Kérem Várjon!
Cikkek
Csúcsok Tolnából
Borkultúra SzabadEgyetem Szekszárdon
Guld Zsuzsanna
2012 november 03.

A BorKultúra SzabadEgyetem októberi programja a szomszéd borvidék közeli, mégis sokszor ismeretlen borainak ígéretével nagy várakozással töltött el. A borokat Schmidt Győző, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter elnöke, a Vitis Bt. alapító tulajdonosa, a Danubiana ügyvezető igazgatója és nem mellesleg a borvidék elnökeként is lelkiismeretesen és gondosan válogatta össze a kóstolandó borokat, a borok bemutatásánál részletesen beszélt a szőlő feldolgozási és borkészítési technológiákról melynek köszönhetően emelte a borkóstoló színvonalát. 

Veres Pince Tolnai Királyleányka 2011

A Veres Pince tulajdonosa és borásza, Veres Róbert mutatta be ezt a finom és elegáns fehérbort, valamint hangsúlyozta, hogy ennél a fajtánál nagyon fontos a szüreti időpont meghatározása. Illatában rendkívül intenzív, trópusi gyümölcsök kavalkádja, ízében határozott savakkal, gyümölcsökkel, hosszan tartó utóízzel.

Danubiana Borászat Tolnai Chardonnay 2011

Vikmanné Makk Viola, a Danubiana borásza szakmai részletességgel mutatta be ezt a fajtajelleges chardonnay-t. Az alapanyagot a teljes érettség állapotában szüretelték, reduktív feldolgozási technológiát alkalmaztak, nem volt biológiai almasavbomlás és fahordós érlelés sem a borkészítés során. A bor titrálható savtartalma: 6,2 g/l, alkoholtartalma: 13 %. Illatában fokozatosan nyílik meg, majd a citrusos illatjegyek szépen megjelennek, emellett ízében a gyümölcsök is tisztán elkülönülnek, hosszú utóíz és gazdag szárazpróba jellemzi.

Tűzkő Birtok Tolnai Tramini 2011

A Tűzkő Birtok borásza, Simon Cecília mutatta be ezt a kerek, harmonikus, túlérett jegyekkel megáldott fehérbort. Kismórágy területeiről származik a szőlő, melynek köszönhetően egy fűszeres, édeskés behízelgő illattal rendelkező szép savgerinccel rendelkező traminit kóstolhattunk.

Vitis Pince Tolnai Chardonnay 2009

Schmidt Győző, a Vitis egyik alapító-tulajdonosa beszélt a borról, amit érett szőlőből készítettek és barrique hordóban érleltek. A szőlőből származó elsődleges és a fahordós érlelésnek köszönhető aromajegyek: mazsolás, szőlős, karamelles, vaníliás illatok és zamatok szépen kiegészítik egymást.

Vitis Pince Tolnai Pinot Noir 2009

Kevés, de érett alapanyagból, kézi csömöszöléssel, műanyag tartályban készült pinot noir, mely fajtajelleges illattal és az ízében megjelenő fás jegyekkel alkot egy kerek, szép vörösbort. Áradó illat szép fával. Krémességet kapunk, piros gyümölcsöket és kakaóport. Ízében is ilyen: érezzük benne, hogy kapott újfahordót, nem keveset, viszont a struktúrája állja a próbát, a gyümölcsösséget jól kiegészítik a vaníliás–borsos ízjegyek. Szépen foglalja el a száj minden pontját és elég tartós az íze. Még fejlődőképes bor, írtuk róla tavaly augusztusban, amikor 84 pontot kapott. Mára egy igazi közönségkedvenc lett, kóstolókon magunk is tapasztaltuk.

Horváth Pince Tolnai Merlot 2009

A pince fiatal borásza, Horváth László mutatta be a bort, mely érett alapanyagból készült, illatában a csokis-meggyes jegyek uralkodnak a fás jegyek mellett, ízében ugyanígy felfedezhető az étcsoki, konyakmeggy, mely utóbbi jelzi a magas alkoholtartalmát is ennek a tételnek. Szép, kerek, bársonyos merlot, némi diszkrét kesernyével.

Tűzkő Birtok Tolnai Merlot 2009

Kissé visszafogott illatban, de szépen kibontakozik, kell egy kis időt hagyni neki, de megéri. Rendkívül mély, sötét színvilág; illatában és ízében a gyümölcsök dominálnak, fajtajelleges,  bársonyos bor. Aromáit leginkább a fekete bogyósok jellemzik, érezni a fát, de szépen beépült a szerkezetbe. Igaz ez a zamatra is, a tannin merlot-san porózus, de még kicsit húzós, a Pécsi Borozóban 86 pontot kapott.

Horváth Pince Tolnai Cabernet Franc 2009

Nem sok idő kell, hogy illatban kibontakozzon a bor, jönnek a friss erdei gyümölcsök, majd megjelennek a fűszerek is. Ízében a gyümölcsök vannak túlsúlyban, de a nem túlzó fahordós érlelés jegyei is felfedezhetők, étcsokoládé és konyakmeggy. Rendkívül testes, ugyanakkor jól iható, kerek és még fejlődőképes fajtabor. A fiatal hőgyészi borász rátalált a cabernet franc egyedi világára.

Vitis Pince Tolnai Cabernet Sauvignon 2009

Szép, fajtajelleges cabernet, intenzív fűszerekkel mind illatban, mind ízben. A borkészítés során a biológiai almasavbomlás lezajlott, amit bizonyít a kóstolás során is érezhető bársonyosság, a lekerekedett savak. Intenzív és nagyon telt az illata. Van benne egy nagy csokor vaníliás-vajas jegy, aztán sok-sok érett gyümölcs. Ezek néha átfordulnak lekváros-befőttes jegyekbe, de még az élvezhetőség határán bőven innen. A szájban is édes gyümölcsök vezetik, mellettük magas (édesítő) alkohol és nagy test. Dús a tannin, markáns a fahasználat, de mégsem hat túl soknak, megtartja az ihatóságát. Jól felépített bor, amely inkább erőteljességével próbál lenyűgözni. Ezt volt a véleményünk idén februárban, és bizony 89 pontot adtunk neki.

Tűzkő Birtok Tűzkő Domb 2007

Nem minden évben készítik ezt a merlot és cabernet franc házasítást. Érdemes dekantálni, levegőztetni a bort, hogy illatban kibontakozzon. Bíborszín jellemzi ezt a nagy testű, különleges bort, mely a Tűzkő Birtokcsúcsbora. Ízében az érett gyümölcsök, meggy, szilva egészülnek ki a csokoládé ízével, mely a fahordós érlelésnek köszönhető. Tavaly augusztusban Mustra-kóstolón 88 pontot ért el, azóta szépen fejlődött, még kerekebb lett. Akkor ezt gondoltuk róla: Kell neki idő, levegõ, hogy igazán meg tudjon nyílni. Barátságos illatában kakaó, kis kömény és hecsedli. Alapvetően jellemzõ rá a barátságosság, kóstolva besimult hordós jegyek, sima tannin és érett meggyes (csoki öntettel) ízek jellemzik. Nincs benne semmi túlzó, nincsen krémesen vastag teste, de szép alapanyagból, arányosan készítették el. Bontsuk bátran, megérett már a fogyasztásra.