Kérem Várjon!
Cikkek
Csirke, méz, buncek
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 augusztus 31.

Blogformában készül oldalunk, nincsen itt nagy rovatosítás, viszont igénylik olvasóink, hogy a gasztrokulturális programörvényből mit is ajánlana a Pécsi Borozó. Hát mi megtesszük, amit megtehetünk, felvázoljuk, mi hova megyünk, de legalábbis hova mennénk minden héten aktuálisan. Egy pohár kadarka mellett össze is gyűjtöttük az elsőt. Na jó, volt az két pohár is, ezentúl minden hétfőn megismételjük. A programajánlót.

 

Bólyban már vagy tizenegyedszer tömeges csirkekivégzés történik szeptember ötödikén SZÜRETI CSIRKEPAPRIKÁS-FŐZŐ FESZTIVÁLnak álcázva. Szeretjük mi az állatokat, a csirkét speciel paprikásban legfőképp. A fesztivál a Pannon Mediterrán Ősz Fesztiválsorozat nyitó rendezvénye, lesznek ott tehát igen fontos emberek is.

A környéken élők (és mostantól a távolabbi vendégek is!) bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. „kanalas galuskával” készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül.

E hagyomány népszerűsítésére már tizenegyedik alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb főzőversenyt, melyre tavaly már 150 pályázó jelentkezett. Egy pályázó 10 vendég részére főz, tehát legalább 1500 vendég figyeli izgatottan, mi készül a bográcsban. De hogy a többi nézelődő se unatkozzon, a réten színes programokkal, borkóstolással, kézműves kirakodó vásárral várják őket. Lehetőség van arra is, hogy a névre szóló meghívóval nem rendelkező kíváncsiskodók is megízlelhessék a csirkepaprikást. Ők egy bólyi vendéglős étlapjáról választhatnak.

A rendezvényt 14.30-kor nyitja meg Hárs József, Bóly Város polgármestere, dr Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, és dr. Bokor Béla, a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ igazgatója.

Ezt a kultúrprogram követi, amelyben fellép a Vivat Bacchus, a Sound-World Music zenekar, a Kolompos Együttes, a Bólyi Fashion Dance Tánccsoport, a Pécsi Linedance Klub, a Großturwaller Achte (Törökbálintról), majd zárásképpen este kilenctől szüreti bál az NGR Music Grouppal. Kiegészítő programok: kirakodó vásár, kézművesek, légvár és játékok, Erzsébet Étterem sátor, Galéria Pub sátor, lovaglási lehetőség.


Kaposváron már egy nappal korábban szeptember negyedikén kezdődik és még ötödikén is tart a MÉZFESZTIVÁL. Szombaton ennek keretében rendezik meg a Zselici Regionális Méhész Konferencia és Szakvásár, de ez elsősorban szakmai rendezvény. Mi maradunk a Mézfesztiválon, amelyet harmadszor rendeznek meg.

Pénteken 14 órakor nyitja meg a mézünnepet Szita Károly, Kaposvár polgármestere, maj ifjúsági néptánc-csoportok bemutatója, a Munkácsy Gimnázium Énekkarának műsora, a NITA DANCE CLUB ifjúsági táncműsora, zenés bohóc-show: Hinta-Palinta együttes és a SHELTER-zenekar műsora szerepel a programkínálatban. Szombaton térzenével indul a nap fél tízkor, majd bevonulnak a Méz Lovagrendek, nem kisebb személyiség, mint a Mézkirálynő kíséretében. Mézszentelő Szentmisét is rendeznek a Székesegyházban, ahol misét mond, a méhek és a méhészek szorgos munkáját megáldja, valamint a mézeket megszenteli Rózsás László apát. A mise után, fél délben a Méz Lovagrendek (a kaposvári Zselici, a zalai Ambrózia, a bajai Szent Ambrus, a niklai Szent Ambrus és a kiskunhalasi Hunor) ünnepélyesen felvonulnak a Sétáló utcában. Lesz még térzene, sportbemutatók, táncsoportok, a BLUE-TIMERS zenekar és a SIX REBELLS táncformáció műsora, majd zárásképpen a Kaposvári Honvédzenekar lép fel.

Egész napos programok pénteken és szombaton: Mézvásár, a kiállítók sátraiban. Méhészeti termékek (mézeskalács, viaszgyertya, propoliszos készítmények stb) kiállítása és vására. Vércukorszint-mérés. Kézműves játszóházak (viaszgyertyaöntés, agyagozás, gyöngyfűzés stb.). Mézkóstolók, a mézfajták bemutatása.


Somogy megyében, Taranyban rendezik meg a talányos nevű BUNCEK FESZTIVÁLT és hozzá csatolva a káposztás ételek főzőversenyét. Tavaly is el akartunk ide jutni, megismerkedni a buncekkel, idén ismét kísérletet teszünk rá!

Szeptember ötödikén már reggel fél nyolckor zenés ébresztővel, bordalokkal indul a nap. Ezen a szervezők engedelmével még bizonyosan nem veszünk részt… Fél kilencre tehető a versenyzők megérkezése, regisztrálása, a sütő-főző helyek kisorsolása, elfoglalása, egyszóval az előkészületek. Tíz órakor megnyitó, köszöntő, főzőverseny ismertetése, majd a főzés megindul, készülődhetnek a kultúrfellépők: a Roma csoport fellépése, a Heresznyei banyaklub, a Taranyi gyermek néptánccsoport fellépése, a Nagyatádi Fürjecske, taranyi néptánccsoport műsora, a Barcsi fúvószenekar műsora, a Crystal együttes műsora, majd operett műsor, és délután ötkor, a csúcsponton: Mc Hawer. Mindeközben fél háromkor eredményt is hirdetnek!

És aki nem tudná, mi is az a buncek: az bizony a taranyi bor neve. Tarany weblapján így írnak róla: „A buncek név egy szőlőfajtát takar, mely hírnévre tett szert. A csak Taranyban élő nevezetesség községünk apró, kék gyöngyszeme. A belőle és az egyéb szőlőfajtákból készült borok a táj borversenyein is elismerést érdemeltek ki a gondos és hozzáértő gazdáknak köszönhetően.” Kóstoljuk meg szeptember ötödikén!

 


És ahova még érdemes eljutni:

Szeptember 4-5.
Kozármislenyi Szüreti Fesztivál
Kozármisleny, Baranya megye

Szeptember 4-6.
Zrínyi Napok
Szigetvár ostromának 443. évfordulóján
Szigetvár, Baranya megye

Szeptember 5.

Szüreti fesztivál
Alsómocsolád, Baranya megye
Bográcsos Fesztivál - szüreti nap
Alsónyék, Tolna megye
Civil szüret
Györköny, Tolna megye

Szeptember 5-6.
XV. Szüreti Fesztivál
Harkány, Baranya megye
Kemencés Kőrút
Orfű, Baranya megye

Szeptember 6.
Szüreti felvonulás és bál
Madocsa, Tolna megye

 

(Forrás: www.baranyaikultura.hu)

Legolvasottabb
Legfrissebb