsa kajabál, a sült hal vízbe ugrik”, idézünk fel egy délvidéki tanulmányt a sülthús-csoda példáiról a bácskai magyar és balkáni szerb folklórban. Mi most a kacsacsodára várunk, ami kisvártatva érkezik is. A pácolt mellet roston kisütötték, házi meggymártásban fürdették meg, mandulával ízesítették és mindehhez csillagos krokettet kínálnak. A meggymártás éppen olyan, ahogyan nagymamám készítette odahaza, így valóban van kis délvidéki stimmungja az ételnek. Külön dicséret a krokettekért, hogy nem egyen forma, hanem helyben készített, saját arculatú.

A desszert almás rétes, bár nekem némileg már a pite felé tart. A dió a tetején beleillik a képbe, nem sajnálták ki belőle a fahéjat sem. Ahogyan alma is van benne bőven, a tésztája puha, omlós. Laktató, kedves sütemény a végére, de nem kellhet versenyre a két korábbi fogással. A sütemény fölött jól elbeszélgetünk, lassan sötétedni kezd.

Felgyúlnak a város fényei, a panoráma még öt percre itt marasztal. Házias, jó konyha van itt a Bagolyvárban, néha érdemes feljönni egy jó vacsorára, egy mandulás menüre és egy gyönyörű kilátásra. Ez utóbbit grátisz biztosítják, de a déli téli tál is csak 2010 forint!

 

Bagolyvár Fogadó és Étterem

Pécs, Felsőhavi dűlő 6/1.
Tel.:   72/513-213 
E-mail: hotel@bagolyvarpecs.t-online.hu
Internet: www.bagolyvarpecs.hu
Nyitva tartás: H-V: 11.00-24.00


 

Receptek

 

Kakaskirály rétestésztában, tejszínes gombamártással

Házi rétestésztát készítünk és kinyújtjuk a szokásos módon. Darált kakashúst hagymán megpirítunk borssal és sóval ízesítjük, majd a rétestésztát megtöltjük vele. A tepsibe rakott rétescsíkokat tojás sárgája és tejfel keverékével bekenjük, fél óra sütés után a tepsiből kivéve felszeleteljük.

Közben finom tejszínes könnyű gombamártást készítünk és ráöntjük a rétes szeletekre oly módon, hogy a rétes fele szabadon maradjon a tányéron. Sárgaréparózsával, petrezselyemmel díszítjük.

 

Délvidéki mandulás-cherrys kacsa

A kívánt mennyiségre szeletelt kacsamellet szeletenként bekenjük áfonyalekvárral, majd egy edénybe készítünk olajat, melybe reszelt narancshéjat teszünk bele egy kevés kakukkfüvet, ebbe helyezzük bele a bekent kacsamellet úgy, hogy az olaj ellepje. Egy napig pácoljuk ilyen módon. Az étkezés előtt frissen roston megsütjük a kacsaszeleteket, s melegen tartjuk. Közben cukrot pirítunk, meggylével és magozott meggyel összeforraljuk, vörösborral és konyakkal felöntjük kevés sóval, cukorral és citromlével ízesítjük, végül kevés liszttel, tejfelesen behabarjuk. A héjától megtisztított mandulaszeleteket szárazon megpirítjuk, majd a tűzről levéve a mártásba keverjük. A roston kacsamell szeleteket elhelyezzük a tányéron, leöntjük a fényes cherry-mártással, s házilag készült burgonyakrokettel tálaljuk.


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.