Kérem Várjon!
Cikkek
Csörnyeföld és Erdőd között
Olaszrizlingek, egymás közt
zoranka
2009 december 02.

Itt Pécsett a múlt hét csütörtök óta más minden. Terveztük, ígértük a honlap aktivizálását a rövid lapzártás szünet után, de aztán más lett a világ. Se időnk, se kedvünk nem volt. De folytatjuk, mert folytatni kell. Olaszrizlingek jönnek, friss rövid jegyzetek, tegnap este olaszrizlingeket és rajnai rizlingeket vettünk szemügyre, most az olaszok jutottak be a gépbe. Készülünk a továbbiakban mindenféle vörösökkel és fehérekkel, gasztrobeszámolókal, csokival és francia bisztrókonyhával. No meg a hétvégén már érkezik a téli szám, némi nyomdakéséssel, de azért még Mikulásra meglesz a legtöbb helyen. Két héten belül meg az ország minden pontján, ahol igénylik. Most azonban az olaszrizlingek:

Matias Pince Pécsi Olaszrizling 2008
Elsőre picit vegyszeres illat, ami nem szerelem első szippantásra. De aztán szellőzik és találunk benne izgalmakat. Elsősorban is citrusosságot. Ízében elég karakteres, grapefruit és zöldcitrom, mindehhez elég magas savtartalom társul. Elsősorban ételhez tudom elképzelni, önmagában ebben a formában nem elég teljes, nem elég kerek történet. 79 pont határára került.

Gere Tamás Villányi Olaszrizling 2008
Illatában határozottan egy kis édeskömény bukkan fel, némi édeskék citrusossággal, de van benne valami, ami miatt nem érzem elég tisztának. Ízben mintha pici hordósság bújkálna meg, viszont a korty nem elég tartós, pedig jól csúszna. A végére egy kis kesernye is érkezik, emiatt 78 pontot kap.

Bock Pince Villányi Olaszrizling 2008
Megdöbbentő első illat, aztán Molnár Gáborból tör ki először a felismerés: ez bizony paradicsomos káposzta. Kis szúrósság, erőteljes alkohol már illatban is. Kortyban olajos, diós, zömök fickó. Az alkohol túl sok, keserűvé teszi a zárást, kár érte, mert az alapanyag szép, sűrű, izgalmas lehetett. 80 pontot kap, az egyénisége miatt.

Tamás Pince Csopaki Olaszrizling 2006
Nagyon hízelgő, érett gyümölcsös, barackos illat, némi citrom és narancs. Harmonikus, érett alapanyag, kortyban rögtön megmutatkozik, van gyümölcs benne gazdagon, némi kis teás édesérzettel dúsítva. Rövidebbnek érezzük a kelleténél, talán ezt róhatjuk fel neki és egy kicsivel több savat szeretnénk bele. Amúgy jöhet még egy pohárral és ez nem semmi! 85 pont.

Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2004
Illatban visszafogott, nem sokat árul el. Ismerkedésre most nincs elég idő, így hagyjunk magunkat a kortyra. Ami meg egyszerűen hihetetlenül gyümölcsös, némi petrolossággal, ásványossággal. Gazdag, színes, jószövésű bor. Korrekt savérzet, izgalmas rétegzettség, sokáig lehet kortyolgatni. Visszakóstolva az illata is nyílt és szebb lett, hívogatóbb. Emiatt 85 pont .

Hoffmann György Badacsonyi Olaszrizling 2008
Szép, tiszta illatú bor, eddig a legtisztább illat. Sok őszibarackkal, némi citrusossággal. Erőteljes savak, a korty nem fárad el félúton, nem túl gazdag, viszont kerek és intenzív. Van benne harmónia, tudja, hogy mi van benne és azt kihozza magából. A borász teljesen ismeretlen, ezért is meglepő, de vakon ez bizony 86 pontot kapott nálam (második lett a 14 kóstolónál).

Erdutski Vinogradi Grasevina 2006 (Horvátország)
Érlelt, egyre érdekesebb és gazdagabb illat. Arányos ízek, jól stimmel a savak és alkohol harmóniája, kis édes-érzet, némi hordó, van anyag és van tartóssága. Kis marcipánosság, mandulásság, ráadásként némi ásványosság is fokozza az izgalmakat. Nem szokványos, de karakteres bor, idő kell neki, hogy jobban meg tudja mutatni magát. 86 pontot érdemelt ki (bronzérmes lett összetettben).

Márkvárt Pince Szekszárdi Olaszrizling 2008
Feketeribizli. Akármilyen furcsa is ez egy fehérbortól. Hát ha még hozzáteszem a gumibogyót… Mindamellett erőteljes alkoholt is érzünk kortyban. Van ereje és van tartalma, a korty elég hosszú, viszont némi kesernyével, csípősséggel a zárásban. 82 pont.

Matias Pince Pécsi Olaszrizling Barrique 2008
Fűszer, vanília, szegfűszeg. Érezhető barrik, kevésbé érezhető olaszrizling. Kortyban sem kevés a fa, füstös vaníliakrém, de mögötte meg van mandula, telt ízek, vannak jó savak, borként teljesen jól működik. Nem tudja letagadni, hogy olaszrizling, de egyelőre még a hordó a domináns. 83 pont.

Figula Sóskút Olaszrizling 2006
Illatos, intenzív, körte és grapefruit. Ízben is visszajönnek ezek, határozott savak, de aztán a végén viszonylag gyorsan zár. Gyümölcsöt találunk benne, az alkohol sem lóg kis, korrekt anyag, de valahogy kevés van benne az olaszrizlingből. 80 pont.

Bussay Csörnyeföldi Olaszrizling 2007
Gazdag, tömény, izgalmas illatok. Narancsos-virágos, tartalmas, kortyban is gazdag, olajos-krémes, mangós-teás, majd egyre több őszibarack, lédús, érett, finom. Pici bors fűszerezi, némi hordót érezni, kis édesérzet kerekíti, szép arányai vannak, hosszú és emlékezetes. 88 pont (összetett első).

Legolvasottabb
Legfrissebb