Kérem Várjon!
Cikkek
Bor, szőlő, oltvány
Borászportré - Somogyi Pince
Keresztény Ákos
2012 július 31.

Egész biztos mindenki látta már a Somogyi Pince nevet, aki legalább egyszer átment az alagúton Pécsett. Ez a misztikus építmény – mely egyébként neves építészek, belsőépítészek, tájépítészek keze munkáját viseli – mindenki fantáziáját megmozgatja. Mi is így voltunk ezzel és persze mindig is ott volt előttünk a Pécsi borvidék egyik legnagyobb termelőjeként is, de csak most jutottunk le a látványpincébe és kóstoltuk meg igazán a borokat. A Somogyi Pince titkait és értékeit kutattuk.

Somogyi Tibor a pincészet névadója, megalapítója és vezéralakja elfoglalt ember. Nem csoda, hisz az ország egyik, ha nem a legnagyobb szőlőoltvány előállítója – amellett, hogy egy igen jelentős, majd' harminchektáros szőlőbirtokkal is rendelkezik, melyről minden egyes megtermett fürt feldolgozásra kerül. Somogyi Tibor filozófiája ugyanis, hogy minden megtermelt szőlőből bornak kell készülnie az ő pincészetében. A tulajdonos vejével, Deutsch Krisztiánnal beszélem meg a találkozót, aki a vendéglátásért felelős a családi pincészetben. Érkezésünkre kivilágíttatja a pincét, gyertyákat gyújt és már bont is egy 2011-es chardonnayt. Friss, lendületes, de elég testes fehérbor, a Pécsi borvidékről. Bár Krisztián elárulja, hogy egy leheletnyi hordót kapott ez a bor, ebből szinte semmit nem érezni és egy nagyon elegáns bort kóstolhatunk.

Közben lesétálunk a 400 négyzetméter alapterületű látványpincébe, mely eredetileg egyetemi szórakoztatóközpontnak készült, mígnem ez a terv megbukott és Somogyi Tibor rá nem talált 2000-ben. Akkor kezdték el átépíteni és kialakítani a mai formáját, mind kívül, mind pedig belül elnyerte végleges pompáját, melyben ma is díszeleg. A pincészet persze sokkal nagyobb múltra tekint vissza.

Tibor családjában is és az enyémben is természetes dolog, hogy az ember szőlővel foglalkozik. Bár Tibor végzettségét tekintve gépész a szőlő és a bor szeretete megvan benne. A pincészet már nagyon régóta létezik, de először palackos bort 1996-ban készítettünk és tulajdonképpen innentől számítjuk a létezésünket – mesél a kezdetekről Krisztián, aki hozzáteszi nem ez a fő profil: Somogyi Tibornak és a pincészetnek természetesen fontos a legmagasabb minőség elérése a borok esetében. Nálunk mégis a fő tevékenység a szőlőoltvány. Mondhatjuk, hogy a pincészettel bátran és kényszer nélkül foglalkozhatunk, hiszen nem ez a fő megélhetési forma. Jelenleg 10 hektár pécsi és 18 hektár villányi, főleg palkonyai területtel rendelkezünk. Ezen kívül pedig 17 hektárnyi területen neveljük az alanyokat és nagyjából 10 hektárnyi az oltványiskola. Ez Battonyán, Békés megyében található.

A cég jelenleg nagyjából egymillió oltványt állít elő egy évben. Ezek jelentős része nemzetközileg is értékesítésre kerül. A cég partnerei horvát, osztrák, német és román borászatok is. Az oltvány előállítás talán legnagyobb előnye, hogy teljesen betegségmenetes alanyokra van hozzá szükség. Így pedig magától értetődő, hogy a pincészethez tartozó szőlőterületek, nem csak az oltványokhoz szükséges alanyok, hanem a termőszőlő is egészséges és kiváló vírusmentes klónokból áll.

Közben már egy szintén 2011-es cserszegi fűszeressel folytatjuk a beszélgetést. A borászat termékpalettája nagyon széles. A cirfandli, cserszegi fűszeres, olaszrizling, chardonnay, ami a fehérborokat illeti. Portugieser, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir és kékfrankos található a paletta vörösboros oldalán. Nagyon sokféle szőlőnk van, de ebből csak kevés kerül önállóan forgalomba. Van egy vörös és egy fehér házasításunk is. Évjárattól függően döntjük el mi kerül cuvée-be és mi kerül önállóan palackba – mesél Krisztián a borokról. A pincészet egyik legfontosabb sajátossága, hogy kizárólag direktben értékesít, ami azt jelenti, hogy csak saját boltokban árulják a boraikat, sem multi, sem vinotéka nem kap bort tőlük.

Nekünk ez nagyon fontos. Amellett, hogy találkozunk a vevővel, mi ismerjük a borainkat, mi mindent tudunk róla és esetlegesen egy-egy hibás tétel esetében azonnal palackot tudunk cserélni. Ezt más körülmények között nem tudnánk megtenni.

Egy 2007-es portugieserrel már a kóstolóteremben és a teraszon folytatjuk, ahol kiderül, a feldolgozó Kiskassán található és a pécsi területek egy jelentős része Hosszúhetényben vannak. Arra a kérdésre, hogy a pincészet pécsiként vagy villányiként definiálja-e magát, Krisztián elgondolkodik: Nehéz kérdés ez, mert ha azt vesszük alapul, hogy marketing és eladás szempontjából mi a jobb, akkor villányinak mondanám magunkat, viszont nekünk legalább annyira fontosak a pécsi borok és a pécsi területek, mert itt vagyunk otthon.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
28
29
30
31