Kérem Várjon!
Cikkek
Bazalt és friss balatoni szél
Borszeminárium a Pécsiközgázon: Badacsony
zoranka
2014 május 23.

A borszemináriumok első tanévét egy izgalmas kitekintés zárta, ezúttal a badacsonyi borvidéket hoztuk közelebb, Laposa Zsófia és Bence látogattak el a Pécsiközgázra, ráadásul saját boraik mellett a Badacsonyi Kör három tagjának boraival is megismerkedhettünk. 

Azt gondoljuk, csodára leltünk  a világ e kis zugában. A Tapolcai-medence még a sokat utazott emberek számára is különleges élményt nyújt, de számunkra még többet! Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról, honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető  mind a természet ereje, mind a  mögötte álló ember tudatossága. Szeretnénk megőrizni a borvidék értékeit, élni a terület által nyújtotta lehetőségekkel, fenntartani és előrevinni a badacsonyi bor hírnevét.

Ezzel az idézettel indult az előadás és kezdeném a beszámolót is. Előbb Zsófia tartott egy alapos Badacsony-ismertetőt, de a borkóstolás új aspektusaival is gazdagodhattak a szeminaristák. kezdjük mi is egy kis Badacsony-történettel:

Évmilliókkal ezelőtt a Balaton-felvidéket beborító Pannon-tenger legmélyén heves vulkáni tevékenység során jöttek létre. A hegyek bazaltláva páncéljuknak köszönhetően ellenálltak a szélnek, a jégnek és a mai napig tanúskodnak az eredeti felszín magasságáról. A hegylábi lejtőkön szétmorzsolódott vulkáni törmelék kiváló minőségű talajt biztosít a szőlőtermeléshez.

A Balaton-felvidék híres tanúhegyei: Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Köves-hegy, Gulács, Tóti hegy, Haláp valamint ezektől távolabb északra Somló-hegy, Kis-Somló és Ság-hegy.

A talajok kémiai és fizikai jellemzői a borok minőségének és egyedi jellegének kialakításában  fontos szerepet játszanak. Az egyes szőlőtalajok geológiai eredete is nagy hatással van a borok végleges ízének kialakulásában. A bor zamatát, jellegét, testességét legfőképpen az altalaj határozza meg, melynek intenzitása fajtánként eltérő mértékben érvényesül. A vulkanikus hegyeket nagyrészt pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja.

A grafikonokkal, fotókkal is illusztrált előadással párhuzamosan a borok kóstolását is elindítottuk, gyakorlatban is demonstrálva az elhangzó információkat.

Laposa Friss 2013

Bence: Nagyon friss, élénk szín, intenzív illat. Könnyed és fiatalos, 18 felett bárkinek ajánljuk. Illatában citrusfélék, virágok dominálnak kis rozmaringgal megbolondítva. Üde savak és zamatok, Laposa stílusban.

Z: Lazulós, könnyed, citrusos és kedveskedő illatokkal, édes citrusok a kortyban is, friss déligyümölcsök, ananász, jó savak, van helye, szerepe a Balaton-parton. ***+

Laposa Rosé 2013

Bence: Rózsaszín elegancia. Rendkívül üde, lendületes rosé. Gazdag gyümölcsösség jellemzi, az eper, a málna és a szamóca illatkompozíciója. Utóíze hosszú, nagyon gyümölcsös, remek savak, vibráló zamat, szénsavas frissesség jellemzi.

Z: Nem tipikus rozés megjelenés és illatban sem feltétlenül. Ez persze nem jelent rosszat, nekem inkább a friss ribizlibe hajlik az illat, van benne némi könnyű fűszeresség is, aztán kortyban a savak lendületesek, parti fröccsözéshez tudom elképzelni. ***

Laposa Szürkebarát 2013

Bence: Gazdag és összetett bor az „Isten meredekje” dűlőből. Illatában főleg virágok jelennek meg fehérhúsú gyümölcsökkel keveredve. Feledhetetlen mineralitás. A fajta és a vulkanikus talaj egy tökéletes találkozása a Badacsonyi Borvidékről.

Z: Tiszta illatok, kicsit kevés viszont. Kortyban jobban működik, körte és dinnye, csipetnyi gyógynövényes herbásság. Érezhető az ásványosság, de nem írja felül, teret enged a gyümölcsöknek is, Kerek, jóivású kortyok, enyhén kesernyés, tartós lecsengéssel. ****

Váli Luca Bora 2013

Z: A fajtákra jellemző citrusos, zöld almás, bodza és mézes illatok mellett fűszeres ízeket is találni benne az érett szőlő muskotályossága mellett. Ez van a hivatalos leírásában, nekem azért a muskotály szőlő abszolút felülírja a budai zöldet, nem is nagyon vélem felfedezni, talán a kortyban működő savakat teheti hozzá. Jól behűtve, bevezetés a borozásba kurzuson vethető be, elsősorban hölgyvendégek esetén.***

Szeremley Olaszrizling 2012

Z: Elég korrekt, olaszrizlinges aromatikával indít, amiben jól keveredik a körtés-almás gyümölcsösség, a lestyános, szénás, mandulás fűszeresség az érezhető ásványos háttérrel. Kortyban közepes testet találunk, nem dübörögnek a savak, de adnak gerincet, tartást, amire az almás-barackos zamatosság felépülhet. ****

Istvándy Kéknyelű 2013

Z: A fahordós érlelés jegyeit hordozza az illat, az alma vaníliát és szegfűszeget kapott, a barackot kókusztejbe mártották. De nem bánjuk, mert nem nincs aránytévesztés, ennyi belefér. Ráadásul mert van benne kéknyelű, szép savakkal, finomsággal, a fűszeresség, az ásványosság is ugyanúgy benne van, mint az édesfűszeres gyümölcs zamatgazdagsága. ****

Laposa Bazalt Cuvée 2012

Bence: Illatából frissesség árad, sárga gyümölcsökkel kiegészülve. Íze összetett, ropogós, hosszan tartó. Ez egy olyan házasság, amely termőhelyeinket és stílusunkat ötvözi, a megszokott eleganciával és letisztultsággal. Minden benne van, amit mi el szeretnék mondani a bazalt hegyekről és a mi borkészítésünkről.

Z: A bor, ami a legtöbbet mutatta, direkt módon is, a hegy adta ásványosságból. Hogy milyen is a bor, ha a fajtát, vagy fajtákat igazándiból felülírja a minerális karakter, bár próbáltuk szálazni és a rajnai rizlingre illatból, a juhfarkra a savgerincből következtettünk, az olaszrizling meg kétségtelen, hogy valahol mélyebbre került, de badacsonyi a bor, többszörösen is, az biztos. ****

Laposa Rizling² 2012

Bence: Rajnai Rizling alapú házasítás, Olaszrizlinggel kiegészítve Badacsony legszebb déli lejtőiről. Gyümölcsös és ásványos, komplex illattal rendelkezik. Klasszikus ízek, modern formába csomagolva, a hagyományok és a XXI. század találkozása. Tagadhatatlanul Badacsony, tagadhatatlanul Laposa. A matematikusok kedvence.

Z: Alapvetően rajnai rizling alapú házasítás, némi olaszrizlinggel fűszerezve. Ez megmutatkozik már az első pohárba szippantásnál. Érett citrusokkal találkozunk és érett barackos, már-már trópusi gyümölcsösséggel. Ahogy nyílik, úgy jelenik meg egyre szebben az ásványfűszer, sőt némi marcipánosság is jut bele. Kortyban jó savgerinc lendíti, jól formázott struktúrája van, visszatér a citrusosság, szépen ellenpontoz a minerális szikárság és az édes, érett gyümölcsösség között. ****


A borszeminárium szeptemberben folytatódik, a második tanévben is 8 alkalom lesz, a folytatásban is izgalmas előadásokkal, előadókkal, kóstolókkal készülünk.


A Borszeminárium a Pécsiközgázon program a "A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése”, a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 pályázat támogatásával valósul meg, a Pécs-Mecseki Borút szervezésében, a Pécsi Borozó és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának együttműködésével.  

Legolvasottabb
Legfrissebb